Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Απάντηση του κ. Σίμου Ορφανού για τον προϋπολογισμό του Δήμου Τήνου 2013

Επιτρέψτε μου μια μικρή τοποθέτηση στο σχολιασμό σας σχετικά με την ψήφιση του   προϋπολογισμού του Δήμου Τήνου 2013  (σχετική Ανάρτησ...



Επιτρέψτε μου μια μικρή τοποθέτηση στο σχολιασμό σας σχετικά με την ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου Τήνου 2013 (σχετική Ανάρτηση Τήνια NEWS)
Οι σύμβουλοι της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο δεν «εξοργιστήκαμε» για το λάθος που βρέθηκε ούτε είναι λόγος αντιπαράθεσης ένα λάθος που διορθώνεται.
«Εξοργιστήκαμε» γιατί το ότι ο προϋπολογισμός του Δήμου μας εσυντάσετο και συντάχθηκε τελικά λάθος την πρώτη φορά και αυτό το είχαμε επισημάνει πολύ πριν :



  1. Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 08.02.2013(βλέπε έγκριση προϋπολογισμού Λιμενικού Ταμείου που θέσαμε το θέμα και πήραμε απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Σαλταμανίκα Ιωάννη ότι μήνυμα ελήφθη).
  2. Κατά την παρουσίαση του σχεδίου προς έγκριση προϋπολογισμού στην Οικονομική Επιτροπή την 18.02.2013 (βλέπε εισήγηση μελών μειοψηφίας).
  3. Πολύ έντονα τελικά κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 19.02.2013.


«Εξοργιστήκαμε» λοιπόν γιατί κανείς από την πλειοψηφία του Δήμου Τήνου δεν διαθέτει «ευήκοα ώτα» και αυτό κατά την άποψή μας οφείλεται στην υπέρμετρη αλαζονεία της εξουσίας που την έχει κυριεύσει. Έτσι η πλειοψηφία σύρθηκε από τον ελεγκτή νομιμότητας στην άμεση τροποποίησή του την 22.02.2013. Αυτός ήταν ο τυπικός λόγος.

Ο ουσιαστικός λόγος της μη ψήφισης του προϋπολογισμού ήταν ότι είναι προσανατολισμένος σε άλλες εποχές και όχι στο σήμερα. Τονίσαμε ότι πρέπει να ενισχυθούν με ανάλογα κονδύλια οι τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας, του τουρισμού και της κοινωνικής πρόνοιας με τη δημιουργία προγραμμάτων απασχόλησης ανέργων και προστασίας ευπαθών ομάδων πολιτών. Αυτές κατά την άποψή μας είναι οι σημερινές ανάγκες του νησιού μας και των κατοίκων του και σε αυτό προτρέψαμε την πλειοψηφία.

Τονίσαμε ακόμη ότι η εποχή απαιτεί να γίνει έλεγχος και περιστολή δαπανών σε διάφορους τομείς και ότι δικαίωμα και ανάγκη στην εργασία έχουν όλοι και όχι μόνον οι ημέτεροι (αυτή η αναφορά ενόχλησε, κακώς κατά την άποψή μας, τους κους Αντιδημάρχους γιατί τα στοιχεία δεν τους επαληθεύουν).

Οφείλω ακόμη ένα μικρό σχολιασμό για τα κατ’ επιλογήν ποσά που αναφέρετε ότι ανέφερε ο κος Δήμαρχος.

α)Ο Δήμος Τήνου πληρώνει 278.000 € σε δόσεις δανείων για την Ανάπλαση της περιοχής Αγκάλης και τις Αφαλατώσεις.
Έχει αναλογιστεί κανείς ποτέ ότι από το έργο της Ανάπλασης της περιοχής Αγκάλης πόσες χιλιάδες μεροκάματα και πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν λάβει Τηνιακοί εργαζόμενοι, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν λάβει τα ασφαλιστικά ταμεία, πόσες εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ έχουν λάβει όλοι οι επαγγελματίες του νησιού μας που απασχολούνται γύρω από την οικοδομή και πόσες χιλιάδες ευρώ λαμβάνει ο Δήμος Τήνου κατ’ έτος από ανταποδοτικά τέλη και το Ελληνικό κράτος από φόρους ;

Μήπως έχουν την εντύπωση οι ασκούντες την κριτική καφενείου ότι η Ανάπτυξη και οι δουλειές έρχονται ή γίνονται με τα λόγια .

Έχει αναλογιστεί κανείς σε τι κατάσταση θα ήταν η πόλη από πλευράς ύδρευσης αν τότε δεν είχαμε κάνει τις επενδύσεις για τις αφαλατώσεις ή μήπως έχουν την εντύπωση ότι το υδρευτικό πρόβλημα λύνεται με ευχές βροχόπτωσης ;

Αλλά μάλλον «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια» .

β)250.000 € για επιδιόρθωση χαλασμένης αφαλάτωσης. Ακριβώς γι’ αυτό το σκοπό το Υπουργείο Εσωτερικών χρηματοδοτεί το Δήμο Τήνου κατ’ έτος με ανάλογο ποσό γιατί οι αφαλατώσεις είναι μηχανές και οι μηχανές παθαίνουν ζημιές και ευτυχώς που το συνειδητοποίησαν έστω και μετά από δύο χρόνια.

γ)116.000 € για χρέος για μια από τις αφαλατώσεις.
Τα χρήματα αυτά υπήρχαν και υπάρχουν στα ταμεία του Δήμου Τήνου γιατί η συγκεκριμένη μονάδα των 1.000 m3 είχε χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Εσωτερικών τότε με το ποσόν του 1.250.000 € και το εν λόγω ποσό αφορά την εξόφληση των τότε εργασιών. (Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν στο τέλος του 2010 και όχι προ 5ετίας )

Παρακαλώ προσθέστε από εμένα και ένα ποσό που «ξέχασε» να αναφέρει ο Δήμαρχος.
Τα 750.000 € φανερά χρέη και ουκ έστιν αριθμός κρυφών χρεών του πρώην Δήμου Εξωμβούργου που προσπαθούμε να εξοφλήσουμε μέσα από προϋπολογισμούς του 2011 – 2012 και 2013 του Δήμου μας. (σχετικά στοιχεία στη διάθεση όποιου ενδιαφερομένου).

Κλείνοντας ένας ακόμη σοβαρός λόγος για τη μη ψήφιση του προϋπολογισμού του Δήμου ήταν ότι για το έτος 2013 έχει επιβληθεί παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των Ο.Τ.Α και γι’ αυτό έπρεπε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο σφιχτοί και πιο ακριβείς στις προβλέψεις μας γιατί η όποια αστοχία του προϋπολογισμού έχει οικονομικές συνέπειες.
Πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος οι πολίτες να κληθούν να καλύψουν τα όποια κενά μέσω αύξησης των ανταποδοτικών τελών δηλαδή να πληρώσουν το μάρμαρο.

ΤΗΝΟΣ 25.02.2013

Με εκτίμηση

ΣΙΜΟΣ ΟΡΦΑΝΟΣ
Δημοτικός Σύμβουλος
τ. Δήμαρχος Τήνου