Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ισχυρός σεισμός 8,9 R στην Ιαπωνία

Ισχυρότατος σεισμός ισχύος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντα...




Ισχυρότατος σεισμός ισχύος 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε την Παρασκευή στις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας, ταρακουνώντας την πρωτεύουσα Τόκιο, ενώ ένα από τα μεγαλύτερα τσουνάμι στην ιστορία χτύπησε ήδη τα ιαπωνικά παράλια και απειλεί ολόκληρο τον ειρηνικό ωκεανό.
Μέχρι στιγμής 59 τουλάχιστον άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ωστόσο αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός καθώς οι περιοχές που έχουν δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα είναι εντελώς αποκομμένες από τον υπόλοιπο κόσμο καθώς κυριαρχεί χάος.

Ξένα πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από ελικόπτερο που δείχνουν το τσουνάμι να καταστρέφει κυριολεκτικά τα πάντα στο πέρασμά του, παρασύροντας σπίτια, αγροτικές εγκαταστάσεις, αυτοκίνητα, ακόμη και μεγάλα σκάφη, ενώ δραματική είναι η εικόνα των ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τη βιβλική καταστροφή.



Μετά τις 14:00 ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε μετασεισμός 6,5 ρίχτερ στην ανατολική ακτή της Ιαπωνίας, ενώ το πρακτορείο NHK μεταδίδει ότι ένα νέο τσουνάμι οδεύει προς την Ιαπωνία με κύματα ύψους 10 μέτρων.

Ο σεισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τα 7,9 ρίχτερ που «αφάνισαν» το Τόκιο το 1923, αφήνοντας πίσω 143.000 νεκρούς , ή το σεισμό των 6,8 ρίχτερ που «χτύπησε» την πόλη Kobe το 1995, προκαλώντας το θάνατο 5.502 ανθρώπων.

Το μέγεθος του σεισμού αρχικά είχε υπολογιστεί σε 7,9 R και αναθεωρήθηκε ανοδικά από το Αμερικανικό Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Πρόκειται για τον πέμπτο μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί από το 1900.

Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας έχουν εκκενώσει τα κτίρια, ενώ ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν μαρτυρίες για τραυματισμούς, κυρίως στα βόρεια της Ιαπωνίας, αλλά και για πυρκαγιές που μαίνονται εντός του Τόκιο. Η πυροσβεστική υπηρεσία του Τόκιο επισήμως κάνει λόγο για 18 εστίες φωτιάς, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί και εγκαταστάσεις διυλιστηρίου κοντά στην ιαπωνική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναότο Καν, δεν υπάρχει διαρροή ραδιενέργειας από τα πυρηνικά εργοστάσια της Ιαπωνίας.

Παράλληλα, εξεδόθη προειδοποίηση για τσουνάμι σε επτά χώρες, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, η Ινδονησία, η Ταϊβάν και η Παπούα Νέα Γουινέα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 4 εκατ. νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο Τόκιο και σε γύρω περιοχές, το αεροδρόμιο Sendai στη ΒΑ Ιαπωνία έχει πλημμυρίσει και η κίνηση των τρένων στο Τόκιο έχει διακοπεί.

Οι ιαπωνικές αρχές αναφέρουν ότι οι μετασεισμοί συνεχίζονται, κάνοντας λόγο για πάνω από 20 μετασεισμούς άνω των 5 ρίχτερ, ενώ έχουν εκδοθεί νέες προειδοποιήσεις για τσουνάμι σε περιοχές της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής.

Ιαπωνικά σωστικά συνεργία με δύναμη 900 ανδρών κατευθύνονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, ενώ αεροσκάφη της ιαπωνικής πολεμικής αεροπορίας έχουν απογειωθεί για να εκτιμηθεί το μέγεθος της καταστροφής.
Εκκενώνονται περιοχές - συναγερμός για τσουνάμι σε ολόκληρο τον Ειρηνικό Ωκεανό
Οι χώρες του Ειρηνικού ωκεανού παρακολουθούν με κομμένη την ανάσα τις ενδείξεις για πιθανά τσουνάμι, με περιοχές όπως οι Φιλιππίνες, η Νέα Ζηλανδία, ακόμη και οι ακτές των Ηνωμένων Πολιτειών να περιμένουν τα κύματα να φτάσουν στις ακτές τους, ωστόσο η Ταϊβάν δέχτηκε ήδη χτύπημα, περιορισμένης όμως ισχύος.

