Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επιστολη για το λιμάνι της Τήνου

Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί για το λιμάνι της Τήνου και τα τελευταία δημοσιεύματα, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κροντηράς ...

Σχετικά με τα ζητήματα που έχουν δημιουργηθεί για το λιμάνι της Τήνου και τα τελευταία δημοσιεύματα, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κροντηράς απέστειλε την παρακάτω επιστολή προςσειρά παραληπτών, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Ναυτιλίας. Παραθέτουμε το κείμενο τουεγγράφου, αυτολεξεί:

Υπουργό Ναυτιλίας κ. Κωνσταντίνο Μουσουρούλη Κοιν:



1. Γραφείο Πρωθυπουργού
κ. Αντώνη Σαμαρά
2. Υπουργό Εργασίας & κοινωνικής ασφάλισης & Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ιωάννη
Βρούτση
3. Βουλευτή Νομού Κυκλάδων
κ. Νικόλαο Συρμαλένιο
4. Βουλευτή Νομού Κυκλάδων
κ. Παναγιώτη Ρήγα
5. Γενικό Γραμματέα Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής
κ. Δημήτριος Χαλκιώτη
6. Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου
κ. Φώτη Χατζημιχάλη
7. Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
κ. Γιάννη Μαχαιρίδη
8. Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου
κ. Γεώργιο Πουσσαίο
9. Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων
10. Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών
Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Έρχομαι με την παρούσα να θέσω υπόψη σας, με τον πλέον επιτακτικό τρόπο, το μέγα και ανυπέρβλητο, δυστυχώς, ζήτημα, που ταλανίζει την Τήνο ολόκληρη και είναι το ημιτελές νέο λιμάνι της, ένα έργο που έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό περί το 86% και που δημιουργεί, στην κατάσταση που έχει αφεθεί σήμερα και εδώ και δύο περίπου έτη, μεγαλύτερα και πιο σύνθετα προβλήματα από αυτά που κλήθηκε να επιλύσει, με χρηματοδότηση μάλιστα ευρωπαϊκού προγράμματος.

Ίσως είναι περιττό να υπενθυμίσω ότι πρόκειται για το μόνο λιμάνι της Τήνου, στο οποίο έχει μεταφερθεί το σύνολο των αφιξοαναχωρήσεων των γραμμών της ακτοπλοΐας και πάνω σε αυτό το δεδομένο έχει ρυθμιστεί ο τρόπος ζωής της πόλης εδώ και μια περίπου 10ετία (κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, κλπ). Κάθε άλλη λύση, λοιπόν, αποκλείεται εξ ορισμού και μπροστά μας έχουμε ως μονόδρομο την ολοκλήρωση του λιμενικού αυτού έργου ή οποιεσδήποτε διορθωτικές παρεμβάσεις και τροποποιήσεις (με όποιο κόστος και αν αυτές συνεπάγονται) αλλά πάντοτε με άξονα το συγκεκριμένο νέο λιμάνι της Τήνου και με δεδομένη την ασφάλειά του.

Την 6-1-2012 γίναμε μάρτυρες απίστευτων σκηνών, που φιλοξενήθηκαν σε όλα τα δελτίαειδήσεων της χώρας, συνεπεία σφοδρού νοτιοδυτικού ανέμου, με αποτέλεσμα να γίνεται λόγος για «τσουνάμι στην Τήνο» και δεκάδες αυτοκίνητα να έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες ενώ από τύχη δεν θρηνήσαμε θύματα. Τους προβληματισμούς μου είχα εκφράσει και τότε, με σχετικό έγγραφό μου, δυστυχώς χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Την 16-6-2012 γίναμε μάρτυρες σοβαρού -δυνητικά τραγικού- ναυτικού ατυχήματοςσυνεπεία σφοδρών βορείων ανέμων, με αποτέλεσμα επιβατηγό πλοίο αντί να προσδέσει ασφαλώς στον λιμένα της Τήνου να φύγει λαβωμένο προς το Νεώριο Σύρου, συνοδεία δύο άλλων πλοίων και έμφορτο επισκεπτών του νησιού.
Δεν έχει νόημα βεβαίως να παρέμβω ούτε το έπραξα ποτέ ως σήμερα, στη συζήτηση για τα τυχόν λάθη οποιουδήποτε. Άλλωστε κάτι τέτοιο εκφεύγει των αρμοδιοτήτων μας. Ποτέ δεν έχω συμμετάσχει σε αυτόν τον διάλογο ούτε και θα το πράξω.

