Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Η "Παλέτα παραδοσιακών τυριών", αρχίζει πιλοτικά από τις Κυκλάδες

Τα υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, προωθούν από κοινού, το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης ...


Τα υπουργεία, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Τουρισμού, προωθούν από κοινού, το πάντρεμα του πρωτογενούς τομέα και της μεταποίησης με τον τουρισμό και τον πολιτισμό. Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο "Παλέτα παραδοσιακών τυριών", που αρχίζει πιλοτικά από τις Κυκλάδες, έχει ως στόχο αφενός να δελεάσει 'Έλληνες και ξένους τουρίστες με τη γευστική ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής τυροκομίας και αφετέρου να τους μυήσει σε ιστορικά, πολιτιστικά ακόμη και μυθολογικά στοιχεία, που συνδέονται άρρηκτα με το τυρί.
 Στην προσπάθεια αυτή ανάδειξης των τοπικών παραδοσιακών προϊόντων, προχωρούν δράσεις σε συνεργασία με τις περιφέρειες της χώρας,  τους παραγωγούς και ανθρώπους από τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα, με σκοπό να γίνουν ευρέως γνωστά τα ελληνικά προϊόντα , ο τόπος προέλευσης και  να  δοθεί προστιθέμενη αξία στο τελικό προϊόν και στην τοπική ανάπτυξη. 

Η παράδοση και η ποιότητα είναι στοιχεία Ελληνικά . Γίνονται λοιπόν προσπάθειες και μέσα από ομαδική συνεργασία να μπορέσει η ελληνική γεύση να ταξιδέψει παντού.   

Η Παλέτα των Κυκλαδίτικων Τυριών, η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο πλαίσιο της Έκθεσης Zootechnia 2013 στο περίπτερο του ΥΠΑΑΤ , έτυχε θερμής υποδοχής. Έγινε γνωστό ότι στις Κυκλάδες υπάρχουν 40 ελληνικά τυριά μοναδικής γεύσης και ποιότητας. Τα τυριά της παλέτας θα είναι από εγκεκριμένα τυροκομεία της περιοχής και στόχος μας είναι κάθε παλέτα να αποτελέσει έναν «πίνακα» σε κάθε επιχείρηση φιλοξενίας και εστίασης.  

 Η νέα πρωτοβουλία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με τίτλο "Παλέτα παραδοσιακών τυριών", που αρχίζει πιλοτικά από τις Κυκλάδες, έχει ως στόχο αφενός να δελεάσει 'Έλληνες και ξένους τουρίστες με τη γευστική ποικιλία των προϊόντων της ελληνικής τυροκομίας και αφετέρου να τους μυήσει σε ιστορικά, πολιτιστικά ακόμη και μυθολογικά στοιχεία, που συνδέονται άρρηκτα με το τυρί.

Στόχος της δράσης είναι  στα ελληνικά εστιατόρια και ξενοδοχεία  να διατίθενται τα θαυμάσια πιστοποιημένα τοπικά τυριά, πολλά από τα οποία δεν είναι καν γνωστό ότι υπάρχουν, ακόμη και στον τόπο παραγωγής τους.

Ξεκινώντας από τις Κυκλάδες, οι κατά τόπους διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης των ελληνικών περιφερειών, θα "επιστρατευτούν" για να εντάξουν τα τοπικά τυριά στο μενού ολοένα και περισσότερων εστιατορίων, συνοδευόμενα πάντα από έναν μικρό επεξηγηματικό οδηγό, που θα τα συνδέει με ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία.
 
 Το ΥΠΑΑΤ ετοιμάζει την χαρτογράφηση των «Παραδοσιακών Τυριών», αλλά και όλων των Παραδοσιακών Προϊόντων καθώς και τη δημιουργία ενός «Άτλαντα /Παραδοσιακών Ελληνικών Προϊόντων».

Η προετοιμασία και η δουλειά που γίνεται για την «Παλέτα των Τυριών» δημιουργεί  τη βάση ώστε να δοθεί ουσιαστικό περιεχόμενο και στην προσπάθεια για το «Ελληνικό Πρωινό» (προδιαγραφές ποιότητας , υγιεινή και ασφάλεια, επάρκεια προϊόντων), την οποία έχει ξεκινήσει το ΞΕΕ  και στην οποία το ΥΠΑΑΤ παρέχει πλήρη υποστήριξη με τις δράσεις του, σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού. Η συνεργασία του ΥΠΑΑΤ με το Υπουργείο Τουρισμού έχει αρχίσει εδώ και καιρό με μια σειρά από πρωτοβουλίες και ανακοινώθηκε επίσημα στη PHILOXENIA (22 Νοεμβρίου 2012). 

Τώρα, επισημαίνεται,  χρειάζεται πλέον δουλειά και υποστήριξη από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να επιτευχθεί η ανάδειξη των τοπικών προϊόντων στο τουριστικό προϊόν και όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει ο Υπουργός , “να μπορούν οι εκατομμύρια τουρίστες που επισκέπτονται τη χώρα μας, να γευθούν τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα και να γίνουν οι ζωντανοί πρεσβευτές της ποιότητας της ελληνικής γεωργίας.” 

Το είδαμε : naxos-news.gr