Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δρόμοι & μονοπάτια | Η Τηνιακήonline - www.tiniaki.gr

Δρόμοι & μονοπάτια Εδώ και κάποια χρόνια παρουσιάζονται από επίσημους Δημόσιους Φορείς και Υπηρεσίες τα  “Μονοπάτια”  με σκοπό να προβά...


Δρόμοι & μονοπάτια

dromosΕδώ και κάποια χρόνια παρουσιάζονται από επίσημους Δημόσιους Φορείς και Υπηρεσίες τα “Μονοπάτια” με σκοπό να προβάλουν τις  διάφορες Διαδρομές στην Τήνο και στα νησιά των Κυκλάδων.
Σίγουρα η προσπάθεια αυτή είναι αξιέπαινη και μέσα στο πνεύμα της υγιεινής και της οικολογίας. Όμως η γνώμη μου είναι, και είναι ισχυρή, αφού την έχω ζήσει και την έχω διασταυρώσει με ντόπιους κατοίκους που ζουν και έχουν ασχοληθεί με τη γεωργία, τη κτηνοτροφία και γενικά τη φύση της Τήνου, ότι λέγοντας Μονοπάτια, όσοι τα πρότειναν και όσοι τα αποδέχτηκαν αβασάνιστα, εννοούν τους Δρόμους, τιςΔιαδρομές, που ενώνουν όλη την έκταση της Τηνιακής επικράτειας, αλλά και άλλων τόπων.  Δρόμος μπορεί να είναι: Αγροτικός, Κοινοτικός, Δημοτικός, Επαρχιακός ή και Εθνικός, Δημόσιος ή Ιδιωτικός, οι οποίοι λέγονται  και Ημιονικοί (από τον Ημίονο, ή μουλάρι, που κατά κύριο λόγο ήταν το μεταφορικό μέσο της προ – αυτοκινητικής εποχής) οι οποίοι συνδέουν: αγρούς, χωράφια,  βοσκές, οικισμούς, χωριά, πόλεις, Κοινότητες και Δήμους. Οι Δρόμοι  αυτοί προϋπήρξαν των Αυτοκινητοδρόμων, που ονομάσθηκαν έτσι για να ξεχωριστούν από τους απλούς, τους άλλους δρόμους, όταν εφευρέθηκαν και κυκλοφόρησαν  στην Τήνο και αλλού, τα αυτοκίνητα. Ακόμη και τα κάρα δεν κυκλοφορούσαν σε αυτοκινητόδρομους, αλλά σε δρόμους ή καρόδρομους. Σήμερα με την ύπαρξη των αυτοκινητοδρόμων, λανθασμένα κάποιοι ονομάζουν τους πραγματικούς δρόμους, Μονοπάτια. Αυτοί, οι πραγματικοί δρόμοι, εξακολουθούν να υπάρχουν και να εξυπηρετούν τους όποιους γεωργούς έχουν παραμείνει, τους κτηνοτρόφους και όλους όσοι ασχολούνται με τη φύση και τη ζωή σε αυτήν. Οι αυτοκινητόδρομοι δεν καλύπτουν όλο το οδικό δίκτυο των ιδιοκτησιών γης στην Τήνο και αλλού και δεν μπορούν. Άρα υπάρχουν και θα εξακολουθούν να υπάρχουν στο μέλλον.  Όπου ανοίχτηκαν αυτοκινητόδρομοι, είτε ακολούθησαν τους  παλιούς ημιονικούς δρόμους, ή  ακολούθησαν δική τους πορεία βάσει μελέτης ή και χωρίς αυτήν. Απεναντίας ταΜονοπάτια είναι μονές διαβάσεις, μονές πατησιές που ενώνουν μικρές συνήθως αποστάσεις και κυρίως μέσα σε μια ιδιοκτησία ή και περισσότερες που όμως δεν είναι δρόμος.  Για τα Τηνιακά δεδομένα, όπου οι δημόσιες εκτάσεις είναι λίγες, λίγα είναι και τα μονοπάτια, που συνήθως βρίσκονται σε μεγάλες δημόσιες εκτάσεις, άλση, δάση  κλπ που δεν έχουν περίφραξη. Ο περιφραγμένος δρόμος με ντουβάρια δεξιά και αριστερά, είναι πάντα δρόμος όχι μονοπάτι.  
monopatiΜέσα σε δρόμο μπορεί να υπάρχει και μονοπάτι για να βρει καλλίτερα πατήματα το ζώο ή ο άνθρωπος για να διαβεί το δύσκολο δρόμο. Διαδρομές ονομάσθηκαν έτσι από τη ρίζα της λέξης Δρόμος και δεν ονομάσθηκαν «Μονοπατιές», από το μονοπάτι. Μονοπάτια φτιάχνουν μόνα τους τα ζώα, μέσα στο ίδιο χωράφι που ζουν για να πάνε στο στάβλο ή στο νερό ή στη βοσκή που όμως σε ένα επόμενο ζευγάρισμα – όργωμα, χαλάει και επανέρχεται την επόμενη χρονιά όχι απαραίτητα στο ίδιο μέρος. Μονοπάτι φτιάχνει και ο άνθρωπος με το συχνό πέρασμα του από ένα συγκεκριμένο χώρο, χωρίς απαραίτητα να κάνει εργασίες για τη δημιουργία – κατασκευή του. Ενώ για το δρόμοχρειάζονται απαραίτητα  συγκεκριμένες εργασίεςκατασκευής, επισκευής, συντήρησης, περίφραξης κλπ, για να υπάρξει. Δεν ξέρω αν κατάφερα να γίνω κατανοητός και πιστευτός, αλλά μια ενημέρωση από ένα άνθρωπο που ασχολείται και σήμερα με τη γη, με τα χωράφια, θα σας βεβαιώσει για του λόγου το αληθές. Μια λανθασμένη καταγραφή ενός δρόμου σε μονοπάτι, μπορεί αύριο να έχει επιπτώσεις σε συμβολαιογραφικές, οικιστικές, οικονομικές και λοιπές γραφειοκρατικές περιπτώσεις και άντε μετά να αποδείξεις ότι είσαι «ζωντανός» όταν σε έχουν καταγράψει «πεθαμένο».
Ακολουθούν και φωτογραφίες για να φανεί η διαφορά μεταξύ Δρόμου και Μονοπατιού.  Δεν έχω αυτή τη στιγμή τις καταλληλότερες φωτογραφίες για τα μονοπάτια. Όταν θα τις αποκτήσω θα συμπληρώσω στην Ιστοσελίδα για πειστικότερες αποδείξεις.
Ας διορθώσουν λοιπόν όσο είναι δυνατόν έγκαιρα οι φορείς, Δημόσιοι και Ιδιωτικοί, πρόσωπα και εταιρείες, όλα τα λανθασμένα έγγραφα, φυλλάδια και οδηγοί που κυκλοφορούν και ονομάζουν τους δρόμους ως μονοπάτια.
Και φυσικά στο μέλλον ή όποια Υπηρεσία ή Φορέας  ας αναφέρει τους όποιους δρόμους ως Δρόμους.
Νίκος Φώσκολος Ν
Τηνιακός, που έχει ασχοληθεί και με τη γεωργία, κτηνοτροφία και μελισσοκομία στην Τήνο.
Δείτε φωτογραφίες από δρόμους εδώ, από μονοπάτια εδώ.
--
Η Τηνιακήonline - www.tiniaki.gr
Η εφημερίδα όλων των Τηνιακών