Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Λιμενικό Ταμείο Άνδρου - Τήνου: Παραχώρηση χώρων για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων

Μετά από παράπονα καταστηματαρχών, που λαμβάνουν άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων από την υπηρεσία μας, για την υποβολή μηνύσεων σε αυτο...

Μετά από παράπονα καταστηματαρχών, που λαμβάνουν άδειες χρήσης κοινοχρήστων χώρων από την υπηρεσία μας, για την υποβολή μηνύσεων σε αυτούς και την προοπτική επιβολής διοικητικών προστίμων, θα θέλαμε να ενημερώσουμε κάθε αρμόδια υπηρεσία για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

            Το Λιμενικό Ταμείο Τήνου Άνδρου σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του ν. 2971/2001 σε συνδυασμό με το άρθρο 34 του ν. 3153/2003, παραχωρεί επί χρόνια την χρήση κοινοχρήστων χώρων στις λιμενικές ζώνες αρμοδιότητας του σε ιδιώτες φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Οι άδειες αυτές παρότι εκδίδονται αρκετούς μήνες μετά την έναρξη του έτους (πχ το 2012 εκδόθηκαν τον Οκτώβριο), ισχύουν για διάστημα από 1ης Ιανουαρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου του κάθε χρόνου  και   στο 99% των περιπτώσεων είναι ίδιες για όλες τις χρονιές, ενώ σε λίγες περιπτώσεις αλλάζουν τα στοιχεία του αιτούντος την παραχώρηση, π.χ. όταν μεταβιβάζεται κάποια επιχείρηση. Οι παραχωρούμενοι χώροι είναι οι ίδιοι κατά τα τελευταία χρόνια και ως επί το πλείστον παραχωρούνται στους ίδιους δικαιούχους.
            Κάθε χρόνο οι αιτήσεις υποβάλλονται από τους δικαιούχους κατόπιν προτροπής της υπηρεσίας εφόσον έχει εκδοθεί η απαιτούμενη έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της αρχικής απόφασης του Δ.Σ. του ΔΛΤΤΑ που αφορά στον καθορισμό των ζωνών Αντικειμενικών Αξιών (ζώνες ανταλλάγματος). Επειδή οι καταστηματάρχες καταβάλουν αντίτιμο που αντιστοιχεί σε χρήση ολόκληρου του έτους και άσχετα από την ημερομηνία έκδοσης των αδειών, αυτές αφορούν πάντοτε διάστημα από 1η Ιανουαρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου της κάθε χρονιάς, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι άδειες είναι οι ίδιες κάθε χρόνο, δεν απαιτείται η απομάκρυνση των τραπεζοκαθισμάτων και λοιπών αντικειμένων κατά τους χειμερινούς μήνες ούτε από την υπηρεσία μας, ούτε από το Υπολιμεναρχείο. Έχει διαμορφωθεί δηλαδή ένα έθιμο και μια κατάσταση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των ενδιαφερομένων.
            Φέτος το ΔΛΤΤΑ έλαβε την υπ'αριθμ 14 απόφαση Δ.Σ. για καθορισμό των προς παραχώρηση χώρων έτους 2013 στους λιμένες αρμοδιότητας μας στις 19 Μαρτίου 2013. Η απόφαση αυτή δεν έχει εγκριθεί μέχρι σήμερα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και ως εκ τούτου η υπηρεσία μας δεν μπορούσε να προχωρήσει στην έκδοση των αδειών προς τους ενδιαφερόμενους. Σημειωτέον ότι οι περισσότεροι καταστηματάρχες υπέβαλαν τις αιτήσεις τους πριν την έκδοση της απόφασης αυτής, ενώ η υπηρεσία μας παρέτεινε την προθεσμία υποβολής αιτήσεων μέχρι την 22.7.2013, οπότε υπέβαλαν την αίτησή τους και οι τελευταίοι καταστηματάρχες.
            Με το παρόν έγγραφο σας ενημερώνουμε ότι για την καθυστέρηση έκδοσης των αδειών ευθύνεται ουσιαστικά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και τυπικά η υπηρεσία μας, καθώς δεν ήταν δυνατό να προχωρήσουμε στην έκδοση των αδειών αυτών πριν την προαναφερόμενη έγκριση σύμφωνα με τις διατάξεις της 8321.6/01/12 Εγκυκλίου του Υ.Ν.Α.
            Κατά συνέπεια παρακαλούμε για την μη επιβολή κυρώσεων στους καταστηματάρχες που έχουν αιτηθεί άδεια χρήσης κοινόχρηστου χώρου, ίδια με την προηγούμενη χρονιά και σας επισυνάπτουμε σχετικά αντίγραφα των αιτήσεων για παραχώρηση χρήσης κοινοχρήστων χώρων. Με τις αιτήσεις αυτές μπορείτε να διαπιστώσετε ότι οι εν λόγω καταστηματάρχες υπέβαλαν τα αιτήματά τους εντός της καθορισμένης ημερομηνίας υποβολής από το ΔΛΤΤΑ (22/07/2013).
Επίσης είναι στην διάθεσή σας όλα τα στοιχεία των παρελθόντων ετών που υπάρχουν στο αρχείο της Υπηρεσίας και βεβαιώνουμε την μη ύπαρξη της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση της υπ’ αριθμ 14/2013 απόφασης του Δ.Σ. του ΔΛΤΤΑ
             Τέλος θεωρούμε ότι δεδομένου ότι:
            α)  οι άδειες θα εκδοθούν μετά την έγκριση της 14/2013 απόφαση του Δ.Σ.  και θα αφορούν το έτος 2013, άσχετα από την ημερομηνία αίτησης και έκδοσης τους
            β)  οι ίδιες άδειες εκδίδονται επί πολλά χρόνια συνεχόμενα για τα ίδια καταστήματα,
            γ) έχει δημιουργηθεί το έθιμο που περιγράφηκε παραπάνω και υφίσταται κατάσταση δικαιολογημένης εμπιστοσύνης των πολιτών
            δ) δεν έχουν ευθύνη οι ίδιοι οι καταστηματάρχες για την καθυστέρηση έκδοσης των αδειών,
            για όλους αυτούς τους λόγους, θα πρέπει κατά την άποψη της υπηρεσίας μας να μην επιβληθεί καμία κύρωση στους καταστηματάρχες για την υπόθεση αυτή δεδομένου ότι δεν θα υπάρξει καμία απώλεια εσόδων.
Είμαστε στην διάθεσή σας για περαιτέρω διευκρινήσεις.

Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου

Τήνου-Άνδρου

 


Γεώργιος Σανταμούρης