Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

TINOS JAZZ FESTIVAL 2013 - JAZZ Universal Language

TINOS JAZZ FESTIVAL 2013 - JAZZ Universal Language 30, 31 Αυγούστου & 1 Σεπτεμβρίου 2013 Από την πρώτη χρονιά παρουσίασης του ...

TINOS JAZZ FESTIVAL 2013 - JAZZ Universal Language

30, 31 Αυγούστου & 1 Σεπτεμβρίου 2013
Από την πρώτη χρονιά παρουσίασης του Tinos Jazz Festival πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα, το πνεύμα όμως και η ταυτότητα του Φεστιβάλ έχουν μείνει αμετάβλητα. Πρόγραμμα υψηλού επιπέδου και φιλική ατμόσφαιρα υπόσχεται και η 5η έκδοση του Φεστιβάλ. Πρόγραμμα που κινείται από τα παραδοσιακά στοιχεία της jazz, μέχρι τις πιο σύγχρονες και μοντέρνες μορφές της. Για τρία βράδια, εξαίρετοι μουσικοί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έρχονται στην Τήνο με συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς που προκαλούν ενθουσιασμό και μουσικούς διαλόγους που δείχνουν ότι η jazz είναι μια Παγκόσμια Γλώσσα.
Το Φεστιβάλ ξεκινά την Παρασκευή 30 Αυγούστου με το σεξτέτο του Μάνου Θεοδοσάκη και την Μιράντα Βερούλη σ’ ένα jazz αφιέρωμα στον Cole Porter και συνεχίζει με το κουιντέτο του Αλέκου Βρέτου. Το Σάββατο 31 Αυγούστου εμφανίζεται το Γαλλοελληνικό ντουέτο των J.Μ. Pilc και Πέτρου Κλαμπάνη, οι οποίοι θα δώσουν τη θέση τους στο κουαρτέτο του Λεωνίδα Σαραντόπουλου. Το τριήμερο ολοκληρώνεται την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου με τον μοναδικό Γερμανό jazzman Manfred Schoof και το κουαρτέτο του. Την βραδιά ανοίγει το γκρουπ σπουδαστών του Swinging Jazz Athenaum.
Παράλληλα, έκθεση φωτογραφιών από τα 4 πρώτα χρόνια του Tinos Jazz Festival, θα κοσμεί το ισόγειο Ι.ΤΗ.Π. & το Café, με τη συμμετοχή των φωτογράφων:

Λευτέρη Αρβανίτη, Μαρκησίας Αρμάου, Γιάννη Γρυπάρη και Ηλία Ηλιάδη.
Το Φεστιβάλ Τζαζ της Τήνου οργανώνεται κάθε χρόνο από το Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού και τους ανθρώπους του, ενισχύεται από πρόθυμους εθελοντές και ευαισθητοποιημένος χορηγούς, δένεται με όλο και περισσότερους πιστούς φίλους. Και αυτά σ’ ένα Κυκλαδονήσι στη μέση του Αιγαίου Πελάγους.
Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013
21:30
Manos Theodosakis Sextet feat. Miranda Verouli “Tribute to Cole Porter”
Μιράντα Βερούλη (φωνή), Μάνος Θεοδοσάκης (τρομπέτα/ενορχήστρωση), Αντώνης Ανδρέου (τρομπόνι), Δημήτρης Τσάκας (σαξόφωνο), Κωστής Χριστοδούλου (πιάνο), Γιώργος Γεωργιάδης (κοντραμπάσο), Αλέξανδος Δράκος Κτιστάκης (τύμπανα).

Πνευματώδης, εκλεπτυσμένος, χειμαρρώδης, παθιασμένος:τα χαρακτηριστικά τού ιδιοφυούς Αμερικανού συνθέτη του Broadway και του Hollywood Cole Porter χρωματίζουν τα τραγούδια του και δίνουν τον τόνο στις ολόφρεσκες jazz ενορχηστρώσεις τού τρομπετίστα, ενορχηστρωτή και band leader Μάνου Θεοδοσάκη. Ενορχηστρώσεις σύνθετες που αποδίδονται αριστοτεχνικά από τους κορυφαίους Έλληνες jazz μουσικούς τoυ γκρουπ Crazy People Music και την Μιράντα Βερούλη στο τραγούδι.

23:00
Alekos Vretos Quintet
Δημήτρης Σεβδαλής (πιάνο), Ελένη Βασιλειάδου (κανονάκι), Κώστας Πατσιώτης (μπάσο), Δημήτρης Κλωνής (τύμπανα), Αλέκος Βρέτος (ούτι).

