Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

«Οι νέοι είναι υποχρεωμένοι να βγουν μπροστά και να αποτρέψουν την καταστροφή της γενιάς τους»

«Οι νέοι έχουμε την υποχρέωση να βγούμε μπροστά προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε ...


Phortomas Philip






















«Οι νέοι έχουμε την υποχρέωση να βγούμε μπροστά προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της γενιάς μας», δηλώνει σε συνέντευξή του στο Cyclades24, o πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, Φίλιππος Φόρτωμας.  
Τονίζει επίσης, πως αν η κυβέρνηση δεν κάνει τομές και δεν προχωρήσει άμεσα στις αποκρατικοποιήσεις και στις παρεμβάσεις που έχει δεσμευθεί, δε θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και των νησιών, στηρίζοντας την άποψη, ότι η μόνη ελπίδα για τον τόπο μας είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα και η τόνωση της απασχόλησης.
Σε ότι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φόρτωμας εκτιμά ότι δεν έχει κατανοήσει ακόμη ότι δεν είναι κόμμα του 4%, με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Αναφέρεται ακόμη στους τομείς δράσης της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων και στα βασικότερα ζητήματα, που κατά την άποψή του, χρήζουν προσοχής και αντιμετώπισης στο νομό.
Τέλος, εκφράζει τη χαρά του, που αρκετά μέλη της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων, ήδη έχουν γνωρίσει την καταξίωση, την αποδοχή και τον σεβασμό της κοινωνίας, συμμετέχοντας σε αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές, ενώ καλεί κάθε ενεργό πολίτη να ενώσει τις δυνάμεις του στην προσπάθεια για υπεράσπιση της ανοιχτής κοινωνίας και της ελεύθερης οικονομίας.

Διαβάστε παρακάτω τη συνέντευξη:

*Παλιά οι κομματικές νεολαίες ήταν ο βασικός τροφοδότης των κομματικών παρατάξεων. Σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει αφού τα κόμματα – ειδικά αυτά της εξουσίας- γνωρίζουν πρωτοφανή φθορά, το πολιτικό σύστημα απαξιώνεται συνεχώς, ενώ οι περισσότεροι νέοι κρατούν αποστάσεις από την πολιτική. Με βάση τα παραπάνω, ποιος θα πρέπει να είναι ο ρόλος μιας σύγχρονης κομματική νεολαίας;
 «Ο τρόπος με τον οποίο αρκετοί πολιτεύονταν στο παρελθόν με παλαιοκομματικές λογικές έχει πάψει να ισχύει. Το έχω ξαναπεί και θα το ξαναπώ «όσοι επιχειρήσουν να πολιτευτούν με όρους του παρελθόντος, θα μας βρουν απέναντι τους. Δε θέλουμε πλέον λόγια αλλά έργα». Εμείς δεν θεωρούμε τον εαυτό μας τροφοδότη των κομματικών παρατάξεων κύριε Βουτσίνε, παρά τροφοδότη νέων ιδεών και προτάσεων. Η χώρα μας ζει την κρισιμότερη περίοδο της μεταπολεμικά και ως νέοι άνθρωποι νιώθουμε την υποχρέωση να βγούμε μπροστά προκειμένου να προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε την ολοκληρωτική καταστροφή της γενιάς μας. 
Να παλέψουμε, να προτείνουμε, να διεκδικήσουμε. Για αυτό και ως ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων επεξεργαζόμαστε εδώ και καιρό ένα πρόγραμμα για το νομό που θα παρουσιαστεί την άνοιξη σε κεντρική μας εκδήλωση. Ότι είναι αληθινό, δεν ξεθωριάζει και εμείς θα συνεχίζουμε για το καλύτερο αύριο των νησιών μας».

