Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Πολίτες Κόντρα στον Καιρό: 5η Συνεδρίαση Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου

Στην 5 η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 26/3/2013 με τηλεδιάσκεψη, οι απόψεις-τοποθετήσεις της παρά...


Στην 5η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στις 26/3/2013 με τηλεδιάσκεψη, οι απόψεις-τοποθετήσεις της παράταξης μας στα θέματα ημερήσιας διάταξης, όπως διατυπώθηκαν από τους περιφερειακούς μας συμβούλους Παύλο Χρυσαφίδη και Νεκτάριο Σαντορινιό, ήταν οι ακόλουθες:

Στο 2ο θέμα, που αφορούσε την «έγκριση του καταστατικού σύστασης Δικτύων Νησιωτικών Περιφερειών Ελλάδας», υπήρξε θετική ψήφος, με την επισήμανση ότι πρέπει να συμπεριληφθεί καταστατικά η υποχρέωση τακτικής ενημέρωσης των Περιφερειακών Συμβουλίων (ανά εξάμηνο) των δραστηριοτήτων του Δικτύου.

Στο 3ο θέμα, «Παράταση ωραρίου λειτουργίας καταστημάτων τουριστικών περιοχών Νομού Κυκλάδων κατά τους θερινούς μήνες», επισημάνθηκε ότι, «όπως προκύπτει από τις εισηγήσεις δεν έχει γίνει συνεννόηση με τα εργατικά σωματεία και με τους εργοδοτικούς φορείς, πλην της περίπτωσης της Ρόδου, όπου και εκεί όπως μας ενημερώνει ο πρόεδρος του σωματείου ιδιωτικών υπαλλήλων, το σωματείο δεν ενημερώθηκε και συν τοις άλλοις διαφωνεί με την επέκταση του ωραρίου. Είναι επίσης δεδομένο ότι σε αυτές τις συνθήκες διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και αύξησης της ανεργίας, οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που θα πληρώσουν την επέκταση του ωραρίου χωρίς καμία επιπλέον αποζημίωση υπερωριακή. Το δόγμα λιγότερο κράτος έχει διαλύσει όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς αφήνοντας ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία. Είναι τουλάχιστον ουτοπικό να νομίζει κάποιος ότι με την επέκταση του ωραρίου των καταστημάτων θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας». Για τους λόγους αυτούς, η παράταξη καταψήφισε την πρόταση αυτή.

Στο 4ο θέμα, για τον «Προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στην ΠΝΑ»,     επισημάναμε τα προβλήματα υποστελέχωσης που ζούμε όλοι μας, τα οποία και σαν παράταξη  αναδεικνύουμε με κάθε ευκαιρία. Τονίστηκε ότι ιδιαίτερα προβλήματα δημιουργεί η έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού  (κτηνίατρου, τεχνικοί κλπ) και για το λόγο αυτό, δηλώσαμε αρωγοί στο αίτημα για μόνιμο προσωπικό ψηφίζοντας υπέρ.

Στο 5ο θέμα, για τον «Προγραμματισμό προσλήψεων προσωπικού με σχέση εργασίας ΙΔΟΧ διάρκειας 8 μηνών στην ΠΝΑ», ψηφίσαμε αρνητικά με την επισήμανση ότι «το θέμα είναι να μη παραδοθούμε σε μία κατάσταση που όλοι ξέρουμε ότι δεν αξίζει στον Έλληνα αλλά και σε κάθε εργαζόμενο. Τοποθετήσεις και αποδοχή του υπαρκτού προβλήματος της ανεργίας, χωρίς να κάνουμε κάτι ώστε να υπάρχει μόνιμη εργασία για όλους, εμάς δεν μας καλύπτουν. Είμαστε πάγια  αντίθετοι στα “μπλοκάκια” αλλά και σε αυτού του είδους τις συμβάσεις. Με ασπιρίνες δεν θεραπεύεται το πρόβλημα, απλά παρατείνεται και διογκώνεται».

Στο 6ο θέμα που αφορούσε Τροποποιήσεις Τεχνικών Προγραμμάτων Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, παρά το γεγονός ότι είχαμε καταψηφίσει τα τεχνικά προγράμματα, σήμερα λαμβάνοντας υπόψιν ότι αυτά είναι σε ισχύ και υπάρχουν έργα που «τρέχουν» και δεδομένου ότι οι εισηγήσεις κρίθηκαν ικανοποιητικές, ψηφίσαμε θετικά.

