Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μαρμάρινα Αλτάρια και το Αλτάρι του Καρκάδου | 19 Αυγούστου 2013 & ώρα 20.00 – Θέατρο Καλλονής.

                                                                                                                                        ...

                                                                                                     
                                                                                              Αθήνα  2 Αυγούστου 2013


                      Ημερίδα Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλονής.

                Μαρμάρινα Αλτάρια και το Αλτάρι του Καρκάδου.
          19 Αυγούστου 2013 & ώρα 20.00 μ.μ – Θέατρο Καλλονής.


     Ο Σύλλογος της Καλλονής διοργανώνει ημερίδα με θέμα: Τα μαρμάρινα Αλτάρια των Εκκλησιών μας και το Αλτάρι του Καρκάδου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 70χρόνων από τη φιλοτέχνηση του Αλταρίου του Ενοριακού ναού της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στον οικισμό του Καρκάδου.
     Η εκδήλωση εντάσσεται στην προσπάθεια του Πολιτιστικού Συλλόγου μας να προβάλλει τα πλεονεκτήματα των χωριών μας και να αναδεικνύει τα δυνατά τους σημεία (έμψυχα και άψυχα), συμμετέχοντας ισότιμα στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού μας. Έρχεται σαν συνέχεια της περυσινής μας εκδήλωσης με θεματολογία την ιστορικότητα της ευρύτερης περιοχής των Κάτω Μερών, που από ειδικούς θεωρήθηκε και γράφτηκε ότι ήταν από τις καλύτερες το 2012 στην Τήνο.
     Αφορμή για την εφετινή μας εκδήλωση, απετέλεσε η συμπλήρωση 70 χρόνων από την φιλοτέχνηση του Αλταριού του Καρκάδου μέσα στην περίοδο της Κατοχής (1942-1944) από τον εξαίρετο μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Φιλιππότη. Εμπνευστής, ψυχή και προωθητική δύναμη, ο ακάματος εφημέριος Δον Ιάκωβος Μπουσετίλ με την ποικιλότροπη συμπαράσταση των κατοίκων του Καρκάδου αλλά και των κατοίκων των άλλων χωριών της Κοινότητος Κελλίων μετέπειτα Καλλονής.
     Εισηγητές έχουμε την ευτυχία να έχουμε κάποιους από τους πιο ειδικούς μελετητές και ερευνητές για το θέμα και το χώρο. Συγκεκριμμένα :
     Ο π. Αντώνης Φόνσος εφημέριος των Κάτω Μερών για 40 σχεδόν χρόνια ερευνητής της ιστορικότητας της περιοχής, ο οποίος θα αναφερθεί στις ενορίες των χωριών των Κάτω Μερών με εστίαση στην ενορία του Καρκάδου, το ναό της μεταμόρφωσης του Σωτήρος και το Αλτάρι του.
     Ακολουθεί ο κ. Κώστας Δανούσης, πολύγραφος ιστορικός ερευνητής του νησιού μας, εκδότης του περιοδικού  ¨Τηνιακά Σύμμεικτα¨ και Δ/ντής Σύνταξης της εφημερίδας της Αδελφότητας των Τηνίων της Αθήνας ¨Περί Τήνου¨, με θέμα: «Από τις τράπεζες προσφορών στα μνημειακών διαστάσεων αλτάρια».
     Κλείνει ο κ. Αλέκος Φλωράκης, διδάκτωρ εθνολόγος, λαογράφος με πλήθος εργασιών, επί μακράν σειρά ετών, για την Τήνο αλλά και για το προαναφερόμενο έργο, με θέμα: «Τα μαρμάρινα αλτάρια της Τήνου και το αλτάρι του Καρκάδου» και με αναφορές στο Βαπτιστήρι του Αγίου Ζαχαρία, έργο του εξωμερίτη γλύπτη   Ιάκωβου Βιδάλη ή Μαυράκη.



