Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Γιορτή της Μεγαλόχαρης..Τορπιλισμός της Έλλης..

Η Τήνος είναι γνωστή και ως το «νησί της Παναγίας». Αναμφισβήτητα αποτελεί το δημοφιλέστερο λατρευτικό τόπο του ελληνισμού και ένα ...


Η Τήνος είναι γνωστή και ως το «νησί της Παναγίας». Αναμφισβήτητα αποτελεί το δημοφιλέστερο λατρευτικό τόπο του ελληνισμού και ένα πανορθόδοξο θεομητορικό προσκύνημα

Έτσι κάθε χρόνο, ειδικά την περίοδο του Δεκαπενταύγουστου, αλλά και στα εννιάμερα της Θεοτόκου (24 Αυγούστου), χιλιάδες προσκυνητές επισκέπτονται τον Ιερό Ναό της Παναγίας.

Δεκαπέντε  Αυγούστου   όμως θυμόμαστε  και  τον  τορπιλισμό  τις   Έλλης…

Την 15η Αυγούστου του1940, στις 8.25 το πρωί, και ενώ η λειτουργία είχε αρχίσει στον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την Παναγία της Τήνου, έγινε ο ανόσιος και ύπουλος τορπιλισμός του «εύδρομου» καταδρομικού ΕΛΛΗ, που αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι της Τήνου, συμμετείχε στον εορτασμό.

 Η τορπίλη που εκτοξεύθηκε όπως έγινε γνωστό αργότερα...
από το ιταλικό υποβρύχιο, βύθισε το πλοίο και μία δεύτερη αστόχησε γκρεμίζοντας μέρος του μόλου του λιμανιού.

..ένα θαύμα  που  δεν  καταγράφηκε ..

Όλοι  γνωρίζουμε  πώς  στο  εσωτερικό  του  λιμανιού  υπήρχαν  τρία   σκάφη   επιβατηγά   γεμάτα   κόσμο.

Η  δεύτερη  τορπίλη   δεν  αστόχησε   όπως  πολύ  αναφέρουν   είχε  τον  σκοπό της ,  να   φέρει   το  πλήγμα   στον μόλο  του  λιμανιού    για   να  μπορεί   να  περάσει   και  να   βυθίσει   τα    επιβατικά   σκάφη που  ηδη   ήταν  γεμάτα   από  προσκυνητές  περιμένοντας  την  λιτανεία .

Το θαύμα   έγινε  αγαπητή  φίλοι   και  φίλες  όταν  η  τρίτη   τορπίλη   ενώ   διέσχιζε   για  τον  στόχο  της   γύρισε   δεξιά   και   κάθισε  στον  πυθμένα   από  την  έξω   πλευρά  του  λιμενοβραχίονα.. εάν   είχε  βρει  τον  στόχο   τις  θα   μετρούσαμε   χιλιάδες   νεκρούς…

Επίσης θεωρείται  θαύμα  της Μεγαλόχαρης το ότι δεν εξεραγισαν οι  αποθήκες  πυρομαχικών του  πλοίου
   
 (Ο ΝΤΙΝΟ  ΜΠΑΛΝΤΑΣΙΝΙ)                     
Ισχυρίστηκε ότι στην επιχείρηση  κατά της  ΕΛΛΗΣ   εκτός  από το ΝΤΕΛΦΙΝΟ  έλαβε  μέρος και το υποβρύχιο ΑΣΙΑΓΚΙ  ο ίδιος υπηρετούσε στο δεύτερο αυτό υποβρύχιο….  

Πληροφορίες του ΑΝΤΟΝΙΟ ΤΖΙΑΝΕΛΟΝΙ  τορπιλητή του  ΝΤΕΛΦΙΝΟ…

"Με  το υποβρύχιο αυτό απέπλευσα τον  Μάρτιο του 1940  από  την  ΙΤΑΛΙΑ πέρασαν από τον ΙΣΘΜΟ της ΚΟΡΙΝΘΟΥ και κατέληξαν στην ναυτική  βάση  της ΛΕΡΟΥ.   Εκεί εδέχθησαν  στις 14 Αυγούστου 1940 την  επίσκεψη του ΝΤΕ-ΒΕΚΚΙ ο  οποιος βάσει του έγγραφου του  ΚΑΒΑΝΙΑΡΙ  τους  ανέθεσε την  γνωστή  επιχείρηση…

Νωρίς το πρωί της 15ης Αυγούστου απέπλευσαν ..Κατά τις 6 π.μ. έφτασαν στην Τήνο όπου  παρέμειναν σε κατάδυση .. 

Ο Τζιανελονι    ευρίσκετε στο τορπιλοβλητικό θάλαμο της  πρύμνης  ..
Στην πλώρη υπήρχε ένας παρόμοιος θάλαμος.

Στις 8.25 π.μ. περίπου χτύπησε  συναγερμός και ακούστηκε η φωνή πυρ! .."  Εκτόξευσαν μια τορπίλη από  την πλώρη, η οποία έπληξε την ΕΛΛΗ .Μετά από λίγα λεπτά ο ΑΙΚΑΡΝΤΕΙ διέταξε τον ΤΖΙΑΝΕΛΟΝΙ να εξαπολύσει δυο ακόμα τορπίλες. Στόχοι  αυτών  ήσαν τα δυο  κατάφορτα από επιβάτες ατμόπλοια . Ομολογία του Αντονιο τζιανελονι . Το ΝΤΕΛΦΙΝΟ σε κατάδυση πάντοτε κατευθύνθηκε προς  τη Σύρο. Εφτασε   εκει πριν το μεσημερι ..
Επλευσε προς  την εισοδο  του λιμανιου το  οποιο  όμως ηταν αδειο…(Ποτε δεν ειδα λιμανι τοσο αδειο ) γραφει ο ΑΙΚΑΡΝΤΕΙ.. (Αικαρντει) ο πλοιαρχος  του  ΝΤΕΛΦΙΝΟ

Κατά τη στιγμή  της πρόσκρουσης της τορπίλης  στον λιμενοβραχίονα

  
Oπως καταλαβαινετε η μεγάλη αυτή γιορτή είναι κάτι παραπάνω..
  
Η γιορτή της Μεγαλόχαρης είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τορπιλισμό της ΈΛΛΗΣ !!Μιας και η χάρη της έσωσε τόσες χιλιάδες ψυχές.


Επιμέλεια Κειμένου
Δημήτρης Ψαραδέλης