Στο 7ο θέμα που αφορούσε την Υποβολή 2 προτάσεων της ΠΝΑ στο πλαίσιο της 1ης πρόσκλησης για Στρατηγικά Έργα του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας “ΕΛΛΑΔΑ-ΚΥΠΡΟΣ” 2007-2013», για την πρώτη από τις δύο προτάσεις που αναφερόταν στην «Βιώσιμη Ενεργειακή Ανάπτυξη σε Περιφερειακό, Διαπεριφερειακό και Διασυνοριακό Επίπεδο, ζητήσαμε εξηγήσεις για το κατά πόσο το επιδεκτικό έργο στην Πλ. Ελευθερίας για τον φωτισμό των κτιρίων θα γίνει με δημόσια σύμβαση ή θα παραχωρηθεί σε ιδιώτη επενδυτή καθώς και για το ποιες ενέργειες θα γίνουν για την εξοικονόμηση ενέργειας από την ΠΝΑ. Μετά από τις διευκρινήσεις που δόθηκαν ψηφίσαμε υπέρ της υποβολής πρότασης για το πρόγραμμα «ΕΝΕΡΓΕΙΝ» στα πλαίσια του προγράμματος INTERREG IV (Ελλάδα- Κύπρος).
Για τη δεύτερη εισήγηση υποβολής πρότασης στο ίδιο χρηματοδοτικό πλαίσιο που αφορά «∆ιασυνοριακή Κουλτούρα Συνεργασίας για την Πρόληψη και την Aντιµετώπιση Φυσικών και Τεχνολογικών Καταστροφών στο Θαλάσσιο Χώρο Ελλάδας-Κύπρου», θεωρήσαμε ότι τόσο η γραπτή όσο και οι προφορικές εισηγήσεις δεν αποσαφήνισαν τις δράσεις που θα υλοποιηθούν από το έργο αλλά και από την ΠΝΑ και θεωρώντας ότι, αντί να αναφέρεται η εκπαίδευση εθελοντών και η εκπόνηση μελετών που θα μείνουν στα ράφια, είναι προτιμότερο να αναβαθμιστούν οι υποδομές πρόληψης και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και για τους λόγους αυτούς την καταψηφίσαμε.

Στο 9ο θέμα, «Έγκριση Απολογισμού οικονομικού έτους 2012 και έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2013 για την Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία ΓΑΛΗΝΟΣ», η τοποθέτησή μας ήταν πως «Όπως φαίνεται από τον απολογισμό της εταιρείας “Γαληνός”, η δράση της εταιρείας περιορίστηκε στην κάλυψη της μισθοδοσίας των υπαλλήλων, οι οποίοι μάλιστα κάλυπταν τις λειτουργικές ανάγκες του Κοινωνικού Παντοπωλείου. Για τη νέα χρονιά προβλέπεται η κάλυψη εξόδων γιατρών για την μεταφορά τους μία φορά στα νησιά. Εκτιμούμε ότι αυτή η δράση δεν μπορεί να καλύψει τις εκτεταμένες ανάγκες πρωτοβάθμιας περίθαλψης των νησιών. Ακόμη, συμφωνούμε ότι το δελφίνι πλέον λόγω ηλικίας δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τους σκοπούς μετακίνησης των γιατρών και της κάλυψης της πρωτοβάθμιας υγείας στα νησιά μας, όμως θεωρούμε ότι αυτή η πρωτοποριακή δράση πρέπει να συνεχιστεί με την αγορά νέου σκάφους ειδικά προσαρμοσμένου στο σκοπό χρήσης του. Σύμφωνα με τα παραπάνω καταψηφίζουμε τον απολογισμό του 2012 και τον προϋπολογισμό του 2013 της εταιρείας ΓΑΛΗΝΟΣ».

Στο 10ο θέμα, που αφορούσε την «Τριμηνιαία Έκθεση Προϋπολογισμού του έτους 2012», ο περιφερειακός σύμβουλος Νεκτάριος Σαντορινιός, ο οποίος και συμμετέχει στην Οικονομική Επιτροπή, ανέφερε ότι «Όπως είχαμε πει και στην Οικονομική Επιτροπή της ΠΝΑ για τον Απολογισμό και τον Προϋπολογισμό της Περιφέρειας, η Οικονομική Πολιτική στραγγαλίζει τους Οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και αυτό φαίνεται ανάγλυφα και στην έκθεση αυτή, γι’ αυτό και καταψηφίζουμε την τριμηνιαία έκθεση Προϋπολογισµού του έτους 2012».

Τέλος, στο 8ο θέμα που αφορούσε την «Έγκριση σύναψης σύμβασης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ Δήμου Μήλου, ΝΠΔΔ Δήμου Μήλου και ΠΝΑ» ψηφίσαμε θετικά, όπως επίσης και στο 11ο θέμα που αναφερόταν στην «Παραχώρηση χρήσης στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης δύο μαγκανοπήγαδων και του περιβάλλοντος χώρου για την υλοποίηση του έργου: Διατήρηση, αναβάθμιση και αποκατάσταση πολιτισμικών χαρακτηριστικών και προβολή παραδοσιακών μαγκανοπήγαδων στο Δημοτικό διαμέρισμα Βάρης Σύρου».