Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ιδιαίτερα επιτυχής η εκδήλωση 'Οδός Θόδωρου Αγγελόπουλου'

Με μεγάλη επιτυχία χθες Σάββατο 20 Ιουλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου 2013 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Σμαρδάκιτο με θέμα :  &quo...

Με μεγάλη επιτυχία χθες Σάββατο 20 Ιουλίου στα πλαίσια του Φεστιβάλ Τήνου 2013 πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση στο Σμαρδάκιτο με θέμα :  "Οδός Θόδωρου Αγγελόπουλου". 



Φίλοι, συγγενείς και συνεργάτες του αγαπημένου σκηνοθέτη, συναντήθηκαν «στον δρόμο του», στο χωριό Σμαρδάκιτο. 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι : Εύα Κοταμανίδου, Μαργαρίτα Μαντά, Ανδρέας Τσεκούρας, η ορχήστρα δωματίου της φιλαρμονικής Σύρου (διεύθυνση Αλίς Λαμπάρς) καθώς προβλήθηκε ανέκδοτο υλικό από το αρχείο του Γ. Φαλκώνη. Μίλησαν φίλοι και συνεργάτες του μεγάλου αυτού σκηνοθέτη, αλλά και διαβάστηκαν κείμενα από άτομα της θεατρικής ομάδας Τήνου. Την παραγωγή και την  ιδέα αλλά και το σχεδιασμό τον είχε ο κ.  Θ. Ροδαμίτης. 

Πλήθος κόσμου όπως και τότε την δεκαετία του 80 με 90, συνέρρευσε στο Σμαρδάκιτο για να αποδώσει ελάχιστο φόρο τιμής στον τόσο γνωστό ανά τον κόσμο καλλιτέχνη. 

Η πλατεία ασφυκτικά γεμάτη, οι δρόμοι γύρω από αυτή επίσης, μου ήρθαν στο μυαλό οι στιγμές από την μικρή εκδήλωση που είχαν διοργανώσει τότε ο αποθανών Μάριος Τάρτας μαζί με τον κ. Τσέζαρε Μπάρολο, για να τιμήσουν αυτόν τον λαμπρό καλλιτέχνη. 

Έτσι και σήμερα ο κόσμος ήρθε για να τμήση πάλι, το ίδιο πρόσωπο αλλά με την μόνη διαφορά, ότι αυτή τη φορά δυστυχώς δεν ήταν κοντά του.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η σύζυγος και η θυγατέρα του Θεόδωρου Αγγελόπουλου, πολλοί συνεργάτες του, άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, ο δήμαρχος Τήνου, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι.
     
Παρακάτω θα διαβάσετε λίγα λόγια που έγραψε ο κ. Ροδαμίτης για τον Θόδωρο Αγγελόπουλο.





Κείμενο - φωτογραφίες Μάριος Φώσκολος


"Τον Θόδωρο Αγγελόπουλο τον γνώρισα στην Τήνο πριν από δύο χρόνια και του ζήτησα αν θα ήθελε στα πλαίσια του φεστιβάλ να συμμετάσχει διαβάζοντας Ζακ Λακαριέρ, σε ένα τιμητικό αφιέρωμα που σχεδίαζα από καιρό προς τιμήν του κορυφαίου φιλέλληνα. 

Τον Ζακ Λακαριέρ είχαμε φιλοξενήσει στο φεστιβάλ Εξωμβούργου, δέκα ημέρες πριν φύγει από τη ζωή. Τότε είχαμε αποχαιρετιστεί τραγουδώντας «Στο περιγιάλι το κρυφό», του Γ. Σεφέρη.

Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δέχτηκε την πρόταση με χαρά με την προϋπόθεση να τελειώσει την ταινία που προετοίμαζε, που ήταν και η τελευταία του. Δεν θα ξεχάσω εκείνο το βράδυ, τη συζήτηση που είχαμε, τα λόγια που μου είπε για τη Ζαν Μορό, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάννι και άλλες προσωπικότητες με τις οποίες είχε συνεργαστεί. 

Φυσικά η εκδήλωση δεν έγινε ποτέ καθώς θεωρούσα ότι ο Αγγελόπουλος ήταν ο κατάλληλος για να διαβάσει από το «Ελληνικό καλοκαίρι» του Λακαριέρ και να αναφερθεί στη «σχέση» του με τον Γιώργο Σεφέρη.

Πριν από λίγους μήνες, έμαθα ότι υπάρχει στο χωριό Σμαρδάκιτο της Τήνου, ένας δρόμος που φέρει το όνομά του. Όταν ο Αυγουστίνος Καντιώτης αφόρισε τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, δυο καλλιτέχνες που ζούσαν στο Σμαρδάκιτο, πρωτοστάτησαν να δοθεί το όνομα του μεγάλου μας σκηνοθέτη σε ένα δρόμο του χωριού. 

Μπροστά σε αυτόν τον δρόμο και στη γραφική πλατεία, με τις πηγές και τα πολλά δέντρα, θα συναντηθούν συγγενείς, συνεργάτες, θαυμαστές και άνθρωποι του χωριού και του νησιού, να τιμήσουν με την παρουσία τους τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, σαν μια κατάθεση ψυχής ή για να κρατήσουμε αναμμένη τη φλόγα ενός μικρού κεριού.

Στη βραδιά, θα ακουστεί η φωνή του Θόδωρου Αγγελόπουλου να διαβάζει Σεφέρη. Η στενή συνεργάτης – ηθοποιός Εύα Κοταμανίδου θα θυμηθεί στιγμές από τα πρώτα χρόνια της συνεργασίας της με τον Αγγελόπουλο. Η βοηθός του σε αρκετές ταινίες, σκηνοθέτις Μαργαρίτα Μαντά, θα αφηγηθεί εμπειρίες από τη συμπόρευσή της μαζί του. Η ορχήστρα δωματίου της φιλαρμονικής Σύρου, υπό τη διεύθυνση της Αλίς Λαμπάρς, θα αποδώσει μουσικές της Ελένης Καραΐνδρου, από τις ταινίες και τις συνεργασίες της με το σκηνοθέτη. 

Ο Ανδρέας Τσεκούρας που έπαιζε ακορντεόν στο «Θίασο» και σε άλλες ταινίες, θα μας ζωντανέψει μελωδικές στιγμές από τις δουλειές αυτές (μουσικές Κηλαηδόνη, Χάλαρη, Καραΐνδρου). Ηθοποιοί από το νησί θα διαβάσουν σύντομα αποσπάσματα από το βιβλίο της Μαργαρίτας Μαντά «Το πρώτο πράγμα που έφτιαξε ο θεός είναι το ταξίδι», που αναφέρεται σε παρασκήνια από γυρίσματα των ταινιών. Η βραδιά θα κλείσει με προβολή ανέκδοτου οπτικού υλικού που παρουσιάζεται για πρώτη φορά (αρχείο Γιάννη Φαλκώνη) και δείχνει το Θόδωρο Αγγελόπουλο να περπατά στον τόπο που γυρίστηκε ο «Θίασος» και να μιλά για τις επιθυμίες του και για τα όνειρά του."

Κείμενο Θέμη Ροδαμίτη, καλλιτεχνικός διευθυντής φεστιβάλ Τήνου