Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Περάστρα Τήνου, την ερωτεύεσαι από τη γαλήνη και ηρεμία της φύσης

  Η Περάστρα  Τήνου  στα βόρεια του νησιού, ένα μικρό χωριό μέσα στο πράσινο, χτισμένο στις όχθες του λαγκαδιού - ποταμού Λαζάρου - Κώμης, ...


 

Η Περάστρα Τήνου στα βόρεια του νησιού, ένα μικρό χωριό μέσα στο πράσινο, χτισμένο στις όχθες του λαγκαδιού - ποταμού Λαζάρου - Κώμης, με τα χαρακτηριστικά πετρόκτιστα γεφύρια, υποδέχεται τους ξεχωριστούς επισκέπτες του στη γαλήνη και ηρεμία της φύσης. 
Στη λαγκαδιά ζουν και απολαμβάνουν το νερό και τη δροσιά οικόσιτα πουλιά, 
κότες, πάπιες, χήνες κ.λ.π. που χαρίζουν επί πλέον απόλαυση στο διαβάτη - επισκέπτη. 
Τριγύρω Περιστεριώνες και Ανεμόμυλοι θυμίζουν παλιές εποχές με κύρια απασχόληση τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Όλα ζωντανεύουν μνήμες απόμακρες στην ιστορία του χωριού. Η Ενοριακή Καθολική Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, πανηγυρίζει στις 23 Απριλίου. Ο Σύλλογος Κώμης, Περάστρας, Μοναστηρίων φροντίζει τα τελευταία χρόνια να διοργανώνει γιορτή με πλούσιο κέρασμα, τη Δευτέρα του Πάσχα αν συμπίπτει η εορτή του Αγίου μέσα στη Σαρακοστή.
Στην Περάστρα βρίσκονται παραδοσιακές βρύσες, ερείπια ελαιοτριβείου και νερόμυλου. Η ονομασία του προήλθε από τη λέξη πέρασμα, διότι παλαιότερα, πριν την ύπαρξη αυτοκινητόδρομου, η επικοινωνία από τα Κάτω Μέρη με τα Πάνω Μέρη και τη Χώρα γίνονταν μέσα από την Περάστρα από τους ημιονικούς, Επαρχιακούς και Κοινοτικούς δρόμους (και όχι μονοπάτια) κατασκευασμένους κυρίως με καλντερίμι. Την άνοιξη οι μυρωδιές από τα περιβόλια και τους κήπους σε αποζημιώνουν μετά από κάθε σου κουραστική απασχόληση.
Ανήκει στην Τοπική Κοινότητα Κώμης, της Δημοτικής Ενότητας Εξωμβούργου, του Δήμου Τήνου. Έχει αδελφικές και συγγενικές σχέσεις και πολύ καλή γειτονία με την Κώμη και τους κατοίκους της. Τα τελευταία χρόνια επισκευάστηκε παλαιά παραδοσιακή κατοικία ως Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, τα οποία προσφέρουν την ένθερμη φιλοξενία των χωριανών της Τήνου και τη φυσική ηρεμία του ξεχωριστού περιβάλλοντος. Στην περιοχή βρίσκεται και Βιοτεχνία παραδοσιακών σπιτικών προϊόντων που παρασκευάζει γλυκά, μαρμελάδες και ορεκτικά, τα οποία προσφέρονται στη ντόπια αγορά και στην αγορά της Αθήνας. Απέχει η Περάστρα από τη Χώρα Τήνου 10 χιλιόμετρα περίπου και η επικοινωνία γίνεται με λεωφορεία της γραμμής Τήνος - Καλλονή με ΤΑΞΙ και με ΙΧ αυτοκίνητα. Επίνειό της η φημισμένη Κολυμπήθρα Τήνου για να απολαύσετε το μπάνιο στη θάλασσα με τη χαρισματική αμμουδιά.
Η Περάστρα Τήνου προχωρεί στη νέα εποχή. Απολαύστε την.

Δείτε φωτογραφίες από την Περάστρα εδώ

Νίκος Φώσκολος