Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Συντονιστικό: Η ΔΕΗ στο ξεπούλημα, Ο λαός στην Ηλεκτρική Καρέκλα

Η ΔΕΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ Κι ενώ στην Ελλάδα εν έτει 2013 πλέον, οι μισθοί έχουν μειωθεί από 35 έως 65%,...


Η ΔΕΗ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ,
Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΚΑΡΕΚΛΑ

Κι ενώ στην Ελλάδα εν έτει 2013 πλέον, οι μισθοί έχουν μειωθεί από 35 έως 65%, οι επιταγές του μνημονίου 3 - μετά και από πρόταση της διοίκησης της ΔΕΗ – ορίζουν αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι και 23%. 
Η τρόικα «εσωτερικού» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Παπαδήμου που εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη για το βασικό αγαθό του ηλεκτρικού ρεύματος για να το συνδέσουν με την ασύστολη φορομπηξία. Κι ενώ στην αρχή επινοήθηκε το «χαράτσι», τώρα ο μανδύας της οικονομικής αφαίμαξης είναι πιο «αντικειμενικός» αφού συνδέεται άμεσα με την κατανάλωση του συγκεκριμένου αγαθού, σε μια εποχή μάλιστα που, εξαιτίας της απαγορευτικής τιμής του πετρελαίου, η κατανάλωση έχει αυξηθεί κατακόρυφα, καθώς όλο και περισσότεροι προσπαθούν να ζεσταθούν με ηλεκτρικά σώματα. Η κοροϊδία της διοίκησης της ΔΕΗ δεν έχει τέλος καθώς το «φθηνό» κλιμάκιο ορίζεται κάτω από 800 κιλοβατώρες κατανάλωση το τετράμηνο, με αποτέλεσμα η συντριπτική πλειονότητα των νοικοκυριών να πληρώνει πάνω από 18% περισσότερα χρήματα.
Φυσικά η ιστορία δεν ξεκίνησε με την κρίση και το μνημόνιο. Απ’ το 1999, στην αρχή της ιδιωτικοποίησής της, η ΔΕΗ μετρά παραπάνω από 30% μείωση του προσωπικού της – περισσότεροι από 11.000 εργαζόμενοι – ενώ ταυτόχρονα η μέση τιμή της κιλοβατώρας ουσιαστικά έχει τετραπλασιαστεί αν υπολογίσουμε το πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων τότε και τώρα. Η ιδιωτικοποίηση δεν σημαίνει μείωση των τιμών αλλά αύξηση. Η « πράσινη ανάπτυξη », που θα στηριζόταν στην λογική κάθε σπίτι και φωτοβολταϊκό, γρήγορα κατέρρευσε και αντικαταστάθηκε από τα σχέδια πολυεθνικών για γιγάντια αιολικά πάρκα δεκάδων χιλιάδων ανεμογεννητριών που αφενός θα καταστρέψουν το περιβάλλον, αφετέρου ΠΟΤΕ ο ελληνικός λαός δεν θα αποκομίσει κάποιο όφελος απ’ την παραγωγή του ηλ. ρεύματος: Οι εισπράξεις απ’ το ‘εξαγώγιμο’ ηλεκτρικό ρεύμα έχουν ήδη δεσμευθεί για την αποπληρωμή των δανείων και πάνε στις τσέπες των «δανειστών».
Άλλωστε πλέον έχουμε τρανταχτά παραδείγματα των ιδιωτικών εταιρειών, παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικού ρεύματος Hellas power, Energa, μέσα σε μια νύχτα μετέφεραν τα χρήματα από το χαράτσι και την αποπληρωμή των λογαριασμών στο εξωτερικό, έκλεισαν, αφήνοντας χιλιάδες καταναλωτές ξεκρέμαστους, έχοντας απομυζήσει το αίμα του κοσμάκη !!! Αυτές οι καταστάσεις είναι τα γεννήματα της κρίσης του καπιταλισμού !!
Η πραγματική λύση βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής. Στη συλλογική αντίσταση και ανυπακοή στις νέες ρυθμίσεις και στη διεκδίκηση με όλους τους δυνατούς συλλογικούς τρόπους φθηνού ρεύματος για το λαό, εθνικοποίηση της ΔΕΗ και λειτουργία της με βάση τον εργατικό και τον λαϊκό έλεγχο, με γνώμονα και την προστασία του περιβάλλοντος. Δεν πουλάμε ούτε χαρίζουμε τόσο σημαντικές υποδομές που χτίστηκαν με το αίμα του λαού εδώ και πολλά χρόνια.
Απαιτούμε:
  • Καμιά αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ριζική μείωση, φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό.
  • Δωρεάν παροχές σε ανέργους και συνταξιούχους.
  • Καμία διακοπή παροχής σε κανένα νοικοκυριό.
  • Εθνικοποίηση της ΔΕΗ. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, όχι στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου.

    ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