Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Φρένο στις οικοδομικές άδειες σε νησιά από το ΣτΕ

Ακύρωση των οικοδομικών άδειών για ανέγερση νέων κτισμάτων που πρόκειται να αντικαταστήσουν παλαιά κτίσματα σε παραδοσιακούς οικισμούς β...

Ακύρωση των οικοδομικών άδειών για ανέγερση νέων κτισμάτων που πρόκειται να αντικαταστήσουν παλαιά κτίσματα σε παραδοσιακούς οικισμούς βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας στην περίπτωση που η νέα οικοδομή μεγαλώνει σε όγκο ή σε ύψος ή αλλοιώνει τη φυσιογνωμία του οικισμού.
Με τη δικαστική απόφαση που ακυρώνει την άδεια κατεδάφισης παλιάς ερειπωμένης κατοικίας σε παραδοσιακό οικισμό της Τήνου, αλλά και την οικοδομική άδεια για ανέγερση νέας μεγαλύτερης στη θέση της, ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για «μπαράζ» σχετικών προσφυγών στα δικαστήρια, αφού πολύ συχνά τα νεότερα κτίσματα ξεφεύγουν από τις αρχικές προδιαγραφές, τόσο σε όγκο όσο και σε εξωτερικά χαρακτηριστικά.
Μέρος του συνόλου

Σύμφωνα με το ΣτΕ, η νέα οικοδομή πρέπει να εντάσσεται στον παραδοσιακό οικισμό ως μέρος του συνόλου (τόσο ως προς τον όγκο όσο και ως προς το ύψος της), ώστε να μη διαταράσσεται η σχέση της με τα γειτονικά ακίνητα (εν όψει και της στάθμης του εδάφους) αλλά και με τη συνολική φυσιογνωμία του παραδοσιακού οικισμού, δεδομένου ότι συχνά οι οικισμοί των Κυκλάδων έχουν αμφιθεατρική διάταξη.
Το ανώτατο δικαστήριο έκανε δεκτή (2637/13) αίτηση ακύρωσης ιδιόκτητου γειτονικού ακινήτου που διαμαρτυρήθηκε για τη «διόγκωση» του νέου ακινήτου, καθώς έχανε και τη θέα προς τη θάλασσα.
Το ΣτΕ επέμεινε στην ανάγκη σεβασμού των στοιχείων της παλαιότερης κατοικίας σημειώνοντας ότι η διατήρηση της αρχιτεκτονικής και πολεοδομικής φυσιογνωμίας των παραδοσιακών οικισμών υπηρετεί τη συνταγματική επιταγή για προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και τη συνταγματική αρχή της περιφερειακής ανάπτυξης των νησιών, αφού η ανάδειξη της ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής κυρίως στα μικρά νησιά του Αιγαίου (όπως οι Κυκλάδες) συμβάλλει καθοριστικά στην ανάπτυξη και του τουρισμού σ' αυτά και τελικά στη βιώσιμη ανάπτυξή τους.
ΠΗΓΗ: santorinishops.com (Σύλλογος Εμπόρων Θήρας)