Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Καλλιτεχνική επέμβαση: TSOCLIS,"εσύ ο τελευταίος λεπρός"

TSOCLIS, “ εσύ, ο τελευταίος λεπρός ” Σπιναλόγκα, Σάββατο 2 Ιουνίου,  6μ.μ. Στις 2 Iουνίου 2012 θα εγκαινιαστεί στην Κρήτη η καλλιτε...





TSOCLIS,εσύ, ο τελευταίος λεπρός
Σπιναλόγκα, Σάββατο 2 Ιουνίου,  6μ.μ.

Στις 2 Iουνίου 2012 θα εγκαινιαστεί στην Κρήτη η καλλιτεχνική – κοινωνική εκδήλωση TSOCLIS “εσύ,o τελευταίος λεπρόs” και θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της θερινής περιόδου, δηλαδή 31 Οκτωβρίου 2012.
Ο καλλιτέχνης σκοπό έχει να μετατρέψει για λίγους μήνες τη νησίδα Σπιναλόγκα (85.000τ.μ.), που είναι ήδη  φορτισμένη με μια μακρόχρονη ιστορία, αρχαία ελληνική, ενετική, οθωμανική και τελικώς, από το 1903 μέχρι το 1957 τόπος εγκλεισμού των λεπρών, σε έργο σύγχρονης τέχνης.
Η καλλιτεχνική αυτή επέμβαση, αναφέρεται υπαινικτικά μόνο στην περίοδο 1903 - 1957. Πηγές έμπνευσής για τον καλλιτέχνη είναι το νησί το ίδιο και τα ερείπια των κτισμάτων, η χωρίς ελπίδα, επιθυμία φυγής, («Ο εισερχόμενος ας αποθέσει κάθε ελπίδα», ήταν γραμμένο στην είσοδο), η απελπισμένη ανάγκη επικοινωνίας με τον έξω κόσμο, οι πολλές αυτοκτονίες, η φθορά, η έλλειψη κατόπτρων (για ευνόητους λόγους), ο έντονος ερωτισμός, ο θάνατος και οι γεννήσεις, η βρωμιά αλλά και η νοικοκυροσύνη, καθώς και το μικρεμπόριο που ασκούνταν πάνω στο νησί.
«Όπως στις αρχαίες τραγωδίες, όπου η μοίρα των ηρώων είναι πάντα ζοφερή και έρχεται η ομορφιά του Λόγου και οι αναπάντεχες λύσεις των πολύπλοκων σχέσεων και καταστάσεων να λυτρώσει τους ήρωες, αλλά και το θεατή, έτσι κι εδώ, φιλοδοξώ, πρώτα να ταυτίσω τον επισκέπτη με εκείνους που απομονωμένοι από την κοινωνία έβλεπαν το σώμα τους και τις ψυχές τους σιγά – σιγά να λιώνουν, και ύστερα να τον λυτρώσω μέσω της γοητείας
της φύσης και της τέχνης, οδηγώντας τον τελικώς, στη συνειδητοποίηση της δικιάς του τύχης, του να μπορεί δηλαδή να απολαμβάνει τα δώρα της ζωής, της ελευθερίας,  και της τέχνης» λέει ο δημιουργός.
Η εκδήλωση υποστηρίζεται  από το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, την Περιφέρεια Κρήτης και το Δήμο Αγίου Νικολάου. Την οργάνωση και επικοινωνία της έκθεσης έχει αναλάβει το Δημοτικό «Μουσείο Κώστα Τσόκλη», ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.
Επιμελητές της εκδήλωσης είναι η Κατερίνα Κοσκινά, ιστορικός τέχνης, και
ο Bruno Cora, διευθυντής Μουσείων.
Αν επιθυμείτε να λάβετε τα κείμενα του καταλόγου, καθώς και φωτογραφικό υλικό, επικοινωνήστε στο email: tinos@tsoclismuseum.gr.

Δείτε το τρίπτυχο εδώ