Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΗΝΟ ΣΤΗ ΣΑΓΚΑΗ ΚΙΝΑΣ

Ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων των αδελφοποιημένων πόλεων Τήνου και Zhoushan Κίνας Με τίτλο «Αναμνήσεις από την Ελλάδα» εγκαινιάσθηκε τ...


Ανταλλαγή πολιτιστικών στοιχείων των αδελφοποιημένων πόλεων
Τήνου και Zhoushan Κίνας

Με τίτλο «Αναμνήσεις από την Ελλάδα» εγκαινιάσθηκε το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στη Σαγκάη έκθεση φωτογραφίας με θεματικές φωτογραφίες της Ελληνικής Φωτογραφικής Εταιρείας (ΕΦΕ) από διάσημους Έλληνες φωτογράφους, καθώς και με φωτογραφικά έργα του πρώην προέδρου της ΕΦΕ κ. Αριστείδη Κοντογιώργη. Η διοργάνωση της έκθεσης έγινε με μέριμνα της Ομοσπονδίας Γραμμάτων και Τεχνών της Σαγκάης, του τοπικού Συνδέσμου Πολιτιστικής Συνεργασίας με Χώρες Εξωτερικού και της Ένωσης Φωτογράφων Σαγκάης, ενώ η εκδήλωση στηρίχθηκε από το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στη Σαγκάη.


Η έκθεση πραγματοποιείται στο «Πολιτιστικό Κέντρο Zhabei» Σαγκάης, ενόψει των εορτασμών από τον αμέσως επόμενο χρόνο των 40 χρόνων διπλωματικών σχέσεων της Κίνας με την Ελλάδα. Η έκθεση, με τη διττή θεματική της, βασισμένη αφενός σε μοναδικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την καθημερινή ζωή στην Ελλάδα τον περασμένο αιώνα  και ιδιαίτερα στην Αθήνα, και αφετέρου σε έγχρωμες φωτογραφίες του Αρ. Κοντογιώργη από την γενέτειρά του την Τήνο (αρχιτεκτονική, καθημερινή ζωή, αεροφωτογραφίες και τοπία)  συγκέντρωσε το ενδιαφέρον φιλότεχνων και επαγγελματιών φωτογράφων της πόλης, προσφέροντας ένα παράθυρο θέασης της Ελλάδας τα τελευταία 60 χρόνια.  

Την εκδήλωση προσφώνησαν ο γενικός γραμματέας της ένωσης Γραμμάτων και Τεχνών Σαγκάης κ. Σεν Βεντζονγκ και η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Σαγκάη κα Μαρία Σαράντη. Οι πολιτιστικές ανταλλαγές καθίστανται ακόμα πιο αναγκαίες στην σημερινή δύσκολη παγκόσμια οικονομική συγκυρία ανέφερε η Ελληνίδα Γενική Πρόξενος και υπογράμμισε τη σημασία συνέχισης παρόμοιων εκδηλώσεων που ενισχύουν τους διαχρονικούς φιλικούς δεσμούς Ελλάδας – Κίνας. Η κα Σαράντη αναφέρθηκε επίσης στη διαχρονικότητα της Αθήνας, μιας πόλης η οποία φέρει το ίδιο όνομα και την ίδια γραφή και κατοικείται για περισσότερο από 2500 χρόνια και στην οποία συνυπάρχει ο αρχαίος και ο  σύγχρονος πολιτισμός.

Λαμβάνοντας το λόγο ο κ. Αρ. Κοντογιώργης αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς των δύο χωρών και στο κοινό και πολλά υποσχόμενο μέλλον τους ως προς την συνεργασία τους στον τομέα του πολιτισμού.

Η διοργάνωση της έκθεσης αποτελεί συνέχεια της φωτογραφικής έκθεσης για την Σαγκάη, που διοργανώθηκε το περασμένο καλοκαίρι στην Αθήνα και στην Τήνο με έργα του Αντιπροέδρου και Γ.Γ. της Ένωσης Φωτογράφων Σαγκάης Τσάο Τζιενγκούο. Στο νησί μας και συγκεκριμένα στο Δημοτικό Σχολείο Αγάπης, που αποτελεί από φέτος την έδρα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φωτογραφικών Φεστιβάλ, φιλοξενήθηκαν δύο ακόμα εκθέσεις φωτογραφίας από τον αδελφοποιημένο Δήμο Zhoushan της Κίνας, στα πλαίσια της ανταλλαγής πολιτιστικών στοιχείων των δύο Δήμων.