Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Γιάννης Σαλταμανίκας : Από ό,τι φαίνεται και οι μεγάλοι συγγραφείς έχουν τις αστοχίες τους.

« Οι πιο γνωστοί κάτοικοι του νησιού είμαστε η Παναγία κι εγώ.   Δεν μ´ αρέσει όμως να της κλέβω την παράσταση. Τον 15Αύγουστο της αφήνω...

«Οι πιο γνωστοί κάτοικοι του νησιού είμαστε η Παναγία κι εγώ. Δεν μ´ αρέσει όμως να της κλέβω την παράσταση. Τον 15Αύγουστο της αφήνω το πεδίο ελεύθερο να κάνει τα δικά της…» (Βασίλης Αλεξάκης)


Από ένα διάλογο που αναπτύχθηκε στο «Ξάνεμο» με βάση το γνωστό πια άρθρο του σημαντικού συγγραφέα Βασίλη Αλεξάκη (απόσπασμά του η επικεφαλίδα), κανένας δε στάθηκε στην πιο πάνω φράση. Τη διαβάζω ξανά και ξανά, μέρες τώρα και δεν μπορώ να το καταπιώ. Με σεβασμό προς το γράφοντα και τις περγαμηνές του, θεωρώ ότι κάνει μεγάλο λάθος. Κατά τα λοιπά οι απόψεις του περί θρησκείας, Παναγίας, 15Αύγουστου και τα λοιπά είναι αυτονόητο δικαίωμά του και η δημοσίευσή τους το ίδιο.
Ο συγγραφέας δεν είναι ούτε ο πιο γνωστός κάτοικος της Τήνου ούτε καν κάτοικος Τήνου (ούτε Ελλάδας). Είναι παραθεριστής στην Τήνο, μερικές βδομάδες κάθε χρόνο, όπως και πολλοί σημαντικοί και καλοδεχούμενοι άνθρωποι του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων, που ίσως είναι πιο αθόρυβοι. Από την άποψη αυτή, ούτε ο πιο γνωστός παραθεριστής της Τήνου είναι… Δεν έχει κανένα νόημα η παράθεση ονομάτων ούτε και οι ίδιοι θα την επιθυμούσαν.
Αν πάλι, ποιητική αδεία, αναφέρεται σε όσους έχουν συνδέσει διαχρονικά την παρουσία τους με το νησί της Τήνου (αφού συμπεριλαμβάνει και την Παναγία), ο ισχυρισμός του αποκτά τα χαρακτηριστικά ασέβειας, αν σκεφτεί κανείς ότι σ΄ αυτά τα χώματα μεγάλωσαν, ανδρώθηκαν και δημιούργησαν οι μεγάλοι καλλιτέχνες της Τήνου (Χαλεπάς, Γύζης, Φιλιππότης, Λαμέρας και τόσοι άλλοι), δημιουργοί που δε μπαίνουν σε καμιά ζυγαριά και παραμένουν «γνωστοί», χρόνια μετά το θάνατό τους. Και που, πιστεύω, κανείς τους δεν θα ξεστόμιζε τέτοια κουβέντα («ο πιο γνωστός κάτοικος»…).
Καλό λοιπόν να έχουμε τις απόψεις μας και να τις δημοσιοποιούμε αλλά ακόμη καλύτερο νά ΄μαστε πιο προσγειωμένοι στην πραγματικότητα. Γιατί από ό,τι φαίνεται και οι μεγάλοι συγγραφείς έχουν τις αστοχίες τους.

Γιάννης Σαλταμανίκας
Δικηγόρος
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου