Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Παραμένει στη Σύρο το Πανεπιστημιακό Τμήμα!

Το πρόγραμμα  «Αθηνά»  που προβλέπει αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με συγχώνευση  97 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ  στη χώρα, παρουσί...


panephsthmio aigaiou
Το πρόγραμμα «Αθηνά» που προβλέπει αναδιάρθρωση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με συγχώνευση 97 τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕΙ στη χώρα, παρουσίασε την Πέμπτη ο υπουργός Παιδείας Κώστας Αρβανιτόπουλος.
Μέσα στη λίστα των συγχωνεύσεων δεν περιλαμβάνεται το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Συστημάτων και Προϊόντων του Πανεπιστημίου Αιγαίου που βρίσκεται στη Σύρο, το οποίο θα συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του, με την ελπίδα να μην παρουσιαστεί μελλοντική απειλή για μεταφορά ή κατάργησή του.
Πάντως, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι οι συνθήκες για το Τμήμα της Σύρου είναι ευνοϊκότερες σε σχέση με προηγούμενο χρόνια κι αυτό διότι έχει διατηρηθεί σε υψηλό επίπεδο ακαδημαϊκά, διαθέτει μοναδικό σε πανελλήνιο επίπεδο αντικείμενο σπουδών, ενώ τα λειτουργικά του έξοδα έχουν μειωθεί σε σημαντικό βαθμό. Κάτω από αυτές τις συνθήκες δε θα ήταν καθόλου υπερβολικό να λέγαμε, ότι οι υπεύθυνοι του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι τοπικοί παράγοντες του νησιού, αλλά και η ίδια η κοινωνία, θα πρέπει να διεκδικήσουν την περεταίρω ανάπτυξη της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στη Σύρο, με την ίδρυση και λειτουργία της περιβόητης Πολυτεχνικής Σχολής, αλλά και τη δημιουργία δεύτερου Τμήματος.
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί, ότι από τα υπάρχοντα Τμήμα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το πρόγραμμα «Αθηνά» προβλέπει τη συγχώνευση τριών, δύο στη Χίο και ένα στη Σάμο.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αρβανιτόπουλος, στην Αθήνα θα λειτουργήσει ένα ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο στο οποίο θα υπάγονται όλα τα υπόλοιπα Ιδρύματα της πρωτεύουσας. Το συγκεκριμένο ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα της Βρετανίας και Γαλλίας, με την επωνυμία «Αδαμάντιος Κοραής» στο οποίο εντάσσονται το Γεωπονικό, το Οικονομικό, το Πάντειο, το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το Χαροκόπειο.

Από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις, προκύπτει ότι οι πόλεις που δεν θα έχουν κανένα τμήμα ή σχολή είναι 12. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα.