Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Λειτουργία δομών κοινωνικής μέριμνας

ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πληροφορίες: 2283360125 e-mail : tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                          ...





ΔΗΜΟΣ ΤΗΝΟΥ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Πληροφορίες: 2283360125
e-mail: tinos_press@1516.syzefxis.gov.gr                

                                      Τήνος, 25/6/2012
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΔΟΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Αναφορικά με τα δημοσιεύματα σχετικά με τον ενδεχόμενο αποκλεισμό της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την χρηματοδότηση για τη λειτουργία δομών κοινωνικής μέριμνας, ο Δήμαρχος κ. Παναγιώτης Κροντηράς απέστειλε επιστολή στον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ιωάννη Βρούτση, κοινοποιώντας την σε μια σειρά εμπλεκόμενων αποδεκτών, εκθέτοντας τα προβλήματα που αναμένεται να δημιουργηθούν.  

Παραθέτουμε το κείμενο του εγγράφου:

«Προς:

1. Υπουργό Eργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης & Βουλευτή Κυκλάδων
κ. Ιωάννη Βρούτση

Κοιν.:
1. Γ.Γ. Διαχείρισης Κοινοτικών & άλλων πόρων
κ. Α. Δαλλαπόρτα
2. Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος
Υπόψη Προέδρου
κ. Κ. Ασκούνη
3. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Υπόψη Περιφερειάρχη
κ. Γ. Μαχαιρίδη
4. Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου
Υπόψη Προέδρου
κ. Ε. Κουσουρνά
5. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Ν. Συρμαλένιο
6. Βουλευτή Κυκλάδων κ. Π. Ρήγα


Θέμα: «Κοινωνικές χρηματοδοτούμενες δομές στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου»

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
           
            Επιτρέψτε μου, με την ευκαιρία αυτή, να σας ευχηθώ καλή δύναμη στο δύσκολο έργο που μόλις χτες αναλάβατε. Το αξίωμά σας, σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα μας, είναι τιμή για τις Κυκλάδες και για την Τήνο.
Με την επιστολή αυτή σας παρουσιάζω τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν σε ενδεχόμενο αποκλεισμό της Περιφέρειάς μας από την χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών που υφίστανται περισσότερο από 10 χρόνια στα νησιά μας.
 Το «Βοήθεια στο Σπίτι», στα δέκα χρόνια λειτουργίας του, έχει προσφέρει τα μέγιστα στις κατά τόπους τοπικές κοινωνίες της χώρας μας. Ως ο μοναδικός κοινωνικός θεσμός, που αγκαλιάζει τον μοναχικό άνθρωπο της ελληνικής περιφέρειας, υποκαθιστά πολλές φορές τις υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας, που η κεντρική διοίκηση, δυστυχώς, δεν μπορεί να προσφέρει.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο νησί μας στελεχώνεται από 3 μόνο εργαζόμενους και πραγματοποιεί κατά μέσο όρο 550 επισκέψεις το μήνα σε καταγεγραμμένα άτομα. Παράλληλα, στα πλαίσια της λειτουργίας του, προσφέρονται και άλλες υπηρεσίες και εξυπηρετείται με κοινωνική ευαισθησία μεγάλος αριθμός πολιτών του νησιού, αποφορτίζοντας έτσι ταυτόχρονα τον μοναδικό φορέα υγείας του νησιού, το Κέντρο Υγείας Τήνου, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης και όχι μόνο.    
Στην Τήνο λειτουργούν ακόμη Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, αλλά και βρεφονηπιακοί σταθμοί αποκλειστικά με χρηματοδότηση του προγράμματος «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» και εξυπηρετούν δεκάδες εργαζόμενες γυναίκες, συμβάλλοντας παράλληλα στην κοινωνικοποίηση των παιδιών και στη μη περιθωριοποίηση των ηλικιωμένων.
Η λειτουργία των ανωτέρω δομών από την Τοπική Αυτοδιοίκηση συγχρηματοδοτήθηκε όλα αυτά τα χρόνια από πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το μέλλον των προγραμμάτων που υλοποιούνται στην Τήνο, εάν ισχύσει ο αποκλεισμός της Περιφέρειας, θα έχει τραγικές συνέπειες για τους ωφελούμενους και του εργαζόμενους των προγραμμάτων.
Με δεδομένη την ευαισθησία σας απέναντι στα νησιά μας, ως άνθρωπος που έχετε εμβαθύνει όλα αυτά τα χρόνια στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, παρακαλούμε για την ανάκληση της απόφασης αποκλεισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από τα ανωτέρω προγράμματα.   Είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητο, έως επιτακτικό, τη δεδομένη χρονική στιγμή να προστατευτούν οι κοινωνικοί θεσμοί που έχουν εδραιωθεί στην περιφέρεια, υποκαθιστώντας το κεντρικό κράτος, πόσο μάλλον όταν αυτές αφορούν ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, οι οποίες διαρκώς πλήττονται από τις συνέπειες της βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας».

Αν θέλετε να μαθαίνετε όσα σημαντικά διαδραματίζονται στο Νησί μας κάντε like στην σελίδα του ΤήνιαNews στο Facebook πατώντας εδώ.