Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Γιάννης Μαχαιρίδης :θα υλοποιηθεί και το πιο σημαντικό έργο της Περιφέρειας για αυτή την προγραμματική περίοδο συνολικού προϋπολογισμού 363 εκ. €

Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης τη ύλης παραχώρησε σήμερα  στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης. Ο Περιφερειάρχ...



Συνέντευξη Τύπου εφ' όλης τη ύλης παραχώρησε σήμερα  στη Σύρο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης.


Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη σημασία του Ελληνορωσικού Επενδυτικού Συνεδρίου που διεξήχθη στη Ρόδο, ενώ μίλησε εκτενώς για την πορεία του Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου στο Νομό Κυκλάδων.


Αναφορικά με το επενδυτικό συνέδριο ο κ. Μαχαιρίδης μίλησε για τις ευκαιρίες και τα πεδία συνεργασίας ανάμεσα στις δύο πλευρές,με επίκεντρο τη στήριξη της τουριστικής μας βιομηχανίας και τις ευκαιρίες για μεγάλες επενδύσεις που παρουσιάζει η Περιφέρεια μας.



“Η χώρα έχει τη δυνατότητα μέσα στον επόμενο χρόνο να έχει πάνω από 1 εκατ. Ρώσους τουρίστες”, επεσήμανε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας πως το Νότιο Αιγαίο είναι ένας προνομιακός χώρος τόσο για τον τουρισμό όσο και για τις επενδύσεις, αρκεί να υπάρξουν κάποιες θεσμικές ρυθμίσεις, κυρίως σε ότι αφορά στη visa. 


ΓΙΑ ΕΣΠΑ


Ο Περιφερειάρχης, σχετικά με τα ευρωπαϊκά προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια που έχει γίνει ώστε έγκαιρα να γίνουν όλες οι ενέργειες για να απορροφηθούν οι πόροι του ΕΣΠΑ.


Μέχρι σήμερα στην Περιφερειακή Ενότητα των Κυκλάδων έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα 34 έργα συνολικού προϋπολογισμού 88,5 εκ. ευρώ, για τα  οποία έχουν υπογραφεί συμβάσεις ύψους 39,6 εκ. ευρώ.


Μαζί με τους πόρους που έχουν εκχωρηθεί από το ΥΠΕΚΑ, συνολικά για τις Κυκλάδες, έχουν ενταχθεί 42 έργα προϋπολογισμού 118,1 εκ. ευρώ. 


Ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στα θετικά στοιχεία του προγράμματος εκτιμώντας ότι το 2012 η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα έχει ξεπεράσει σε απορρόφηση το 80%. 


Επίσης, ο Περιφερειάρχης ανέφερε πως με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ θα υλοποιηθεί και το πιο σημαντικό έργο της Περιφέρειας για αυτή την προγραμματική περίοδο. 


Πρόκειται για το έργο “Διασύνδεση των Κυκλάδων με το ηπειρωτικό δίκτυο της ΔΕΗ”, συνολικού προϋπολογισμού 363 εκ. €, από τα οποία 127 εκ. € αποτελούν δημόσια δαπάνη που θα καλυφθεί από τα Ε.Π. του ΕΣΠΑ (στο Ε.Π. Κρήτης & Νήσων Αιγαίου προβλέπονται 20 εκ. €). 


Η υπογραφή της σύμβασης προβλέπεται να γίνει τον Απρίλιο του 2012 και αναμένεται το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2015. Είναι ένα έργο «εμβληματικό» για την Περιφέρεια, καθώς θα εξασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια σε σημαντικό αριθμό τουριστικών νησιών, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί και προϋπόθεση για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολική, ηλιακή), αφού εξασφαλίζει τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας προς την ηπειρωτική Ελλάδα.


Μερικά άλλα σημαντικά έργα των Κυκλάδων που έχουν ενταχθεί είναι τα εξής:
  1. Ολοκλήρωση λιμανιού Τούρλου Μυκόνου (16,9 εκ. €)
  2. Οδικό δίκτυο Αεροδρόμιο - Φηρά - Βουρβούλο - Οία Θήρας (16,5 εκ. €)
  3. Αποχέτευση και Εγκαταστάσεις Επεξεργασίας Λυμάτων Αντιπάρου (6,5 εκ. €)
  4. Οδοποιία Ίου (5,2 εκ. €)
  5. Λιμάνι Πολλωνίων Μήλου (3,9 εκ. €)
  6. Δρόμος Καμπί - Χαβουνά Κέας (3,4 εκ. €)
  7. ΧΥΤΑ Σίφνου (3,2 εκ. €)
  8. ΤΕΕ Μήλου (3 εκ. €)
  9. Λαογραφικό Μουσείο Λυκείου Ελληνίδων Σύρου (2,7 εκ. €)
  10. Συντήρηση και αποκατάσταση Αγ. Γεωργίου Άνω Σύρου (2,5 εκ. €)


“Είμαστε μια από τις 2 περιφέρειες στη χώρα που πάμε καλά και προετοιμαζόμαστε για την επόμενη προγραμματική περίοδο”, τόνισε ο κ. Μαχαιρίδης.


Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Περιφερειάρχης υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά στη διαχείριση υδάτινων πόρων και αποβλήτων, καθώς δεν υπάρχει ωριμότητα από πλευράς δήμων (έλλειψη μελετών) προκειμένου τα έργα αυτά να προχωρήσουν.


Ακόμα, ο κ. Μαχαιρίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο, Γιοχάνες Χαν, για τη ναυπήγηση πλωτών μέσων για την κάλυψη των αναγκών του Νοτίου Αιγαίου (4 οχηματαγωγών, 2 φορτηγίδων για μεταφορά ανακυκλώσιμων υλικών και μεταφορά κινητής μονάδας ΚΤΕΟ, καθώς και την κατασκευή 2 πλωτών Κέντρων Υγείας και τριών πλωτών ασθενοφόρων). Μάλιστα, εξετάζεται όπως τόνισε, η δυνατότητα να ενταχθεί σε αυτή την προγραμματική περίοδο το έργο που αφορά στα πλωτά ασθενοφόρα, ενώ παράλληλα θα γίνει όλη η προετοιμασία προκειμένου να ενταχθούν στην επόμενη προγραμματική περίοδο τα υπόλοιπα πλωτά μέσα.


Τέλος, αναφορικά με τις γραμμές ενδοεπικοινωνίας (τις λεγόμενες άγονες γραμμές) ο Περιφερειάρχης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει περιθώριο να μειωθούν τα δρομολόγια καθώς και οι γραμμές σύνδεσης των νησιών και εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις πιστώσεις που αφορούν την κάλυψη της ενδοεπικοινωνίας.