Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Βροχή αστέρων στον ελληνικό ουρανό

Με βροχή από αστέρια θα γεμίσει ο ελληνικός ουρανός το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, διάττοντες αστέρες...


Με βροχή από αστέρια θα γεμίσει ο ελληνικός ουρανός το Σάββατο 8 Οκτωβρίου. Πρόκειται για τις Δρακοντίδες ή Ιακωβινίδες, διάττοντες αστέρες, των οποίων την πτώση θα έχουν την τύχη να παρακολουθήσουν στο βόρειο ημισφαίριο, αλλά και στην Ελλάδα.
Οι αστρονόμοι προβλέπουν μία σημαντική έξαρση της δραστηριότητας την φετινή χρονιά, ενώ η Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης η Ελλάδα βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση.
Όσοι θέλουν να παρακολουθήσουν το εντυπωσιακό θέαμα δεν θα χρειαστεί να ξενυχτίσουν. Οι ειδικοί περιμένουν το φαινόμενο να φτάσει στο ανώτατο σημείο του σε δύο διαφορετικές φάσεις.
Η ώρα των αστεριών
Κατά τις 8.00 μ.μ. ώρα Ελλάδας θα πέφτουν περίπου 60-100 διάττοντες αστέρες την ώρα, αλλά και λίγο αργότερα στις 11.00 μ.μ., όπου και το φαινόμενο θα φτάσει στην πλήρη έξαρσή του, θα πέφτουν 500 με 800 αστέρια την ώρα.
Η κάθε φάση διαρκεί περίπου μία ώρα, ενώ αναμένεται να έχει τελειώσει μέχρι την 1.00 π.μ. το πρωί της Κυριακής.
Το σημείο προέλευσης των Δρακοντίδων φαίνεται να είναι η κεφαλή του αστερισμού Δράκοντα, απ΄όπου έχουν πάρει και το όνομά τους.
Οι συγκεκριμένοι διάττοντες δημιουργούνται, όταν η τροχιά της Γης συναντιέται με την ουρά πυκνής σκόνης και σωματιδίων που αφήνει πίσω του ο μητρικός κομήτης 21/Ρ Τζιακομπίνι-Ζίνερ, που περνά από την χώρα μας κάθε 6,6 χρόνια.
Επειδή ένα τέτοιο θέαμα δεν το βλέπουμε κάθε μέρα, έχει ήδη σχεδιαστεί η ανάπτυξη σταθμών παρατήρησης σε διάφορα σημεία της Κρήτης για την καταγραφή του. Παράλληλα με το σπάνιο γεγονός, θα λάβει χώρα στα Χανιά η διεξαγωγή του  7ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας.
Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα βοηθήσουν στην εξαγωγή συμπερασμάτων για την βροχή των διαττόντων αστέρων, αλλά και για τον ίδιο τον κομήτη.

  Πηγή  :  http://news247.gr