*Η δράση της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων σε ποιους τομείς επικεντρώνεται;
«Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη κοινωνική συγκυρία στην οποία βρίσκεται η χώρα και τα νησιά μας, επιλέξαμε να σταθούμε για ακόμα μία φορά στο πλευρό των συνανθρώπων μας που δοκιμάζονται αλλά ιδιαίτερα φέτος κοντά σε εκείνους και ιδίως στα παιδιά που έχουν ανάγκη ένα βιβλίο. Γι’ αυτό και πραγματοποιήσαμε συλλογή βιβλίων, που στόχο είχε την ενίσχυση βιβλιοθηκών στις Μικρές Κυκλάδες και τις επόμενες μέρες θα βρεθούμε στη Σίκινο και σε άλλα νησιά για να προσφέρουμε τα βιβλία που συγκεντρώσαμε.
Παράλληλα έχουμε δηλώσει την αντίθεση μας με διαφαινόμενες πράξεις που συμβάλλουν στην υποβάθμιση της περιοχής μας όπως τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) ή το καθεστώς του ΦΠΑ.
Η ΟΝΝΕΔ, πάντα ευαισθητοποιημένη σε θέματα παιδείας και εγώ προσωπικά έχουμε παλέψει για το θέμα του Πανεπιστημίου. Έχουμε δείξει έμπρακτα ότι στηρίζουμε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου, να ολοκληρώσει τη διαδικασία οριοθέτησης το συντομότερο δυνατόν αλλά και τη διατήρησή του στη Σύρο.
Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η τραγική κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Πάρου, τα προβλήματα στα ενοποιημένα νοσοκομεία της Σύρου και της Νάξου όπως και σε πολλά ακόμα κέντρα και ιατρεία σε όλα τα νησιά. Δεν είναι ώρα για λόγια αλλά για έργα. Η υγεία στις Κυκλάδες πρέπει να βγει από την «εντατική» εδώ και τώρα. Στην προσπάθεια αυτή φέραμε και συγκεκριμένες προτάσεις. Το σύνολο των προτάσεων και δράσεων μας θα τα βρείτε στο onnedcyclades.blogspot.gr. Βέβαια, δε σταματάμε εδώ. Τους επόμενους μήνες θα εντείνουμε τις προσπάθειες μας και θα κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να αναδείξουμε προβλήματα του νομού μας, αλλά και προτείνοντας λύσεις.
Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τόσο τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Ανδρέα Παπαμιμίκο όσο και τον υπεύθυνο Επαρχιακού Σάκη Ιωαννίδη για την στήριξη τους όλο αυτό το διάστημα στην προσπάθεια μας».
 fortomas koukas monogiou
 *Σχολιάστε μας τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις που έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

«Η βία είναι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται. Και αυτό είναι κάτι το οποίο επιτέλους θα πρέπει να γίνει κοινός τόπος. Πρέπει να πέσουν οι τόνοι, αλλά υπάρχει μία αντικειμενική διαπίστωση: Υπήρξε πολιτική ανοχή σε πολλά συμβάντα βίας χαμηλής έντασης. Το βασικό πρόβλημα είναι ότι εδώ και πολύ καιρό εξισώσαμε την οποιαδήποτε πολιτική πρωτοβουλία, ακόμη και άδικη, με τη φυσική βία. Μπορεί μια πολιτική πράξη να είναι άδικη, δεν είναι, όμως, το ίδιο πράγμα με το να πυροβολείς, με το να σκοτώνεις, με το να καις.

*Πιστεύετε στη ρήση ότι το βαρέλι δεν έχει πάτο, ή στη δέσμευση Σαμαρά ότι δε θα ληφθούν άλλα οριζόντια μέτρα και περικοπές; Την ώρα που η κοινωνία γίνεται συνεχώς φτωχότερη και η ανεργία σπάει τα κοντέρ, ο πρωθυπουργός μιλάει για ελπίδα και ανάπτυξη. Μπορεί να επιτευχθεί κάτω από τέτοιες συνθήκες ύφεσης;
«Ο Κυκλαδίτης έχει κουραστεί, κύριε Βουτσίνε. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τις εποχές όπου βλέπαμε την κρατική εξουσία με όρους νομής λαφύρων. Αυτή η εποχή έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Αν δεν κάνει η κυβέρνηση τομές, δε θα μπορέσει να συμβάλει στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και των νησιών. Η μόνη ελπίδα για τον τόπο μας είναι η ανάκαμψη του ιδιωτικού τομέα και η τόνωση της απασχόλησης. Η προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων σε ένα φιλικά επενδυτικά περιβάλλον αποτελεί προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας και στον τομέα του τουρισμού που μας καίει άμεσα.
Οι προβλέψεις για τον ελληνικό τουρισμό φαίνεται να είναι εξαιρετικά ευοίωνες φέτος. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση των αφίξεων κατά 20%, για ένα εκατομμύριο Ρώσους τουρίστες, για περαιτέρω ενίσχυση της κρουαζιέρας. Οι θετικές προοπτικές του τουρισμού για φέτος αναμφίβολα αντανακλούν την αλλαγή του κλίματος για την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, μετά από ένα ταραγμένο 2012 με την χώρα να βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και με το άλλο έξω από την Ευρωζώνη».

