Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Νικολάου «Ήταν πράξη θαρραλέα και ταπεινή»

                         Προς το πλήρωμα της Εκκλησίας μας Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές, έκπληκτος, όπως κι εσείς, πλ...


                        
Προς το πλήρωμα της Εκκλησίας μας

Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές,
έκπληκτος, όπως κι εσείς, πληροφορήθηκα την απόφαση της Α.Α. του Πάπα Βενεδίκτου 16ου να παραιτηθεί  από τη διακονία του Επισκόπου Ρώμης,  του διαδόχου του Αποστόλου  Πέτρου  και του Πάπα της Καθολικής Εκκλησίας.
Ήταν μία είδηση  που έπεσε σε όλους μας «ως κεραυνός εν αιθρία» και  δημιούργησε, όπως ήταν φυσικό, μεγάλη έκπληξη. Ο ίδιος ο Πάπας χαρακτήρισε την απόφασή του  «μεγάλη για όλη την Εκκλησία». Ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με ελευθερία πνεύματος, συνειδητά, με περισσό θάρρος και με μόνο σκοπό το καλό της Εκκλησίας. Αναγγέλλοντας τη μεγάλη απόφασή του τον ακούσαμε να λέει: «Αφού εξέτασα επανειλημμένως τη συνείδησή μου ενώπιον του Θεού, κατέληξα στο βέβαιο συμπέρασμα ότι οι δυνάμεις μου, λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν είναι πλέον αρκετές για την επαρκή  άσκηση της διακονίας του Πέτρου».

Μετά την  έκπληξη  της πρώτης είδησης, θαυμάζω το κουράγιο  και την ταπεινότητα  αυτής της απόφασης. Είναι πράγματι μια πράξη  θαρραλέα και ταπεινή. Είναι η συνέχεια και η συνέπεια των λόγων και των έργων του. Ο ίδιος την ημέρα της εκλογής του είχε πει: "Μετά τον Μεγάλο Πάπα Ιωάννη-Παύλο το Β΄, οι εκλαμπρότατοι Καρδινάλιοι  εξέλεξαν εμένα, ένα απλό και ταπεινό  εργάτη  του αμπελώνα του Κυρίου».
Στα οκτώ χρόνια Αρχιερατικής ποιμαντορίας και διακυβέρνησης της Εκκλησίας πρόσφερε όλες τις δυνάμεις του και τα πολλά χαρίσματά του, υπηρετώντας την απλά και ταπεινά. Ως καταξιωμένος και αναγνωρισμένος Θεολόγος, παρουσίασε στο σημερινό άνθρωπο τον Ιησού Χριστό με το συγγραφικό  έργο του, το κήρυγμά του, τη ζωή του και  την προσευχή του. Συνάντησε τους Προκαθημένους των Εκκλησιών, τους Αρχηγούς των Μεγάλων Θρησκειών και τους Κυβερνήτες των Κρατών. Πλησίασε τον άνθρωπο της εποχής μας με κατανόηση και αγάπη, χωρίς όμως να ενδώσει  στις μοντέρνες θεωρίες, που θέλουν την Εκκλησία ουραγό και όχι οδηγό.
Το πλούσιο πνευματικό έργο του Πάπα Βενεδίκτου 16ου δεν άρεσε στο πονηρό πνεύμα γι’ αυτό επιστράτευσε λεγεώνες σκοτεινών δυνάμεων και τις έστρεψε εναντίον του και εναντίον  της Εκκλησίας. Έφερε στην επιφάνεια προβλήματα του χθες και τα παρουσίασε ως σημερινά. Χρησιμοποίησε θεσμούς και πρόσωπα για να πληγώσουν με την απερισκεψία τους τον πρώτο Ποιμένα της Εκκλησίας. Προσπάθησε με κάθε μέσον να επισκιάσει τις επιτυχίες της και να προβάλει τις αδυναμίες της.
Και μέσα σ’  αυτή την τρικυμία ο Πάπας Βενέδικτος 16ος  κρατώντας   ισορροπίες  και με σύνεση που είναι καρπός των μεγάλων διανοητικών ικανοτήτων του και της βαθειάς πίστης του, συνεχίζει να οδηγεί μέχρι σήμερα το πλοιάριο της Εκκλησίας στο λιμάνι της σωτηρίας. Όμως  ως άνθρωπος κουράστηκε,  διαπίστωσε πως οι δυνάμεις του δεν επαρκούν πια για τη δύσκολη και επώδυνη διακονία του Πέτρου, γι’ αυτό φάνηκε ακόμη πιο δυνατός προτίμησε  να αποσυρθεί και να στηρίξει με την προσευχή ένα νεότερο διάδοχό του, που το Άγιο Πνεύμα θα αναδείξει.

Δυστυχώς η μεγάλη αυτή του πράξη αγάπης προς την Εκκλησία και πίστεως  του προς το Θεό που πήρε μέσα στο «έτος της πίστεως», που ο ίδιος προκήρυξε, θα επισκιαστεί από ανώφελες και απερίσκεπτες δημοσιεύσεις που θα συνοδεύονται από ανιαρές και εμπορικές  μαντείες για το ποιος θα είναι ο διάδοχός του.

Αδελφοί μου και αδελφές μου σας προτείνω:

  • να κλείσουμε τα αυτιά μας σε όλα αυτά και να ανοίξουμε την καρδιά μας προς το Θεό Πατέρα. Να τον ευχαριστήσουμε διότι και σήμερα εξασφαλίζει στην Εκκλησία Του  άξιους και αγίους Ποιμένες.
  • να προσευχηθούμε  στο  Άγιο Πνεύμα να αναδείξει, όταν θα έλθει η ώρα,  νέο Πάπα που θα συνεχίσει να ποιμαίνει την Εκκλησία του Χριστού με νέες δυνάμεις, σωματικές και πνευματικές, στηριγμένος στην πίστη του στον Αρχιποιμένα Χριστό, στις ικεσίες της Μεγαλόχαρης Θεοτόκου και  Μητέρας της Εκκλησίας, στην προσευχή του Προκατόχου του Βενεδίκτου 16ου «του Μεγάλου» και της Εκκλησίας.  
  • να του πούμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ», διότι και μετά την παραίτησή του, θα συνεχίσει να είναι ένα πολύτιμο δώρο για όλη την Εκκλησία.  
                                Ο επίσκοπός σας

+Νικόλαος