Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Καλοκαιρινές διακοπές στην Τήνο

Είναι ένα νησί απόλυτα ταυτισμένο με τους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης, καθώς κάθε 15 Αυγούστου η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στην ομώνυμ...

Tinos
Είναι ένα νησί απόλυτα ταυτισμένο με τους προσκυνητές της Μεγαλόχαρης, καθώς κάθε 15 Αυγούστου η καρδιά της Ορθοδοξίας χτυπά στην ομώνυμη εκκλησία του νησιού. Κι όμως, η Τήνος τα τελευταία χρόνια έχει το δικό της πολύ δυναμικό fan club, που δεν την αλλάζει για τις όποιες διακοπές του στη διάρκεια της χρονιάς.  To νησί έχει μια «άγνωστη» γοητεία πέρα από το έντονο θρησκευτικό του στοιχείο, καλά κρυμμένη στα χωριά και στις θάλασσες, στην ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και τους μοναδικής αισθητικής περιστερώνες. Μόλις εξήντα ναυτικά μίλια από τις ακτές της Αττικής και με καθημερινά τακτά δρομολόγια από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου καθώς και από τα γύρω νησιά (Άνδρο, Μύκονο, Σύρο, Πάρο) αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους και κοντινότερους προορισμούς διακοπών στις Κυκλάδες.

tinos-1024
Ελάτε λοιπόν να ανακαλύψουμε μαζί την ομορφιά της Τήνου και γιατί όχι προγραμματίστε τις καλοκαιρινές σας διακοπές στο νησί καθώς αποτελεί ιδανικό προορισμό για οικογένειες που θέλουν να περάσουν ευχάριστα την καλοκαιρινή τους ανάπαυλα μαζί τα παιδιά συνδυάζοντας διασκέδαση και ξενάγηση σε ιστορικά σημεία.
tinos_2
Η μακραίωνη ιστορία του τόπου χάνεται στα βάθη του χρόνου καθώς το νησί κατοικείται από τα πανάρχαια χρόνια. Ως πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται άλλοτε οι Πελασγοί ή οι Φοίνικες, οι Φρύγες ή οι Λέλεγες και αργότερα οι Ίωνες, οι Αθηναίοι, οι Μακεδόνες και οι Ρωμαίοι. Κατά καιρούς πολλές εξηγήσεις έχουν δοθεί για για την προέλευση του ονόματός της Τήνου αλλά σύμφωνα με την επικρατέστερη εκδοχή το νησί πήρε το όνομά του από τον πρώτο του άποικο, τον Τήνο, αρχηγό μιας ομάδας Ιώνων από την Καρία της Μ. Ασίας που έφτασαν στο νησί περίπου το 1130 π.Χ,. κυνηγημένοι από τους Δωριείς.
Τηνος

