Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Γ. Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Γ. Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ & ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγων...



ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Γ. Γ. ΑΙΓΑΙΟΥ
& ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Αναφορικά με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας για την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κροντηράς απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας, στον Υπουργό & Υφυπουργό Ανάπτυξης, με την οποία διαμαρτύρεται για την εξέλιξη αυτή και κοινοποιεί το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, που ομόφωνα ψηφίστηκε σχετικά με την ανωτέρω κατάργηση.
Παραθέτουμε το κείμενο του εγγράφου:
«Προς:
1. Γραφείο Πρωθυπουργού
κ. Λουκά Παπαδήμου
2. Υπουργό Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας  & Ναυτιλίας
κ. Μιχάλη Χρυσοχοίδη
3. Υφυπουργό Ανάπτυξης,
Ανταγωνιστικότητας & Ναυτιλίας
κ. Άδωνι Γεωργιάδη
Κοιν:
1. Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Παναγιώτη Ρήγα
2. Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Γεώργιο Παπαμανώλη
3. Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Βρούτση
4. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
κ. Ιωάννη Μαχαιρίδη
5. Σύλλογο Υπαλλήλων Υπουργείου Αιγαίου
κ. Πρωθυπουργέ,
κ. Υπουργέ,
Με ψήφισμα του Δημοτικού μας Συμβουλίου, το οποίο και σας κοινοποιούμε, εκφράζουμε την κάθετη, κατηγορηματική και πάγια αντίθεσή μας στην πιθανή κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, που αποτελεί μια εδραιωμένη δομή του νησιωτικού χώρου.   

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου έχει σταθεί  αρωγός για πολλά χρόνια στα προβλήματα των νησιών μας, δημιουργώντας και συντηρώντας υποδομές, φροντίζοντας για την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής μας κληρονομιάς. Έχει επιδείξει ιδιαίτερη ευαισθησία στα μικρά νησιά της εθνικά ευαίσθητης περιοχής του Αιγαίου, έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει καινοτόμες πρωτοβουλίες και ιδιαίτερες πολιτικές στο νησιωτικό μας χώρο, με στόχο την ισόρροπη ανάπτυξή του σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Μετά την κατάργηση του Υπουργείου Αιγαίου, θεωρούμε αδικαιολόγητη και ιδιαίτερα επιζήμια την πρόταση κατάργησής της  και σημαντική οπισθοδρόμηση την υλοποίησή της. Διαμηνύουμε ότι είναι η κατάλληλη ώρα για στήριξη των νησιών μας και για υλοποίηση της μέριμνας της κεντρικής εξουσίας για τα νησιά και τους κατοίκους τους και όχι για περαιτέρω εγκατάλειψή τους. Η κατάργησή της αφαιρεί από το Αιγαίο ένα πολύτιμο εργαλείο στρατηγικού σχεδιασμού και χάραξης πολιτικών υπέρ των νησιών μας.
Απαιτούμε εφαρμογή στην πράξη και όχι στα λόγια, της συνταγματικής ρήτρας περί νησιωτικότητας αντί της αποψίλωσης του νομού και της περιφέρειας από μια τέτοια υπηρεσία, που παράγει έργο και είναι απολύτως αναγκαία, αντί της κατάργησής της, η ενίσχυσή της. Την εποχή που περιορίζονται οι ακτοπλοϊκές γραμμές, που υπάρχει αγωνία για την ενδοεπικοινωνία και τις άγονες γραμμές και που τα νησιά δοκιμάζονται παντοιοτρόπως (σε μεγαλύτερη κλίμακα από την υπόλοιπη χώρα, έχοντας να αντιμετωπίζουν και το αυξημένο κόστος ζωής λόγω μεταφορών, εν μέσω της οικονομικής λαίλαπας της εποχής), ο νομοθέτης και η κεντρική εξουσία οφείλουν ενίσχυση της νησιωτικής περιφέρειας και όχι αποδυνάμωσή της (σε συνδυασμό με απόψεις περί καταργήσεων Ειρηνοδικείων, Δ.Ο.Υ., ΙΚΑ, Τελωνείων, κλπ). Και αυτό που οφείλουν, θα το διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο.»