Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Εγκαίνια Έκθεσης " Σύγχρονοι Τήνιακοί Μαρμαρογλύπτες"

ΟΙ " ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΕΣ " ΜΑΓΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύμα...


ΟΙ " ΣΥΓΧΡΟΝΟΙ ΤΗΝΙΑΚΟΙ ΜΑΡΜΑΡΟΓΛΥΠΤΕΣ"
ΜΑΓΕΥΟΥΝ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΗΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑΣ

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 23/1/2013 τα εγκαίνια της έκθεσης "Σύγχρονοι Τηνιακοί Μαρμαρογλύπτες", παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου – Τήνου Δωροθέου Β΄, του Υφυπουργού Παιδείας κ. Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, των Βουλευτών Κυκλάδων κ. Συρμαλένιου και κ. Ρήγα, του Δημάρχου Τήνου κ. Παναγιώτη Κροντηρά, του Δημάρχου Μοσχάτου – Ταύρου κ. Ευθυμίου, του Δημάρχου Ραφήνας κ. Χριστόπουλου, του Προέδρου του Πνευματικού Εκπολιτιστικού Κέντρου Πανόρμου κ. Καγιώργη, μελών του Πνευματικού Κέντρου, εκπροσώπων συλλόγων, φορέων και μέσων μαζικής ενημέρωσης και ανθρώπων των γραμμάτων και της τέχνης.  
Η έκθεση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Τήνο το καλοκαίρι του 2012 στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας Πύργου του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς από το Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου «Γιαννούλη​ς Χαλεπάς» έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και θερμών επαίνων. Αφορά έργα 13 εργαστηρίων μαρμαρογλυπτικής της Τήνου και της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου και με την μεταφορά της στην Αθήνα γίνεται μια προσέγγιση του πιο εξειδικευμένου αισθητικά κοινού της πρωτεύουσας. Στα πλαίσιά της θα πραγματοποιηθούν Εργαστήρια Μαρμαρογλυπτικής (24-27/1, 9-10/2 και ώρες 11:00-14:00), προκειμένου το κοινό να γνωρίσει την τεχνική και τα μυστικά της τηνιακής μαρμαροτεχνίας από τους ίδιους τους μαρμαρογλύπτες.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος, κ. Παναγιώτης Κροντηράς, αναφέρθηκε στην μακραίωνη ιστορία της τηνιακής μαρμαρογλυπτικής, στην ιδιαιτερότητα της Έξω Μεριάς της Τήνου και στη συμβολή των Τήνιων καλλιτεχνών στην εξέλιξη της νεοελληνικής τέχνης: " Η Τέχνη για μας στην Τήνο είναι αυτή που μπορεί να σταθεί με αξιώσεις νικητή, αντιμέτωπη απέναντι στη νομοτέλεια της φύσης. Εκεί που ο άνθρωπος λυγίζει, η τέχνη ανθίστανται νικηφόρα…Κι αυτό, κυρίες και κύριοι, συμβαίνει αιώνες τώρα στον τόπο μας… Ο Τηνιακός μάστορας, μέσα από τον αγώνα και την αγωνία του, διασκελίζει το κατώφλι της αιωνιότητας, διαλέγεται με το φως και συνομιλεί με το θείο. Η ταπεινή ύλη, το μάρμαρο, παίρνει ζωή από τη ζωή του. Η σκληρή πέτρα της Τήνου μεταμορφώνεται σε ζωή… Οι σύγχρονοι Τηνιακοί μαρμαρογλύπτες μας, συνομιλούν με το αύριο. Είναι όλοι τους παιδιά της Σχολής Καλών Τεχνών Πανόρμου Τήνου, που λειτουργεί στον ευλογημένο τόπο μας από το 1955 και τους καρπούς της γεύεται η Τήνος αλλά και η Ελλάδα ολόκληρη. Καμαρώνουμε γι΄ αυτή τη μοναδικότητα της Σχολής μας (ίσως και στην Ευρώπη ολόκληρη) και καμαρώνουμε γι΄ αυτή τη συνέχεια της Τηνιακής μαρμαρογλυπτικής. Ευθύνη που ταυτόχρονα βαραίνει τους ώμους μας, παράλληλα με τόσες άλλες, να είμαστε κοντά, να προβάλουμε, να κάνουμε κτήμα όλων, αυτό που σημάδεψε και σημαδεύει ανεξίτηλα τη μικρή Τήνο μας. Γιατί στον παγκόσμιο χάρτη της Ιστορίας της Τέχνης, η Τήνος γίνεται ξαφνικά πολύ μεγάλη και πολύ ιδιαίτερη."
Τόσο το Διοικητικό Συμβούλιο όσο και η Διεύθυνση του Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" μαγεύτηκαν από την Τηνιακή τέχνη, τους ανθρώπους της και το ίδιο το νησί της Τήνου, προτείνοντας την καθιέρωση πραγματοποίησης έκθεσης για την Τήνο και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της σε ετήσια βάση.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως 12/2/2013 (Δευτέρα – Κυριακή 18:00 – 22:00) και η είσοδος στον χώρο είναι ελεύθερη.