Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μανιτάρια και μανιταρολόγοι

«Φέτος είναι καλή χρονιά για μανιτάρια. Δεν έχει κάνει πολλά κρύα, τα ξεροβόρια είναι ακόμα μπροστά, υγρασία έχει πια αρκετή και αν άργ...


«Φέτος είναι καλή χρονιά για μανιτάρια. Δεν έχει κάνει πολλά κρύα, τα ξεροβόρια είναι ακόμα μπροστά, υγρασία έχει πια αρκετή και αν άργησαν οι βροχές δεν πειράζει, μόνο να προλάβουμε να κόψουμε τίποτα γιατί στα βουνά γίνεται ήδη παρέλαση, ιδίως το Σαβ/κο». Τάδε έφη μανιταρολόγος του νησιού μας, σε χωριανό καφενείο επιδεικνύοντας την πραμάτεια του (ή ένα μέρος αυτής) στους υπόλοιπους .

Η συλλογή των μανιταριών αποτελεί ένα από τα ντόπια αθλήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου στην Τήνο. Το σπορ είναι ιδιαίτερα προσφιλές στους Τηνιακούς, οι οποίοι οργώνουν τα βουνά και τα λαγκάδια προκειμένου να μαζέψουν τον πολύτιμο μύκητα που ξεπροβάλλει από τα σπλάχνα της Τηνιακής γης. Σε κάθε χωριό αλλά και στη Χώρα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αφήσει εποχή με τις επιδόσεις τους, όσον αφορά τις ποσότητες τις οποίες έφερναν μετά από τις εξορμήσεις τους. Οι προδιαγραφές για να γίνεις ένας καθώς πρέπει μανιταροσυλλέκτης δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητικές,  αν και όλες μαζί δύσκολα συνδυάζονται σε ένα πρόσωπο. Έχουμε και λέμε λοιπόν :
Μία σχετική γνώση της Τηνιακής ενδοχώρας είναι επιθυμητή. Γερά πόδια.Μέτρια ως καλή αντοχή ώστε να εξερευνείς και τις πιο δυσπρόσιτες ανηφορικές πλαγιές χωρίς λαχάνιασμα. Καλό μάτι  με εξειδίκευση στη λεπτομέρεια του εδάφους
.Μνήμη φωτογραφική (για να ξαναπάς την επόμενη χρονιά στο ίδιο σημείο) και (το πιο δύσκολο προσόν) χρόνο για σκότωμα. Με βάση τα παραπάνω προσόντα, ως ιδανικός μανιταρολόγος περιγράφεται ο συνταξιούχος σε καλή φυσική κατάσταση. Οι υπόλοιποι αρκούμαστε σε ότι προλάβουμε.
Ο εξοπλισμός είναι λιτός. Άνετα ρούχα που να αντέχουν στο κρύο χωρίς να είναι πολύ χοντρά. Μαχαίρι, κατά προτίμηση λεπτόν και κυρτόν και ψάθινο καλάθάκι. Το τελευταίο δεν το έχω δει να χρησιμοποιείται στην Τήνο, σχεδόν όλοι κρατούν πλαστικές σακούλες, αλλά και αυτές κάνουν τη δουλειά τους. Το ραβδάκι ή καλαμάκι δεν είναι απαραίτητο αλλά βοηθάει στο ψάξιμο και στο περπάτημα.
Οι ονομασίες των μανιταριών διαφέρουν από μέρος σε μέρος. Εδώ στη Στενή θα ακούσεις να λένε για  
μανίτες
γλιστρίτες
καμπανίτες ή καμπανούλες

τσ' αγγελούδας το σκατό (αν το πιάσετε και το ανοίξετε θα καταλάβετε γιατί το λένε έτσι..), αβγουλίτες  κ.α. Στην Έξω Μεριά έχω ακούσει για κοκκινομανίτες, σκατλαρίτες, αυτάκια, αγκαθίτες που πολλές φορές μπορεί να είναι τα ίδια με τα παραπάνω.Βασιλιάς όμως  των μανιταριών στην Τήνο είναι οι αρναθκιές ή όπως τους αποκαλούν στα Έξω Μέρη, οι αρνακίτες.  


Πρόκειται για μανιτάρια πλευρώτους που έχουν  τη λατινική ονομασία Pleurotus eryngii και Pleurotus Fuscus var ferulae. Σε Αμοργιανό blogδιαβάζουμε ότι o ο πρώτος «Καρποφορεί στις ρίζες των γαϊδουράγκαθων (της προηγούμενης χρονιάς) και γι' αυτό τον λόγο ονομάζεται στην Αμοργό «αγκαθίτης». Είναι φαγώσιμο μανιτάρι, πολύ νόστιμο, και μαζεύεται από όλους στο νησί που δεν έχουν ξεχάσει να εκμεταλλεύονται τις προσφορές της φύσης. Ο Pleurotus fuscus var. ferulae
καρποφορεί στις ρίζες του άρτηκα (Ferula communis) και γι' αυτό ονομάζεται στην Αμοργό «αρτηκίτης», ο οποίος μπορεί να πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις και βάρος πάνω από 1,5 κιλό.».

Πραγματικά είναι πολύ νόστιμα και θεωρούνται από τους καλύτερους κρασομεζέδες. Συνήθως μαγειρεύονται τηγανητά με αλεύρι ή στη σχάρα, χωρίς να αποκλείονται και άλλοι πολλοί τρόποι για όλα τα γούστα των καλοφαγάδων. (Μέχρι και στιφάδο έχω δει συνταγή).
Βεβαίως δεν είναι όλα τα μανιτάρια βρώσιμα. Σύμφωνα με τις συμβουλές των πεπειραμένων υπάρχουν κατηγορίες που δεν αξίζει να ασχοληθείς μαζί τους  και κατηγορίες που δεν αγγίζονται γιατί είναι άκρως τοξικές όπως π.χ. αυτά που φυτρώνουν  κάτω από δέντρα ή στους κορμούς τους.
Όπως και να ‘ χει μην πειραματίζεστε μη ρισκάρετε και βαδίστε μόνο στα σίγουρα.
Τα μέρη που φυτρώνουν μανιτάρια, τα ξέρουν όλοι και κανένας δεν τα ξέρει. Αποτελούν «προϊόν πνευματικής ιδιοκτησίας» το οποίο δεν μεταβιβάζεται εύκολα και δεν λέγεται σε ευρύ κύκλο. Αν θέλετε να ασχοληθείτε με το άθλημα, οπλιστείτε με υπομονή, να ελπίζετε στην τύχη και για καλό και για κακό πάρτε από πίσω κανένα παλαιότερο. Είτε λίγα

είτε πολλά


σίγουρα θα ανταμειφθείτε για τον κόπο σας.
Τ.Β.