Ο ουτίστας, πιανίστας και συνθέτης Αλέκος Βρέτος παρουσιάζει ένα μοναδικό κράμα jazz, Αραβικής, Ελληνικής και Latin μουσικής, μέσα από τη μείξη ήχων από παραδοσιακά όργανα, όπως το ούτι και το κανονάκι, με σύγχρονα όργανα. Ως band leader,  ο Αλέκος Βρέτος δημιουργεί μια μοναδική ατμόσφαιρα με τη μουσική του, διατηρώντας στο επίκεντρο τον παραδοσιακό ήχο, τον οποίο όμως διευρύνει μέσα από τον jazz αυτοσχεδιασμό και ένα εκρηκτικό ρυθμικό χτίσιμο.

Σάββατο 31 Αυγούστου 2013
21:30
Jean-Michel Pilc / Petros Klampanis Duet
Ο Γάλλος πιανίστας Jean-Michel Pilc και ο Έλληνας –με έδρα τη Νέα Υόρκη-κοντραμπασίστας Πέτρος Κλαμπάνης παρουσιάζουν πρωτότυπες συνθέσεις και δημιουργικές διασκευές γνωστών θεμάτων. Ο Jean-Michel Pilc δημιουργεί ένα πλήθος ποικίλων ήχων και επικαλείται προσωπικά συναισθήματα μέσα από τους εκλεπτυσμένους αυτοσχεδιασμούς του στο πιάνο, ενώ ο Πέτρος Κλαμπάνης εκμεταλλεύεται στο απόλυτο τις εκφραστικές δυνατότητες του μπάσου του, που συχνά χρησιμοποιεί ως κρουστό ή εμπλουτίζει τον ήχο του μέσω loop pedal.

23:00
Leonidas Sarantopoulos Quartet «Black Mamba»
Λεωνίδας Σαραντόπουλος (φλάουτο), Θοδωρής Κότσυφας (κιθάρα), Κωστής Χριστοδούλου (πλήκτρα), Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα).
Ο φλαουτίστας και συνθέτης Λεωνίδας Σαραντόπουλος σπούδασε στο τμήμα jazz του Ιονίου Πανεπιστημίου. Εκεί γνωρίστηκε με τα υπόλοιπα μέλη της μπάντας. Οι τέσσερις μουσικοί εμπλέκονται ενεργά στην Αθηναϊκή jazz σκηνή, συμμετέχοντας σε σχήματα καταξιωμένων μουσικών. Παίζουν πρωτότυπες συνθέσεις, κυρίως από τον δίσκο «Black Mamba» (2012). Με αφετηρία την jazz, οι συνθέσεις αυτές επεκτείνονται στις ποικίλες μουσικές παραδόσεις τής Ελλάδας και του ευρύτερου χώρου της Ανατολικής Μεσογείου.

Sunday, September 1, 2013 

21:30
Swinging Jazz Athenaeum

Μαντώ Παναγιωτάκη, Χριστίνα Συριοπούλου (φωνή), Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο), Σπύρος Ροντογιάννης (άλτο σαξόφωνο), Βύρωνας Γουδέλης (τρενόρο σαξόφωνο), Τρύφωνας Θωμόπουλους (πιάνο), Γιάννης Αρβανιτάκης (τρομπόνι), Χρήστος Κορομηλάς (κοντραμπάσο), Αλέξιος Αντωνόπουλος (ντραμς).
Το Tinos Jazz Festival συνεχίζει την παράδοση της παρουσίασης νέων jazz μουσικών, προσκαλώντας σπουδαστές του τμήματος jazz του Ωδείου Athenaeum "Swinging Jazz ATHENAEUM". Οι εννέα μουσικοί παρουσιάζουν τα πιο αντιπροσωπευτικά ρεύματα της jazz του 20ού αιώνα, υπό την διδασκαλία και τις ενορχηστρώσεις του Σύλβιου Σύρρου.

23:00
Manfred Schoof Quartet
Manfred Schoof (τρομπέτα), Γιάννης Παπαδόπουλος (πιάνο), Ντίνος Μάνος (κοντραμπάσο), Βασίλης Ποδαράς (τύμπανα).

Ο Manfred Schoof μεγάλωσε τελειοποιώντας το καινοτόμο ύφος του στην τζαζ, εξασκούμενος είτε στην τρομπέτα, είτε στο flügelhorn. Σπούδασε μουσική στο Kassel και την Κολωνία. Είναι από τους ιδρυτές της Ευρωπαϊκής Ελεύθερης Τζαζ και συνεργάστηκε με τους Albert Mangelsdorff, Peter Brötzmann, Mal Waldron και Irène Schweizer. Συνθέτει τόσο μουσικά θέματα για φιλμ όσο και κομμάτια κλασσικής μουσικής, συχνά για τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου. Ο Μ. Schoof έχει κερδίσει πολλά jazz βραβεία ενώ συμμετέχει στην Γερμανική Ένωση για τα μουσικά πνευματικά δικαιώματα. Από το 2007 είναι Πρόεδρος της Union Deutscher Jazzmusiker (Ένωση Γερμανών Jazz Μουσικών). Είναι από το 1990 καθηγητής στη Μουσική Ακαδημία της Κολωνίας.