Η Τήνος έχει πολλά αξιοθέατα για να περηφανεύεται και ο επισκέπτης επιβάλλεται να τα δει από κοντά για να καταλάβει από πού πηγάζει η μοναδική ομορφιά του νησιού. Ο ναός της Ευαγγελίστριας που εντάσσεται σε ένα συγκρότημα κτιρίων που απλώνονται γύρω από μια περίκλειστη πλακόστρωτη αυλή στο τέρμα της ανηφορικής λεωφόρου Μεγαλόχαρης, κατακλύζεται κάθε χρόνο από επισκέπτες που περνούν για να προμηθευτούν αγίασμα. Η θαυµατουργή εικόνα του Ευαγγελισµού βρίσκεται αριστερά όπως εισέρχεται ο προσκυνητής, τοποθετηµένη σε µαρµάρινο περίτεχνο προσκυνητάρι. Η ξύλινη εικόνα «τραυµατισµένη» από προγενέστερη πυρκαγιά, αλλά και σχισµένη στα δυο από το χτύπηµα του εργάτη κατά την εύρεσή της φαντάζει µεγαλόπρεπη καθώς καλύπτεται από αµέτρητα κοσµήµατα και αφιερώµατα των πρώτων προσκυνητών της. Ορισµένοι υποστηρίζουν ότι η εικόνα ζωγραφίστηκε από τον Ευαγγελιστή Λουκά, ενώ άλλοι τη χρονολογούν αργότερα. Στα κτίρια που περιβάλλουν το ναό στεγάζονται οι συλλογές τέχνης του Ιδρύματος της Ευαγγελίστριας: το Μουσείο Τήνιων Καλλιτεχνών ( με έργα των αδελφών Φυτάλη και των Γεωργίου Βιτάλη, Δημήτρη Φιλιππότη, Νικηφόρου Λύτρα και Νικολάου Γύζη ), η έκθεση εικόνων και κειμηλίων, η Πινακοθήκη και η έκθεση γλυπτών του Αντωνίου Σώχου.
Tinos-Island-Greece
Στην καρδιά της Χώρας, στον κεντρικό δρόµο που οδηγεί στο ναό της Παναγίας, εδρεύει το Αρχαιολογικό Μουσείοόπου φιλοξενεί σπάνια ευρήματα όπως τους αποθηκευτικούς πίθους από το ιερό της Δήμητρας και Κόρης στους πρόποδες του Ξώμπουργκου, αγάλµατα και αρχιτεκτονικά μέλη από το ναό του Ποσειδώνα και της Αµφιτρίτης στα Κιόνια, καθώς και ένα όμορφο μωσαϊκό δάπεδο. Στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, ένα νεοκλασικό οίκημα στην πόλη της Τήνου έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών, προβολών και εκθέσεων, ενώ αξίζει να δείτε τη μόνιμη συλλογή προπλασμάτων των σπουδαίων μαρμαρογλύπτη Γιαννούλη Χαλεπά, γέννημα θρέμμα του νησιού.
Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η ιστορία του νησιού είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με ένα ιδιαίτερο οικοδομικό υλικό, το μάρμαρο, γεγονός που έχει καταστήσει την Τήνο κορυφαία εκπρόσωπο της νεοελληνικής γλυπτικής, όπου ό ήχος του μαντρακά δεν έπαψε ν’αντηχεί και το καλλιτεχνικό κλίμα να συντηρείται. Στο σύγχρονο κτίριο του Μουσείου Μαρμαροτεχνίας ΠΙΟΠ στην άκρη του Πύργου θα δείτε να ξεδιπλώνεται μπροστά στα μάτια σας η ιστορία και η τεχνολογία του μαρμάρου μέσα από ένα πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό που θα συναρπάσει τα παιδιά και θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν τα πάντα γύρω από την εξόρυξη και την επεξεργασία του μαρμάρου.
20110107 027Για όσους μαγεύονται από τα παράξενα παιχνίδια της φύσης, μια βόλτα στο Βωλάξ θα σας κάνει να δείτε με διαφορετικό μάτι τα μυστικά του σύμπαντος. Αλλόκοτο και επιβλητικό, το σπαρμένο με στρόγγυλες πέτρες τοπίο γύρω από το χωριό έχει δώσει τροφή σε ποικίλες ιστορίες και δοξασίες που προσπαθούν να εξηγήσουν την εμφάνιση και τη σύσταση αυτού του «μνημείου». Οι γεωλόγοι πάντως θεωρούν είναι αποτέλεσμα μιας σειράς έντονων αναστατώσεων από την εποχή που η Γη διαμόρφωνε το ανάγλυφό της. Για να απολαύσετε από κοντά τα γρανιτικά πετρώματα, ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί προς το Σκλαβοχωριό, αφού περιηγηθείτε τα παραδοσιακά εργαστήρια των καλαθοπλεκτών.

