Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Αυξήσετε το χρόνο διαμονής σας στην Τήνο….Αξίζει!

-Πήγες στην Τήνο ; -Ναι βεβαίως. - Γνώρισες την ενδοχώρα, πήγες στα χωριά της ; - Όχι Ε, τότε δεν πήγες στην Τήνο. Η Τήνος εί...


-Πήγες στην Τήνο ;
-Ναι βεβαίως.
- Γνώρισες την ενδοχώρα, πήγες στα χωριά της ;
- Όχι
Ε, τότε δεν πήγες στην Τήνο.
Η Τήνος είναι ένα ξεχωριστό νησί.
Πάνω από 50 χωριά, διάσπαρτα σ’ όλο το νησί, παλιοί οικισμοί ανέγγιχτοι από τον υποτιθέμενο πολιτισμό, δημιουργούν την μοναδικότητα της Τήνου σε σχέση με τα άλλα Κυκλαδονήσια.
Ατόφια Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική χωρίς παρεμβάσεις.
Κάτασπρα σπιτάκια, το ένα δίπλα στο άλλο, δημιουργούν γωνίες και φωτοσκιάσεις έτσι, που να τα βλέπεις ανάγλυφα να ξεπροβάλουν στον ορίζοντα και να φτάνουν μέχρι το γαλάζιο της θάλασσας.
Τα μπαλκόνια και οι αυλές είναι φροντισμένες με πολύχρωμα λουλούδια, γαρίφαλα, τριαντάφυλλα, βασιλικό, δυόσμο και μαντζουράνα και με φόντο το κάτασπρο του ασβέστη, δημιουργούν οπτική πανδαισία και γεμίζουν τον αέρα με άρωμα.
Κάτω από τα σπίτια, καμάρες και ανάμεσα από αυτές στενά σοκάκια, σε οδηγούν σε άλλες εποχές ή σε κάνουν να βλέπεις όλα αυτά σαν σκηνικό θεάτρου.
Κάτοικοι καλοκάγαθοι, ευγενικοί, φιλόξενοι είναι έτοιμοι να σου χαρίσουν ένα χαμόγελο ή να σε εξυπηρετήσουν σε ότι χρειαστείς.
Σκόρπια σ’ όλο το νησί τα εξωκλήσια. Απλά, φτωχικά, όμως πεντάμορφα, κτισμένα σε τοποθεσίες μαγευτικές, έτσι που να αισθάνεσαι στο προσκύνημα σου, ότι είσαι πιο κοντά στο Θεό.
Πάνω από χίλια εξωκκλήσια υπάρχουν σ’ όλο το νησί και δείχνουν την θρησκευτικότητα των Τηνιακών αφού η κάθε σχεδόν οικογένεια έχει την εκκλησούλα της.  
Κάθε χρόνο στη γιορτή Της, η οικογένεια κάνει  το πανηγύρι της, με κρασί, μεζέδες λαϊκά όργανα και χορό.
Μοναδική η φιλοξενία του Τηνιακού.
Στα πανηγύρια είναι όλοι καλεσμένοι, ντόπιοι επισκέπτες, προσκυνητές, τουρίστες γνωστοί και άγνωστοι και είναι τιμή για την οικογένεια η προσέλευση του κόσμου.
Χιλιάδες περιστεριώνες, αριστουργήματα λαϊκής τέχνης που κοσμούν το νησί, έχουν γίνει σύμβολο του.
Τα περίτεχνα σπίτια των περιστεριών είναι εξαιρετικά έργα λαϊκής τέχνης και μένουν άφωνοι όσοι αφήνουν το βλέμμα τους να τους αγκαλιάσει.
Οι κάτοικοι του νησιού παλιά ανταγωνίζονταν ποιος θα φτιάξει τον πιο όμορφο Περιστεριώνα, για αυτό και είναι περίτεχνοι και πιο αρχοντικοί από οποιοδήποτε άλλο νησί των Κυκλάδων.
Πάρα πολλές Παραλίες η μία ομορφότερη από την άλλημε πεντακάθαρα νερά, άμμο μέσα και έξω από τη θάλασσα και Ταβερνούλες δίπλα στο κύμα, με φρέσκο ψάρι, χταπόδι λιαστό και Τηνιακούς μεζέδες.
Για τους λάτρεις της τέχνης, το νησί διαθέτει πολλά μουσείαμε αξιόλογα έργα, όπως:
·       Το Μουσείο Τηνίων Καλλιτεχνών με έργα του Χαλεπά, του Γύζη, του Λύτρα, του Σώχου, του Βιτάλη, του Φιλιππότη και άλλων.
·       Η πινακοθήκη με έργα μεγάλων Ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών.
·       Η μόνιμη έκθεση έργων του Χαλεπά στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού.
·       Το σπίτι του Χαλεπά στον Πύργο.
·       Το Μουσείο Μαρμαροτεχνίας επίσης στον Πύργο.
·       Το Μουσείο Τσώκλη.
·       Το Αρχαιολογικό Μουσείο στην χώρα
·       Λαογραφικά Μουσείαστα χωριά και άλλα..
Αξίζει κανείς να  απολαύσει όλα αυτά , έστω και σταδιακά, ώστε να καταλάβει την μοναδικότητα και την ομορφιά αυτού του νησιού.
Απευθυνόμενοι στους προσκυνητές, που έρχονται για μια μέρα στον Ιερό  Ναό Της Παναγίας μας, για να προσκυνήσουν την Αγία Εικόνα Της, λέμε ότι, οι ομορφιές αυτού του νησιού δεν βρίσκονται μόνο στο δρόμο για την Παναγία. Εάν οι συνθήκες το επιτρέπουν ας παρατείνουν την παραμονή τους στο νησί λίγο ακόμα, για να γνωρίσουν, και το νησί που Μόνη Της επέλεξε για να κτιστείτο σπίτι Της.
ΡΕΝΟΣ ΑΘΗΝΑΙΟΣ
Περισσότερες Φωτογραφίες ΕΔΩ
Tiniakos.biz