Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Επιμελητήριο Κυκλάδων Συνάντηση Εργασίας με τον Ευρωβουλευτή κ Ν. Χρυσόγελο

Ερμούπολη, 17 Ιουλίου 2013 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ «Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του  Ευρωβουλευτή των Οικολόγω...

Ερμούπολη, 17 Ιουλίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Συνάντηση εργασίας μεταξύ του Επιμελητηρίου Κυκλάδων και του  Ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, κ. Νίκου Χρυσόγελου



Συνάντηση εργασίας κατά την οποία συζητήθηκαν βασικά αναπτυξιακά ζητήματα του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα της οικονομίας των Κυκλάδων, πραγματοποιήθηκε  την Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013 και ώρα 10:00 στην έδρα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων στην Ερμούπολη.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων κ. Νίκος Χρυσόγελος, η κα Χριστίνα Ευθυμιάτου, σύμβουλος σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης και περιβάλλοντος των Οικολόγων Πράσινων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων κ. Γιάννης Ρούσσος και στελέχη του Επιμελητηρίου και της Εταιρείας Ανάπτυξης και Προόδου (ΕΤ.Α.Π.) Κυκλάδων.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε κύρια στον τομέα της Ενέργειας, των Κοινωνικών Συνεταιρισμών, της Αγροτικής Ανάπτυξης και των σοβαρών ελλειμμάτων που παρουσιάζει ο νομός Κυκλάδων σε θέματα βασικών υποδομών και εφαρμογής αρχών υγιεινής για την ασφάλεια των τροφίμων.

Στον τομέα της Ενέργειας, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στη σημασία των υποστηρικτικών δομών, της τεχνογνωσίας και εμπειρίας που υπάρχουν σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, και κυρίως των δυνατοτήτων αξιοποίησης τους από την Ελλάδα, στην προσπάθεια που γίνεται για μεγαλύτερη διείσδυση στις Α.Π.Ε.

Για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ένα θεσμό - με βασική επιδίωξη, το συλλογικό όφελος και την εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων - που λειτουργεί με επιτυχία σε πολλές χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης, καταλαμβάνοντας αξιοσημείωτο ποσοστό της οικονομικής δραστηριότητας, αναφέρθηκε ότι ήδη έγιναν οι πρώτες συστάσεις τέτοιων φορέων – επιχειρήσεων και στις Κυκλάδες, ενώ αναμένεται και περαιτέρω δραστηριοποίηση της τοπικής κοινωνίας σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δείγματα. Επιπλέον εξετάσθηκαν οι δυνατότητες συνεργασιών με τέτοιους φορείς, αλλά και η ενίσχυσή τους μέσω στοχευμένων δράσεων.

Στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης και της προώθησης – προβολής των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, καταρχήν εντοπίστηκαν τα μεγάλα κενά που υπάρχουν σε υποδομές απαραίτητες για την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου, όπως είναι η ύπαρξη και λειτουργία εγκαταστάσεων σφαγείων. Οι απαράδεκτες συνθήκες σφαγής των ζώων σε συνδυασμό με την έλλειψη πιστοποιήσεων σε μεγάλο μέρος των τοπικών προϊόντων, αποτελούν καθοριστικό παράγοντα, αφενός για την βιωσιμότητα του ζωικού κεφαλαίου και αφετέρου για την κυκλοφορία, κατανάλωση και προώθηση των προϊόντων ζωικής προέλευσης.

Όπως αναφέρθηκε από τον πρόεδρο κ. Γιάννη Ρούσσο, το Επιμελητήριο Κυκλάδων υλοποιεί συντονισμένες ενέργειες και δράσεις για μεγαλύτερη διείσδυση σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, στα πλαίσια του επιχειρησιακού του προγράμματος, ξεκινώντας πιλοτικά από το νησί της Σίφνου. Παράλληλα, έχει αναλάβει πρωτοβουλίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, για στήριξη της αγροτικής δραστηριότητας και προβολή των τοπικά παραγόμενων προϊόντων, εντός και εκτός συνόρων, σε συνδυασμό με την πρωτοβουλία Aegean Cuisine.

Τέλος, ο κ. Γιάννης Ρούσσος ευχαρίστησε τον κ. Νίκο Χρυσόγελο για την παρουσία του, και κυρίως για την άψογη συνεργασία και υποστήριξη, σε θέματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του.