Περιστεριώνες
Τέλος δεν νοείται να μην επισκεφθείτε τους φημισμένους περιστεριώνες που αποτελούν εξαιρετικά κτιστά λιθοκεντήματα, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δηλωτικό τρόπο την καλλιτεχνία των ντόπιων. Οι περιστεριώνες είναιδιώροφα ορθογώνια κτίσματα με διαστάσεις συνήθως 3Χ4Χ5 μ, χτισμένοι σε ανοιχτά μέρη με άφθονο νερό και ταυτόχρονα προστατευμένα από τους ανέμους, για να ξανοίγονται τα περιστέρια. Έχουν μια πόρτα για τον ιδιοκτήτη, ο οποίος χρησιμοποιούσε τον κάτω όροφο ως αποθήκη για τη φύλαξη των εργαλείων τους ενώ ο επάνω όροφος αποτελούσε την κατοικία των περιστεριών. Οι Τηνιακοί τούς δημιουργούσαν για να εκτρέφουν τα περιστέρια όχι μόνο για το νόστιμο κρέας τους, αλλά και για το κορυφαίο λίπασμα από τα περιττώματά τους.
τινσ
Οι περιστεριώνες και η εκτροφή περιστεριών έφτασαν στην Τήνο από τους Ενετούς κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας τους και εν πολλοίς αποτέλεσαν σύμβολο ευγενικής καταγωγής καθώς μόνο οι πολύ πλούσιοι και οι κάτοχοι μεγάλων καλλιεργήσιμων εκτάσεων είχαν τη δυνατότητα να χτίσουν και να συντηρήσουν περιστεριώνα. Δε θα καταφέρετε να βρείτε κανέναν περιστερώνα που να είναι ίδιος με άλλον και αυτό τους καθιστά μοναδικούς στην Ελλάδα.
211__MG_8306
Οι παραλίες της Τήνου  θα σας εκπλήξουν με την ομορφιά τους και θα σας προσφέρουν μοναδικές στιγμές χαλάρωσης στα καθάρια γαλάνα τους νερά. Στην Παχιά Άμμο γαλαζοπράσινα νερά «δένουν» µε παχιά χρυσή αµµουδιά και έναν αµµόλοφο που θυµίζει έρηµο. Εκτός από απολαυστικό κολύµπι, η τοποθεσία προσφέρεται για παιχνίδια µε την άµµο και άλλα σπορ. Η Λιβάδα µαγεύει κάθε επισκέπτη, καθώς, εκτός από το ποτάµι που εκβάλλει εδώ και τις λιµνούλες που σχηµατίζονται, τα πελώρια βράχια έχουν λάβει κάθε φανταστικό σχήµα από τον αέρα και τα κύµατα καθιστώντας την μια παραλία που είναι ιδανική µε άπνοια, έχει βότσαλα που συνεχίζονται και στη θάλασσα, η οποία όμως βαθαίνει απότοµα.
Kolibithra_651
Μετά από ευχάριστη διαδροµή µέσα από το λιβάδι της Τήνου καταλήγουµε στις παραλίες της Κολυµπήθρας. Πρόκειται για θαλάσσια φυσική λεκάνη, µε το ∆ρακονήσι να δεσπόζει στο µέσο του κόλπου. Το µέρος έχει χαρακτηριστεί βιότοπος, αφού από εδώ περνούν διάφορα σπάνια είδη πτηνών. Η µεγαλύτερη ακρογιαλιά είναι ήσυχη, καθώς δε συνωστίζεται πολύς κόσµος, αλλά και λόγω των ρευµάτων που δηµιουργούνται µε το Βοριά. ∆ίπλα της υπάρχει λιµνούλα µε πάπιες, χελώνες και άλλα είδη ζώων. Η µικρότερη παραλία είναι και η δηµοφιλέστερη. Απάνεµη, βαθαίνοντας απότοµα, ιδανική για σπορ στην άµµο, µε ξαπλώστρες και οµπρέλες, αποτελεί αγαπηµένο προορισµό κάθε είδους επισκέπτη.
Agios_Fokas_beach_Tinos_Tinos_Island
Τέλος, ο Άγ. Φωκάς είναι µια από τις οµορφότερες του νησιού. Απέχει µόνο λίγα λεπτά πεζή από τη Χώρα και συγκεντρώνει ό, τι µπορεί να έχει µια παραλία. Σε άλλα σηµεία υπάρχει µόνο άµµος, σε άλλα βότσαλα ή και τα δυο, ενώ πεύκα και αρµυρίκια προσφέρουν τη σκιά τους κατά µήκος της ακτής.

Tinos_Hafen-hq
Οι λάτρεις της γαστρονομίας αξίζει να γευθούν το φημισμένο αγκιναράκι, τη λιαστή ντομάτα, τη κάππαρη, τα τυριά ( τηνιακό τυράκι, γραβιέρα, πικάντικη κοπανιστή ) και τα αλλαντικά ( χοιρινό λουκάνικο, λούζα).