Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Πεντακάθαρες οι παραλίες μας

Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις ελληνικές παραλίες - επτά περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι – πολλές εκ των οποπιων βρίσκονται στις Κυ...

Τριακόσιες ενενήντα τέσσερις ελληνικές παραλίες - επτά περισσότερες σε σύγκριση με πέρυσι – πολλές εκ των οποπιων βρίσκονται στις Κυκλάδες,  βραβεύτηκαν φέτος με τη γαλάζια σημαία, σύμβολο ποιότητας και οργάνωσης των ακτών.
 
Πρόκειται για το Διεθνές Πρόγραμμα Βράβευσης Ακτών, τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν χθες από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης που είναι ο εθνικός χειριστής του προγράμματος στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος δείχνει ότι η Ελλάδα έχει πεντακάθαρα νερά για κολύμπι. Μάλιστα συγκαταλέγεται στις μεσογειακές χώρες - Κύπρο, Μάλτα, Κροατία - που οι ακτές τους πληρούν τα πιο αυστηρά κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Με τις 394 γαλάζιες σημαίες η Ελλάδα κατέχει και πάλι τη 2η θέση στον κόσμο ανάμεσα σε 48 χώρες.

Στην πρώτη τετράδα με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στις παραλίες τους είναι οι νομοί Λασιθίου (40), Δωδεκανήσων (37), Κέρκυρας και Χαλκιδικής (και οι δύο έχουν από 35). Η Κέρκυρα βρίσκεται και στην πρώτη τριάδα των δήμων με τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες (έχει 35) και ακολουθούν ο δήμος Ρόδου με 32 και ο δήμος Αγίου Νικολάου Λασιθίου με 22.
Οι μαρίνες. Σε ό,τι αφορά τις μαρίνες, 9 είναι οι ελληνικές που βραβεύονται με τη γαλάζια σημαία, όπως και τα δύο προηγούμενα χρόνια.

Τα κριτήρια. Για να αποκτήσει μια παραλία γαλάζια σημαία δεν αρκεί να διαθέτει μόνο την επιθυμητή ποιότητα των νερών κολύμβησης. Πρέπει να τηρούνται τα 32 συνολικά κριτήρια που αναφέρονται σε καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών και προστασία του περιβάλλοντος της ακτής και του παράκτιου χώρου.
Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στο Νησί μας κάντε like στην σελίδα του ΤήνιαNews στο Facebook πατώντας εδώ.