Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το Ρακιζιό στην Τήνο ... γράφει η Έβελυν Φωσκόλου

Με το πρώτο φως της ημέρας  η διαδικασία παραγωγής ρακιού έχει ήδη ξεκινήσει. Στη Μέση  ένα μικρό χωριό στη Τήνο, ο Αργύρης με περιμένε...

Με το πρώτο φως της ημέρας  η διαδικασία παραγωγής ρακιού έχει ήδη ξεκινήσει. Στη Μέση  ένα μικρό χωριό στη Τήνο, ο Αργύρης με περιμένει πριν καλά καλά ξημερώσει. Άξιος συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης, με ξεναγεί στα μυστικά του καλού ρακιού. Στο παλιό καμαράκι της οικογένειας μοιάζει  να μην έχει αλλάξει τίποτα με το πέρασμα των χρόνων. Σαν τα παλιά κατώγια με τις προμήθειες της οικογενείας και φυσικά το κρασί και το ρακί ολόκληρου του χρόνου.

Η διαδικασία είναι μεγάλη, αλλά όχι και πολύ δύσκολη. Πρώτα, καθαρίζουμε  το καζάνι και αφού έχει γίνει ο διαχωρισμός των σταφυλιών από τα τσαμπιά (τσάμπουρα) συλλέγουμε τις ρώγες και τις πατάμε για να βγει ο μούστος (στροφλιές).


Συγκεντρώνουμε και φυλάμε τον μούστο σε μεγάλα βαρέλια για περίπου 15-20 ημέρες, ανάλογα με  τις καιρικές συνθήκες. Όσο περισσότερη ζέστη έχει τόσο γρηγορότερα ωριμάζει ο μούστος. Έπειτα, τοποθετούμε στη βάση του καζανιού μάραθο, για να πάρει μυρωδιά το ρακί όσο βράζει.  Για να σιγουρευτούμε ότι ο μούστος είναι έτοιμος, υπάρχει και ένα ειδικό μέτρο, το γραντόμετρο, όπου μετρά τα γράντα του μούστου. Όταν ο μούστος βρίσκεται στα 0 γράντα, τότε μόνο είναι έτοιμος για το καζάνι.

Αφού ανάψουμε την φωτιά, ρίχνουμε στο καζάνι το νερό και το  μούστο, έπειτα βάζουμε και λίγο νερό στο χείλος του καζανιού, για να βοηθήσει ο ατμός στο βράσιμο και να μην αφήσει το μούστο να βγει έξω από το καζάνι. Καθ' όλη την διάρκεια του ρακιζιού, η παρέα δεν εγκατέλειψε ούτε λεπτό. Ο λόγος για τον μικρό φίλο του Αργύρη, το σκυλάκι του, φύλακας και σύντροφος παντού και πάντα.
Το  πρώτο ρακί που βγαίνει από κάθε καζάνι λέγεται και “πρωτόρακο”. Είναι πολύ πιο δυνατό από το υπόλοιπο ρακί. Παλιότερα το διαχώρισαν και το κρατούσαν για εντριβές στους αρρώστους. Σήμερα θα είσαι πολύ τυχερός αν βρεθείς σε ρακιζιό  για  να το δοκιμάσεις. Φάρμακο,  όπως λεν και οι παλιότεροι, κάνει καλό σε όλα.!!

 Η ποσότητα του μούστου είναι πολύ μεγαλύτερη από την ποσότητα  ρακιού που τελικά θα προκύψει. Όμως, όπως  μου λέει και ο Αργύρης, αξίζει  τον κόπο γιατί το ρακί είναι καθαρό ποτό, χωρίς καθόλου χημικές ουσίες. Μπορείς να το πιεις πάντα άφοβα και ταιριάζει πολύ με λούζα και αγκινάρα, που είναι επίσης τοπικά προϊόντα, αλλά και με ξερά σύκα, συνήθως σε γάμους και γλέντια.

Μετά  από τόση κούραση, ήρθε η ώρα της απόλαυσης!
Στην υγεία σας λοιπόν...

Ευχαριστώ πολύ τον Αργύρη Μωραΐτη
 Περισσότερες πληροφορίες και θέματα απο την Έβελυν εδώ