     Η Εκδήλωση είναι και ένα πνευματικό μνημόσυνο στον  εμνευσμένο, μπροστάρη εφημέριο του Καρκάδου Δον Ιάκωβο Μπουσετίλ και τους άξιους συμπαραστάτες του κατοίκους του οικισμού του Καρκάδου και των άλλων οικισμών της Κοινότητος Κελλίων, αλλά και όλους τους καθ΄οιονδήποτε τρόπον δωρητές, οι οποίοι ξεπερνώντας ανυπέρβλητες δυσκολίες και εμπόδια (οικονομικά, τεχνικά, κακόβουλων και κακόπιστων διαδόσεων ¨επιτηδείων¨ κλπ), πραγματοποίησαν έργο αξιοθαύμαστο άξιον μιμήσεως και για τους άλλους οικισμούς της Κοινότητος, όπως και έγινε στο αμέσως επόμενο τότε χρονικό διάστημα.
     Το όλο εγχείρημα και η επιτυχής έκβασή του μας δίνουν και απτά-χρήσιμα διδάγματα, όπως τα καταγράφει έντονα ή αχνά ο ακάματος, αποφασιστικός και εφευρετικός εργάτης του Χριστιανικού έργου Δον Ιάκωβος Μπουσετίλ. Αυτά τα επίκαιρα και σήμερα διδάγματα, ήταν και οι κατευθυντήριοι οδηγοί που οδήγησαν την πολύ δύσκολη προσπάθεια μέσα σε πολυποίκιλες δυσκολίες στο ευτυχές και αίσιο αποτέλεσμα επίτευξης του ιερού σκοπού.
     Θέλησις-Δύναμις (Γαλλική ρήση) / Εν τη ενώσει η ισχύς / Εθελοντισμός-συλλογικότητα-Ανιδιοτέλεια(αγκαριές) / Κατά το τελευταίο εκβάν έκαστον των πριν υπαρξάντων κρίνεται (¨θα είστε υπερήφανοι για το θεάρεστο έργο και θα με μακαρίζετε¨, έλεγε).
     Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση αυτή πολιτισμού του Συλλόγου μας και έχουμε τη βεβαιότητα ότι θα ανταμειφθείτε πνευματικά.
     Ευχαριστώ και δημοσίως τους εκλεκτούς εισηγητές μας που ανταποκρίθηκαν με προθυμία και ενθουσιασμό στο κάλεσμά μας και ιδιαίτερα τον φίλο Κώστα Δανούση που ήταν η προωθητική δύναμη στη διοργάνωση της ημερίδας.
     Θα κλείσουμε με τη συμβολική απόδοση τιμής στον οραματιστή εφημέριο Δον Ιάκωβο Μπουσετίλ και τους κατοίκους και δωρητές που συνέβαλαν στην υλοποίηση του έργου και στα τέκνα του εξαίρετου μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Φιλιππότη που φιλοτέχνησε το αλτάρι. Επίσης θα τιμήσουμε και δύο άξια τέκνα των χωριών μας το Γιάννη  Ν. Κορίνθιο που διαπρέπει στη γείτονα Ιταλία και  οι καρποί της πολυετούς προσπάθειάς του φάνηκαν και στον τόπο του τον τελευταίο χρόνο και το Γιάννη (Γιαννούλη ) Π. Αλβέρτη που προσέφερε, για 4 σχεδόν δεκαετίες, τα μέγιστα στην βελτίωση των υποδομών και την ανάπτυξη των νησιών μας και του τόπου μας.
     Ο Σύλλογός μας, τοποθέτησε κλιματιστικό μηχάνημα στον Ι. Ν Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, το οποίο προσέφερε προς το Σύλλογο και την Εκκλησία ο εκλεκτός φίλος Μανώλης Παλαμάρης, ο οποίος συνδυάζει επιτυχώς το επιχειρείν με το κοινωνικό έργο και την προσφορά στον πολιτισμό στο νησί μας. Οι ευχαριστίες ολόψυχες εκ βαθέων. 

              Με χαρά θα σας περιμένουμε και με ικανοποίηση θα σας δεχθούμε.   

                Για το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου της Καλλονής                            
                                                 Ο Πρόεδρος

                                             Παντελής Αρμάος