Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το Αλτάρι του Καρκάδου στο Ναό με το κεκλιμένο καμπαναριό

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτιστική εκδήλωση   του  Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλονής  Τήνου ,  στην πλατεία του χωριού και  στον πρ...

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η πολιτιστική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Καλλονής Τήνουστην πλατεία του χωριού και στον προαύλιο χώρο του Ενοριακού Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Καρκάδου Τήνου τη Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013.
Τα μαρμάρινα Αλτάρια των Καθολικών Εκκλησιών της Τήνου και ιδιαίτερα αυτό του Καρκάδου, που με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από τη σύλληψη, δημιουργία και τοποθέτησή του
στην Ενοριακή Εκκλησία του Καρκάδου, ήταν το θέμα της Εσπερίδας.

Ο Πολιτιστικός Συλλόγος στην επανεκκίνησή του προβάλλει και αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία των χωριών της περιοχής που απλώνεται σε όλα τα μήκη και πλάτη της δημιουργίας.
Μίλησαν για τα αλτάρια και την ιστορία τους στην Τήνο γύρω από αυτά, οι καταξιωμένοι ομιλητές ερευνητές: π. Αντώνης Φόνσος εφημέριος των Καλλονής και περιχώρων, Κώστας Δανούσης, ιστορικός ερευνητής, εκδότης του περιοδικού "Τηνιακά Σύμμεικτα" και Δ/ντής Σύνταξης της εφημερίδας της Αδελφότητας Τηνίων της Αθήναις "Περί Τήνου" και διδάκτωρ Αλέκος Φλωράκης, εθνολόγος, λαογράφος υπηρετών την πολιτιστική Τήνο.
Χαιρετισμό και ενημερωτική εισήγηση έκανε ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονής Παντελής Αρμάος. Χαιρετισμό απεύθυνε και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος διοικητικός υπεύθυνος της Ενορίας του Καρκάδου και των Καθολικών Ενοριών Τήνου. Οι ομιλητές με σαφήνεια και λεπτομέρειες εν πολλοίς αναφέρθηκαν στα θέματά τους, φέρνοντας στην επικαιρότητα γεγονότα και πράξεις του καιρού εκείνου, που ως ανδραγαθίες θα θεωρούνταν σήμερα. Η πολιτιστική κληρονομιά που άφησαν οι τηνιακοί καλλιτέχνες - μαστόροι και αυτοί που συνέλαβαν την ιδέα, είναι ξεχωριστή και σπουδαία στον αιώνα του αιώνος.
Κατασκευαστικός χρόνος η κατοχή του (1942 - 1944). Μαρμαρογλύπτης ο εξαίρετος Ιωάννης ΦιλιππότηςΕμπνευστής οεφημέριος τότε, (Δον) Ιάκωβος Μπουσετίλ, Συνοδοιπόροι οι ενορίτες του Καρκάδου και των γύρω χωριών της τότεΚοινότητος Κελλίων,
Στην εκδήλωση τιμήθηκαν δύο Κατωμερίτες, ο Γιάννης Ν. Κορίνθιος που διαπρέπει στη γειτονική Ιταλία του οποίου η τηνιακή έχει προβάλλει το έργο πολλές φορές, και ο Γιάννης (Γιαννούλης) Π. Αλβέρτης που για 40 χρόνια πρόσφερε τις υπηρεσίες του στις Κυκλάδες και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην Τήνο και στα Κάτω Μέρη. Τμητική διάκριση δόθηκε στο νυν εφημέριο π. Αντώνιο Φόνσο, στη Μνήμη του τότε οραματιστή Δον Ιάκωβο Μπουσετίλ και στους τότε ενορίτες του χωριού. Τιμητική διάκριση δώθηκε και για το μαρμαρογλύπτη Ιωάννη Φιλιππότη την οποία παρέλαβε ο πρόεδρος της Αδελφότητας Τηνίων εν Αθήναις κ. Ι. Παπαδημητρίου. Ακόμη τιμήθηκε ο κ. Αλέκος Φλωράκης ο οποίος δεν χάνει ευκαιρία να αναδεικνύει τον πολιτισμό και την ιστορία της Τήνου.
Παραβρέθηκαν επίσημοι προσκεκλημένοι, ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, Καθολικοί Ιερείς ο Περιφεριακός Σύμβουλος Τήνου, Αντιδήμαρχος, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Τήνου, πρόεδροι και εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων της Τήνου, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, κάτοικοι της περιοχής και φίλοι τους από τη Χώρα και άλλα χωριά της Τήνου.
Τέλος προσφέρθηκε το βιβλίο του οποίου η έκδοση ήταν δωρεά του Νικολάου Μ. Καπετάνιου στον ιερό ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος Καρκάδου, που αναφέρεται στην κατασκευή του Αλταρίου του Καρκάδου και οι κάτοικοι - ενορίτες κέρασαν σπιτικά γλυκά και ρακί. 

Tiniaki.gr