Έχει όμως νόημα, ως Δήμαρχος του ενιαίου Δήμου Τήνου, να παρέμβω στην κατάφωρα βλαπτική συζήτηση που έχει ανοίξει για την Τήνο και που κάνει λόγο ότι το λιμάνι της αποτελεί «φάκα», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την τουριστική του κίνηση. Έχει νόημα να παρέμβω όταν εταιρείες της ακτοπλοΐας διαμηνύουν (και ορισμένες το έχουν κάνει ήδη πράξη), ότι επιφυλάσσονται να προβούν σε περικοπές δρομολογίων, την ίδια στιγμή που δίνουμε μάχες για την αύξηση των δρομολογίων τόσο της επικοινωνίας μας με το κέντρο όσο και της ενδοεπικοινωνίας των Κυκλάδων.
Έχει νόημα να παρέμβω όταν τα κρουαζιερόπλοια έχουν διαγράψει από προορισμό τους
την Τήνο, μέχρι ολοκληρώσεως του λιμενικού της έργου. Έχει νόημα να παρέμβω και το κάνω για πολλοστή φορά, όταν ένα έργο όχι δημοτικό αλλά αρχικά της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Κυκλάδων και ήδη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, όπως σχεδιάστηκε και με την σύμφωνη γνώμη και υπογραφή της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων (κατά τις διαβεβαιώσεις των αρμοδίων της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και σε αντίθεση με τα όσα η ίδια Ένωση εκφράζει σήμερα), καθίσταται τροχοπέδη για το νησί μας και θέτει εν αμφιβόλω την ανάπτυξή του, αν δεν καθιστά βέβαιη την οπισθοδρόμησή του… Η Τήνος, σκληρά δοκιμαζόμενη και αυτή από την οικονομική λαίλαπα της εποχής, προσβλέπει στην τουριστική ανάπτυξη, με λογική, ποιότητα, βάθος και μέτρο, για να «κρατηθεί» στα δύσκολα χρόνια που διανύουμε. Όμως με θλίψη διαπιστώνω ότι όλες οι προσπάθειες που καταβάλλουμε μέσω διεθνών εκθέσεων, ποιοτικών εκδόσεων και εκδηλώσεων, συμβολής στην καλλιέργεια σωστής επαγγελματικής συνείδησης από όλους, προβολής κάθε γνωστής και κυρίως άγνωστης πτυχής του σημαντικού μας τόπου, κινδυνεύουν να πάνε χαμένες διότι το άλφα και το ωμέγα ενός νησιωτικού προορισμού είναι ένα ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι. Ξεκαθαρίζω ότι σεβόμαστε την προσφορά των Ελλήνων Πλοιάρχων, που με απαράμιλλη ναυτοσύνη εκτελούν τα καθήκοντά τους σε δεκάδες ακατάλληλα έως και επικίνδυνα λιμάνια της νησιωτικής μας χώρας. Και ακόμη πάγια εκφράζω την άποψη ότι οι χρήστες του λιμανιού, οι άνθρωποι που υφίστανται τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, πρέπει και αυτοί να έχουν λόγο για το λιμάνι τους. Όμως επισημαίνω ότι βρισκόμαστε πλέον στο σημείο μηδέν και διεκδικούμε ένα ολοκληρωμένο λιμάνι για να αποφύγουμε τα χειρότερα. Δεν κρύβω ότι η παράταση της εκκρεμότητας με ανησυχεί βαθειά για το μέλλον  του έργου, από κάθε άποψη και για τις συνέπειες σε βάρος του νησιού μας. Ο εγκλωβισμός μας στην κατάσταση αυτή είναι άδικος και επικίνδυνος και όλοι οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος της περίστασης.

Αντλώντας την δύναμή μου από τους 11.000 δικαιολογημένα αγανακτισμένουςσυμπατριώτες μου, τους χιλιάδες οικιστές και λάτρεις της Τήνου, Έλληνες και μη, από το γεγονόςότι εδώ βρίσκεται το πανορθόδοξο ιερό προσκύνημα της Παναγιάς μας, που θα δικαιολογούσε κάλλιστα μία άλλη αντιμετώπιση αυτού του τόπου (για όσους γνωρίζουν πώς έχει συμβάλει το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας σε ανάγκες της πατρίδας μας ολόκληρης, σχεδόν δύο αιώνες τώρα), εκφράζω την απαίτηση να υπάρξει συμμετοχή του αρμόδιου Υπουργείου στην σύσκεψη που διοργανώνεται στην Τήνο και στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τρίτη 3-7-2012 και ώρα 11.00, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Γεωργίου Πουσσαίου και με συμμετοχή της Ένωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας και της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων.

Είναι επιβεβλημένο να αποφανθεί η κρίσιμη αυτή σύσκεψη αυθεντικά και τελειωτικά, ω ςπρος το τί πρέπει να γίνει με το συγκεκριμένο ημιτελές έργο. Τί πρέπει να γίνει για να δοθεί διέξοδος στην εγκλωβισμένη -εκ του λόγου αυτού- Τήνο και για να «πιάσουν τόπο» τα πολλά χρήματα που έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα για το νέο λιμάνι της Τήνου. Αυτή η συμμετοχή του Υπουργείου και η εξεύρεση της οριστικής λύσης εδώ και τώρα, είναι το ελάχιστο που μπορεί καταρχήν να πράξει, έστω και με καθυστέρηση, η συντεταγμένη πολιτεία μας αντί να παρακολουθεί απαθώς την ναρκοθέτηση της ανάπτυξης ενός νησιού, όπως η Τήνος. Από πλευράς μου δεν πρόκειται να σταματήσω να παλεύω για την αφύπνιση όλων, σε σχέση με αυτό το τεράστιο ζήτημα που μας απασχολεί, προσφεύγοντας αν χρειαστεί και σε ακραίες μορφές διεκδίκησης λύσης οριστικής, μόνιμης και γενικά αποδεκτής για το νησί μας".

Aν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στο Νησί μας κάντε like στην σελίδα του ΤήνιαNews στο Facebook πατώντας εδώ.