Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Κραυγή αγωνίας για το πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" στην Τήνο

Επιστολή... συγγνώμης από τρεις εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας Στα όριά τους έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα &q...


Επιστολή... συγγνώμης από τρεις εργαζόμενους που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας
voitheia_sto_spiti
Στα όριά τους έχουν φτάσει οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα "βοήθεια στο σπίτι" στην Τήνο. Ήδη βρίσκονται στην 3η εβδομάδα επίσχεσης εργασίας αφού διεκδικούν δεδουλευμένα εφτά μηνών. Χαρακτηριστική είναι η επιστολή τριών εργαζομένων στην Τήνο που περιγράφει ανάγλυφα την κατάσταση:
"Αγαπητοί μας ηλικιωμένοι και Άτομα Με Ειδικές Ανάγκες, αισθανόμαστε την ανάγκη στην παρούσα δύσκολη φάση τόσο για τη χώρα όσο και για τον καθένα από εμάς να επικοινωνήσουμε μαζί σας μέσω αυτής της επιστολής ωθούμενοι από την επαγγελματική και ανθρώπινη συνείδηση μας και βασιζόμενοι στη καρποφόρα συνεργασία μας των 10 χρόνων παρουσίας του προγράμματος στη Τήνο. 

Γνωρίζουμε όλοι ότι ο αριθμός των ηλικιωμένων ατόμων και ο μέσος όρος ηλικίας έχει γενικά αυξηθεί. Στην Τήνο ιδιαίτερα, ο αριθμός των ηλικιωμένων στα διάφορα χωριά που διαβιούν μόνοι είναι αρκετά μεγάλος, ενώ ταυτόχρονα ξέρουμε καλά ότι επιθυμία των περισσοτέρων είναι η παραμονή στο σπίτι ώστε να προξενηθεί η μικρότερη δυνατή «επιβάρυνση» στα παιδιά ή άλλους συγγενείς και φίλους. Τα προγράμματα «βοήθεια στο σπίτι» δημιουργήθηκαν με την οικονομική υποστήριξη της...
Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου συγκροτημένα και με επιστημονικό τρόπο να απαντήσουν ολοκληρωμένα και πολύπλευρα σε αυτές τις ανάγκες των ηλικιωμένων συνανθρώπων μας αλλά και, στο μέτρο του δυνατού, στις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν κάποια αναπηρία. Θυμίζουμε ότι για τη σωστή λειτουργία ενός προγράμματος είναι βασικές και απαραίτητες τρεις ειδικότητες εργαζομένων: i) κοινωνικός λειτουργός, ii) νοσηλευτής, iii) οικογενειακός βοηθός. Η διαπροσωπική επαφή που έχουμε, μας προστάζει ηθικά να ζητήσουμε ΣΥΓΝΩΜΗ, από κάθε μια και κάθε έναν από εσάς, τους εξυπηρετούμενους του προγράμματος μας και το συγγενικό ή φιλικό περιβάλλον σας, που ταλαιπωρηθήκατε και συνεχίζετε να ταλαιπωρείστε το τελευταίο διάστημα λόγω της απευκταίας αλλά ταυτόχρονα ύστατης αναγκαίας για τη βιωσιμότητα του προγράμματος κινητοποίησής μας. Ήδη βρισκόμαστε για 3η εβδομάδα σε Επίσχεση Εργασίας διεκδικώντας εκτός των άλλων αμοιβές που αντιστοιχούν σε επτά μισθούς. Σημειώνουμε εδώ ότι, παρά τα όποια προβλήματα και την αβεβαιότητα που υπήρξε και στο παρελθόν (όχι βέβαια σε τέτοιο βαθμό όπως σήμερα) εργαστήκαμε με όλες μας τις δυνάμεις και χωρίς διακοπή όλα τα προηγούμενα χρόνια. Η κακή οργάνωση των Ελληνικών δημόσιων υπηρεσιών, η έλλειψη σχεδιασμού και η γραφειοκρατία ήταν πάντα σοβαρά εμπόδια στη δουλειά μας. Παρά όμως τα όποια προβλήματα όλες οι έρευνες που έχουν γίνει ως τώρα προκρίνουν το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» ως το πιο παραγωγικό, ανταποδοτικό και αποδεκτό από τη κοινωνία προνοιακό πρόγραμμα που λειτούργησε ποτέ στην Ελλάδα.
Στην παρούσα φάση το πρόγραμμα «βοήθεια στο σπίτι» τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε θεσμικό βρίσκεται “στον αέρα“.Ελπίζουμε ότι οι διαμαρτυρίες (γενικά) των εργαζομένων και συγκεκριμένα στη Τήνο που μας αφορά, θα είναι μια αφορμή να κινητοποιηθεί η τοπική μας κοινωνία ώστε να μην ακυρωθούν και υποβαθμιστούν ακόμα περισσότερο οι ελάχιστες παροχές υγείας και πρόνοιας που υπάρχουν στο νησί μας. Επικαλούμαστε την απογοήτευση και την αγανάκτηση όλων όσων δεν μπορούν να υψώσουν φωνή για την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ελπίζουμε στην άμεση αξιολόγηση και ιεράρχηση των αναγκών της Τήνου ώστε οι όποιοι έστω λιγοστοί πόροι των φορέων του νησιού μας να κατευθύνονται οργανωμένα και με σύνεση, πρώτα για το καλό των συνανθρώπων μας που βρίσκονται σε ανάγκη και δευτερευόντως σε άλλους ίσως λιγότερο αναγκαίους σκοπούς. Οι εργαζόμενοι είμαστε στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου, ατόμου ή φορέα για οποιαδήποτε επιπλέον πληροφορία της κατάστασης ή για συνεργασία."
ΔΕΛΑΤΟΛΑΣ ΑΝΤΩΝΗΣ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΣ
ΜΑΛΛΙΑΡΗ ΜΑΡΙΑ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ ΕΛΕΝΗ – ΝΟΣΗΛΕΥΤΡΙΑ