Ο σεισμός των 8,9 ρίχτερ προκάλεσε συναγερμό και προειδοποιήσεις για τσουνάμι και στις δύο πλευρές του ωκεανού, με το μυαλό όλων σε προηγούμενα τσουνάμι που είχαν αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς την τελευταία δεκαετία.

Οι αρχές των Φιλιππίνων κάλεσαν χιλιάδες κατοίκους που βρίσκονται κοντά στην ανατολική ακτή της χώρας να εγκαταλείψουν την περιοχή μετά την προειδοποίηση για τσουνάμι έπειτα από το σεισμό των 8,9 βαθμών που έπληξε την Ιαπωνία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας και Σεισμολογίας των Φιλιππίνων ανακοίνωσε ότι το πρώτο κύμα από το τσουνάμι αναμένεται να πλήξει την ανατολική ακτή μεταξύ 5 μμ και 7 μμ (0900-1100 GMT). Ο συναγερμός για τσουνάμι αφορά 19 επαρχίες κατά μήκος ολόκληρης της ανατολικής ακτής των Φιλιππίνων. Όπως είπε ο Ρενάτο Σόλιντουμ, διευθυντής του Ινστιτούτου, αναμένεται ότι το τσουνάμι θα έχει ύψος ένα μέτρο.

Το τσουνάμι, σύμφωνα με το BBC αναμένεται να φτάσει στο Μεξικό μέσα στις επόμενες 3-4 ώρες, ενώ τα λιμάνια στην πολιτεία Guerrero έχουν ήδη εκκενωθεί. Ίδια κατάσταση και στον Ισημερινό, ενώ στην Ινδονησία μαρτυρίες κάνουν λόγο για τσουνάμι πολύ μικρού ωστόσο ύψους.

Ο Αυστραλός γεωλόγος Chris Buckley αναφέρει στο BBC ότι το τσουνάμι οδεύει προς τη Νέα Ζηλανδία με ταχύτητα άνω των 700 χιλιομέτρων την ώρα, όμως οι αρχές υποβάθμισαν το επίπεδο συναγερμού για τσουνάμι, καθώς εκτιμούν απειλεί μόνο όσους βρίσκονται στη θάλασσα. Αυτό σημαίνει ότι οι όποιες επιπτώσεις θα περιοριστούν στην εμφάνιση ισχυρών ρευμάτων στη θάλασσα και σε εκβολές ποταμών και όχι στη στεριά.

Κύματα ύψους ενός μέτρου ήδη έπληξαν τις Νήσους Κουρίλες απ΄όπου έχουν απομακρυνθεί 11.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε το Κέντρο Προειδοποίησης για Τσουνάμι στη Σαχαλίν. Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι τα επόμενα κύματα μπορεί να έχουν μεγαλύτερο ύψος. Οι αρχές προειδοποίησαν τα πλοία να απομακρυνθούν από τα λιμάνια.

Οι αρχές της Χαβάης διέταξαν την εκκένωση των παράκτιων περιοχών, ενώ οι κάτοικοι στις Νήσους Μαριάννες, σε περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο της θάλασσας, κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ανακάμπτει το γεν μετά το "σεισμικό σοκ"
Η είδηση του μεγαλύτερου στην ιστορία της Ιαπωνίας σεισμού των 8,9 ρίχτερ ανάγκασε σε πτώση τόσο το γεν όσο και τα υπόλοιπα ασιατικά νομίσματα, ωστόσο το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκει τη δύναμη και ανακάμπτει έναντι των βασικών νομισμάτων.

Πιο αναλυτικά, το γεν σημειώνει κέρδη 0,20% έναντι του δολαρίου στα 82,79 γεν/δολ., ενώ νωρίτερα, μετά το σεισμό, είχε φτάσει έως τα 83,29 που ήταν υψηλό εβδομάδας για το δολάριο. Έναντι του ευρώ το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται οριακά κατά 0,5% στα 114,405 γεν/ευρώ, ενώ σε σχέση με τη στερλίνα καταγράφει άνοδο 0,34%.
Απεικόνιση του σεισμού στην Ιαπωνία από τον ιστότοπο του US Geological Survey


Πηγή: 
www.capital.gr