Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ξεπερνούν τους 700 οι νεκροί από το «σεισμό-γίγαντα» στην Ιαπωνία

Τόκιο, Ιαπωνία Εικόνες Αποκάλυψης αντικρύζουν σωστικά συνεργεία, πολίτες και δημοσιογράφοι στις πληγείσες από το «σεισμό-γίγαντα» των 8,9 β...


Τόκιο, Ιαπωνία
Εικόνες Αποκάλυψης αντικρύζουν σωστικά συνεργεία, πολίτες και δημοσιογράφοι στις πληγείσες από το «σεισμό-γίγαντα» των 8,9 βαθμών περιοχές της Ιαπωνίας. Οι νεκροί ξεπερνούν τους 700 χωρίς κανείς να τολμά να κάνει την παραμικρή πρόβλεψη για τον τελικό απολογισμό. Περίπου 800 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 1.128, αναφέρεται στην τελευταία ανακοίνωση της αστυνομίας.

Ισχυροί μετασεισμοί καταγράφηκαν και εξακολουθούν να καταγράφονται. Σύμφωνα με την ιαπωνική μετεωρολογική υπηρεσία ένας ισχυρός μετασεισμός 6,7 Ρίχτερ (6,2 σύμφωνα με το USGS) σημειώθηκε σήμερα στις 04.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδας, την Παρασκευή) στην περιοχή της Νιιγκάτα, επίσης στα βορειονατολικά, αλλά στην αντίθετη φορά από τις κατεστραμμένες περιοχές.

Παράλληλα σεισμικές δονήσεις έως και 6,8 Ρίχτερ έχουν αναφερθεί στις ανατολικές ακτές της νήσου Χόνσου, όπως μεταδίδει σήμερα το αμερικανικό Ινστιτούτο, ενώ τουλάχιστον πέντε μετασεισμοί έντασης μεγαλύτερης των 5,5 Ρίχτερ καταγράφηκαν μέσα σε μία ώρα περί το μεσημέρι (05.00 ώρα Ελλάδος).

Στην εκτεταμένη ζώνη των καταστροφών, περίπου 5,5 εκατ. νοικοκυριά παραμένουν δίχως ηλεκτρικό ρεύμα και 600.000 χωρίς πόσιμο νερό, σύμφωνα με τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Στις περιοχές αυτές έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα βοήθειας.

Ο στρατός της Ιαπωνίας κινητοποίησε χιλιάδες άνδρες για τις προσπάθειες διάσωσης, ενώ ομάδες διασωστών από πολλές χώρες σπεύδουν στις πληγείσες περιοχές. Οι αρχές έχουν αναπτύξει πάνω από 20.000 άτομα, 190 αεροσκάφη και 25 πλεούμενα στις περιοχές που επλήγησαν από το σεισμό και το τσουνάμι στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Ο πρωθυπουργός Ναότο Καν επιθεώρησε τις πληγείσες περιοχές από ελικόπτερο.

Τα πρώτα κύματα από το παλιρροϊκό κύμα που δημιουργήθηκε από τη σεισμική δόνηση στα ανοικτά της Ιαπωνίας έφθασαν στη διάρκεια της νύκτας και στη Χιλή, σχεδόν 24 ώρες μετά τον σεισμό, αλλά ο κυματισμός ήταν μικρός και «δεν προκάλεσε σημαντικές ζημιές», τόνισαν οι αρχές.

«Τα πρώτα κύματα από το τσουνάμι έφθασαν στα παράλια» της Αρίκα, της Ικίκε, της Αντοφαγάστα, στα βόρεια της χώρας, σε απόσταση 1.100 χλμ από το Σαντιάγο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ροδρίγο Ινσπέτερ στις 6:00 (ώρα Ελλάδος).

Όσον αφορά τα Νησιά του Πάσχα, το πρώτο χιλιανό έδαφος που επλήγη από τα κύματα, σε απόσταση 3.500χλμ από τις ηπειρωτικές ακτές της χώρας, «η εκτίμηση είναι πως οι ακολουθίες κυμάτων έχουν περάσει καθ΄ολοκληρίαν» τόνισε ο Ινσπέτερ. Τα κύματα έφθασαν σε ύψος το 1,16 μ. πάνω από το κανονικό επίπεδό τους και δεν προκάλεσαν μεγάλες ζημιές, πρόσθεσε.



Ο συναγερμός για το τσουνάμι ενδέχεται να αυξηθεί μέσα στο επόμενο δίωρο για προληπτικούς λόγους στη μικρή νήσο με τους 4.000 κατοίκους. Το ένα τρίτο εξ αυτών είχε απομακρυνθεί από τις παράλιες ζώνες χθες το απόγευμα, προς το αεροδρόμιο Ματάβερι, σε ύψος 45 μ από την επιφάνεια της θάλασσας, κοντά στην κυριώτερη πόλη της νήσου Άνγκα Ρόα.

Μία ομάδα από Ιάπωνες διασώστες, οι οποίοι είχαν μεταβεί στο Κράιστσερτς της Νέας Ζηλανδίας μετά τον καταστροφικό σεισμό της 22 Φεβρουαρίου, ετοιμάζονται να επιστρέψουν στη χώρα τους, η οποία με τη σειρά της επλήγη από βιβλικό σεισμό και σαρωτικό παλιρροϊκό κύμα, μαζύ με άλλα συνεργεία από τις χώρες της περιοχής.

 Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

Η Ιαπωνία είχε αποστείλει μία ομάδα από 66 διασώστες, καθώς και τρεις ομάδες με εκπαιδευμένα σκυλιά στο Κράιστερτς έπειτα από τον σεισμό που είχε προκαλέσει τον θάνατο 147 ανθρώπων, ενώ άλλοι 50 εξακολουθούν να αγνοούνται.

Παράλληλα, ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός Τζον Κι ανακοίνωσε την άμεση αποστολή στην Ιαπωνία μίας ομάδας από 48 νεοζηλανδούς διασώστες.

«Προφανώς θέλουμε να δώσουμε αυτή την υποστήριξη στον λαό της Ιαπωνίας» τόνισε ο Κι αναγνωρίζοντας την ευγενή βοήθεια της Ιαπωνίας προς τη χώρα του.

Πολλές άλλες χώρες της περιοχής έσπευσαν να προσφέρουν χείρα βοηθείας προς την Ιαπωνία για να αντεπεξέλθει αυτήν τη δύσκολη περίσταση. Χθες ο αυστραλός πρωθυπουργός Κέβιν Ραντ τόνισε πως είχε επαφή με τον ιάπωνά ομόλογό του και του «πρότεινε κάθε μορφής βοήθεια που θα είχε ανάγκη η Ιαπωνία σε τούτην την περίοδο κρίσης».

Επίσης και η Σιγκαπούρη ανακοίνωσε σήμερα πως αποστέλλει ομάδα με πέντε ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά



Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231099328