*Η συνοχή της κυβέρνησης δοκιμάζεται συχνά και πολλοί εκτιμούν ότι δε θα εξαντλήσει την τετραετία το συγκεκριμένο σχήμα. Ποια είναι η δική σας άποψη;
«Ήδη είναι δοκιμασμένη και αποδείχθηκε ότι είναι ακράδαντη η πεποίθηση των τριών κομμάτων ότι δεν πρέπει να αφεθεί η χώρα να κυλήσει στον γκρεμό της δραχμής. Παράλληλα όμως ως ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων καλούμε την κυβέρνηση να μην χάσει ούτε μια μέρα και να προχωρήσει το θέμα των αποκρατικοποιήσεων και των αναπτυξιακών παρεμβάσεων.Η κατάσταση της χώρας είναι κρίσιμη και οι δισταγμοί, οι καθυστερήσεις και οι πολιτικαντισμοί τύπου «ήπιας προσαρμογής», θα φέρουν παντοδύναμους στην εξουσία τους εκφραστές της πιο ανεύθυνης δημαγωγίας, θα μας αποκόψουν από την Ευρώπη και θα εξανεμίσουν ό,τι κέρδισε ο λαός μας τις τελευταίες δεκαετίες».

*Συμφωνείτε με τη στάση της ΝΔ, που ουσιαστικά «κάλυψε» Βενιζέλο και Παπανδρέου για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ;
«Καταρχάς πιστεύω ότι η Βουλή ανέλαβε μια υποχρέωση που δεν ήταν δική της δουλειά. Νομίζω ότι είναι διαφορετικός ο όρος δικαστική εξουσία από τον όρο εκτελεστική εξουσία, γι αυτό και οι όποιες ποινικές ευθύνες κρίνονται από τη Δικαιοσύνη. Από την άλλη, είναι θέμα της Βουλής να επιρρίψει πολιτικές ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς καμία συγκάλυψη.
Κατά τη γνώμη μου δεν υπήρξε συγκάλυψη, διότι οι αντιπρόσωποι του λαού, δηλαδή οι βουλευτές, είχαν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και σέβομαι απόλυτα την απόφαση, η οποία πάρθηκε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες».

*Ποια είναι η άποψή σας για τη στάση που κρατά ο ΣΥΡΙΖΑ ως κόμμα αξιωματικής αντιπολίτευσης;
 «Στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να καταλήξουν στο ποια πολιτική θέλουν. Η πολιτική λογική του λαϊκισμού και των παροχών χωρίς να μας λένε που θα βρουν τα λεφτά, δεν οδηγεί πουθενά πλέον. Ο δε κ. Τσίπρας δε μπορεί να πάρει αποστάσεις από τις εσωτερικές φωνές του κόμματός του, οι οποίες παρέχουν πολιτική προστασία σε αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πλέον κόμμα του 4% αλλά του 25% και μάλλον δεν έχει αντιληφθεί ακόμη το ρόλο που έχει, δηλαδή αυτόν την αξιωματικής αντιπολίτευσης».
pfortomas peloponhsios karamolegkou 
 *Μέλη της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων κατέχουν θέσεις περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων, ενώ συμμετείχαν ακόμη σε εθνικές εκλογές. Πιστεύετε ότι έρχεται μια γενιά νέων ανθρώπων που τα επόμενα χρόνια θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα τοπικά πολιτικά δρώμενα;
«Μου προκαλεί ιδιαίτερη χαρά ως πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Κυκλάδων που από τους κόλπους μας αναδεικνύονται μια σειρά νέων στελεχών που γνωρίζουν ήδη καταξίωση στις τοπικές κοινωνίες τους ως επιστήμονες και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν ενεργό συμμετοχή στα τοπικά και εθνικά δρώμενα κερδίζοντας την αναγνώριση των συμπολιτών τους.
Καλούμε λοιπόν, κάθε νέο και κάθε νέα, κάθε συλλογικότητα, να ενώσει τις δυνάμεις του με εμάς ώστε να μπορέσουμε να υπερασπιστούμε την ανοιχτή κοινωνία και την ελεύθερη οικονομία. Για να ξαναμπούμε στο παιχνίδι όσοι χάσαμε τα πάντα, όσοι είδαμε τα όνειρα και τις ζωές μας να καταστρέφονται. Για να ξανακερδίσουμε όλοι την ελπίδα. Με την αποφασιστικότητά μας διαψεύδουμε όλους όσους θέλουν να μας επιβάλλουν τις δικές τους αποφάσεις, όλους εκείνους που δεν μας υπολόγιζαν. Σε πείσμα των καιρών και των κάθε είδους καιροσκόπων παραμένουμε δυνατοί και δυναμώνουμε ακόμη περισσότερο. Από την πλευρά μου μαζί με όλα τα μέλη αλλά και όλους τους ενεργούς πολίτες των νησιών θα συνεχίζουμε να παλεύουμε δυναμικά αλλά προπάντων δημιουργικά για το καλό όλων μας».