Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Υποχρηματοδοτήσεις και μηδενικές παροχές ψυχικής υποστήριξης προς τους νησιώτες , αντιδράει η Τήνος

Η οικονομική δίνη των περικοπών έχει χτυπήσει την “πόρτα” και των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες και η πρώτη αντίδραση έ...

Η οικονομική δίνη των περικοπών έχει χτυπήσει την “πόρτα” και των κινητών μονάδων ψυχικής υγείας στις Κυκλάδες και η πρώτη αντίδραση έρχεται από το δήμαρχο Τήνου, Παναγιώτη Κροντηρά.
Ο δήμαρχος τοu νησιού, με έγγραφο που απέστειλε στον αρμόδιο υπουργό Υγείας, καταγγέλλει την υποχρηματοδότηση της κινητής μονάδας ψυχικής υγείας στη Τήνο, αφού όπως εξηγεί αυτή η εξέλιξη έχει σαν αποτέλεσμα την “παύση της παροχής υπηρεσιών” προς ανθρώπους που έχουν την ανάγκη να απευθυνθούν στους ειδικούς.
Ωστόσο, το “καμπανάκι” έχει χτυπήσει και στα άλλα κυκλαδονήσια, και η “Κοινή Γνώμη” σε επόμενη έκδοσή της θα παρουσιάσει αναλυτικά την υφιστάμενη κατάσταση.
Πλήγμα στην “ψυχή” της κοινωνίας
Οι κινητές μονάδες ψυχικής υγείας που λειτουργούν τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος “Ψυχαργώς” και εποπτεύονται από το υπουργείο Υγείας. Αρχικά, ήταν συγχρηματοδοτούμενες από ευρωπαϊκά προγράμματα και από κρατικού πόρους. Το 2012 τα δεδομένα έχουν αλλάξει ριζικά όμως και η χρηματοδότηση έχει μειωθεί σε ποσοστό υψηλότερο του 50%. Η κάλυψη των αναγκών και η μισθοδοσία όλων όσων εργάζονται και επιτελούν έργο μέσα από τις κινητές μονάδες έχουν υποστεί σοβαρό “χτύπημα” και πολλές εξ αυτών αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, ενώ και κάποιες άλλες παύουν να λειτουργούν.
Βάλλεται ο ευαίσθητος τομέας της ψυχικής υγείας στα νησιά
Στην επιστολή διαμαρτυρίας ο Παναγιώτης Κροντηράς επισημαίνει τις ευεργετικές παρεμβάσεις για τον κοινωνικό ιστό, των ψυχικών μονάδων, αφού αυτές αποτελούσαν επί πολλά χρόνια ουσιαστικό στήριγμα για τους νησιώτες.
“Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας από την πρώτη στιγμή παρουσίας της στην Τήνο, απάντησε σε χρόνια αιτήματα όλων των φορέων του τόπου για δράσεις σχετικές με την ψυχική υγεία, τόσο σε επίπεδο πρόληψης, όσο και σε διαγνωστικό - αποκαταστασιακό επίπεδο” τονίζεται στην επιστολή και στη συνέχεια αναφέρεται πως σε δεκαπενθήμερη βάση πραγματοποιούνταν περίπου 70 ραντεβού που στόχο είχαν τη θεραπεία.
“Λόγω του νησιωτικού χαρακτήρα του τόπου μας, η παρουσία μιας τέτοιας μονάδας προάγει την συνοχή του κοινωνικού ιστού και οποιαδήποτε αναστολή ή διακοπή υπηρεσιών της ανωτέρω μονάδας συνεπάγεται ολέθριες συνέπειες για την κοινωνία του νησιού μας” τόνισε ο κ. Κροντηράς ζητώντας παράλληλα από τον υπουργό “να αντιληφθεί τη σημασία όλων των ανωτέρω, στηρίζοντας έμπρακτα τη νησιωτική περιφέρεια μιας Ευρωπαϊκής χώρας που λαμβάνει υπόψη και σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών της, ειδικά στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας”.