Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο Χαιρετισμός του περ .Συμβούλου Μάνθου Βίλλα στην Παρουσίαση του Βιβλίου : Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα.

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ ΒΙΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ : Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έ...

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΜΑΝΘΟΥ ΒΙΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ : Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα.



Εκ μέρους της Περιφέρειας ν. Αιγαίου χαιρετίζω κι εγώ την αποψινή εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου:Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα, του συμπατριώτη μας ιστορικού Γιάννη Κορίνθιου.
Ιταλικά δεν γνωρίζω κι έτσι δεν έχω ίδια άποψη για το βιβλίο, έχω όμως ενημερωθεί από εγκριτους επιστήμονες για την άριστη ποιότητα του περιεχομένου του. Έτσι, -επειδή συνάμα αγαπώ και την ιστορία-, επιθυμώ διακαώς την εκδοσή του στα Ελληνικά, πράγμα που εύχομαι να γίνει σύντομα.

Νομίζω οτι είναι πολύ αισιόδοξο και πολύ παρήγορο σ΄ ΄αυτή εδώ την εποχή της κρίσης που περνά η πατρίδα μας, η οποία καθημερινά βάλλεται πανταχόθεν, να κυκλοφορεί ένα τόσο σημαντικό βιβλίο για τον Ελληνισμό της διασποράς και μάλιστα να κυκλοφορεί στο εξωτερικό, στην ίδια την Ευρώπη. Σίγουρα δημιουργεί σ΄ όλους μας αισθήματα εθνικής  υπερηφάνιας , εθνικής ανάτασης..
Ειναι λοιπόν εξαιρετική τιμή για το  νησί μας, το γεγονός οτι συγγραφέας αυτού του βιβλίου ειναι ο συμπατριώτης μας καθηγητής Γιάννης Κορίνθιος , ο Κελλιανός όπως φαίνεται οτι του αρέσει να αποκαλείται, αφού έτσι τον γνώρισα μέσα από το διαδίκτυο. Από την θέση αυτή τον συγχαίρω και του έυχομαι με τον ίδιο ζήλο να μας παρουσιάσει κι άλλα έργα του. Συγχαίρω επίσης τον δήμο Τήνου για την διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης, καθώς επίσης προκαταβολικά και τους  ομιλητές για όσα θα μας πουν.
Μεταφέρω τέλος στον κ. Κορίνθιο τις ευχές και τα συγχαρητήρια του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου του Γιάννη Μαχαιρίδη καθώς και του αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων του Γιώργου Πουσσαίου που και οι δύο ως φοιτητές  στην Ιταλία και στην Γαλλία αντίστοιχα, υπήρξαν έλληνες της διασποράς.
Σας ευχαριστώ

Μ ΒΙΛΛΑΣ





Τη σημασία της καταγραφής και ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού στη Νότια Ιταλία και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και εγκυρότητα της πρωτοποριακής έρευνας του Ομογενή ιστορικού και φιλόλογου Γιάννη Κορίνθιου του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας,
καταγράφει μισή χιλιετία ζωής και δυναμικής παρουσίας του Ελληνισμού στη Νάπολη και στη Νότια Ιταλία.

Η Γενική Γραμματεία του Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών, η Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη και η Εστία Ιταλίας του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, κατανοώντας τη σημασία της καταγραφής και ανάδειξης της μακραίωνης ιστορίας του Ελληνισμού στη Νότια Ιταλία και αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα και εγκυρότητα της πρωτοποριακής έρευνας του Ομογενή ιστορικού και φιλόλογου Γιάννη Κορίνθιου του Πανεπιστημίου της Καλαβρίας, προωθούν και προβάλλουν, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας και τις κατά τόπους Κοινότητες της Ομογένειας, το βιβλίο του ” I greci diNapoli e del Meridione d' Italia dal XV al XX sec. (Οι Έλληνες της Νάπολης και της Νότιας Ιταλίας από τον 15ο έως τον 20ο αιώνα)” , που πρόσφατα κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό Οίκο της Σαρδηνίας AM&D Edizioni.

Τα ελληνικά και ιταλικά ΜΜΕ, έγκυρες εφημερίδες, πολλοί ραδιοφωνικοί σταθμοί, σημαντικά τηλεοπτικά κανάλια και απειράριθμες ιστοσελίδες καταγράφουν με ξεχωριστή έμφαση το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε με την πρόσφατη κυκλοφορία αυτής της μελέτης.

Το βιβλίο αυτό καλύπτει ένα κενό της ιστοριογραφίας. Για πρώτη φορά οι αναγνώστες έχουν τη δυνατότητα να ανατρέξουν σε ένα επιστημονικό σύγγραμμα που καταγράφει μισή χιλιετία ζωής και δυναμικής παρουσίας του Ελληνισμού στη Νάπολη και στη Νότια Ιταλία. Πολλά ανέκδοτα έγγραφα, που ο συγγραφέας κατάφερε να εντοπίσει σε διάφορα ιστορικά αρχεία, προσφέρουν νέα πλούσια στοιχεία στους ερευνητές της ιστορικής διασποράς για περαιτέρω μελέτη.

Το μνημειώδες αυτό βιβλίο 800 σελίδων εκδίδεται στα ιταλικά, ύστερα από μια έρευνα δυο δεκαετίων σε αρχεία και βιβλιοθήκες και κυκλοφορεί με την ευκαιρία της προσεχούς επετείου των 500 χρόνων της Ελληνικής Εκκλησίας και της ιστορικής Αδελφότητας των Ελλήνων της Νάπολης.

Γίνονται ταυτόχρονα προσπάθειες για να ευοδωθεί σύντομα και η έκδοση στα ελληνικά αυτού του βιβλίου, που αναδεικνύει τη συμβολή και ζωντάνια της Ομογένειας στις χώρες υποδοχής.

Ο αναγνώστης που θα προστρέξει σε αυτό το βιβλίο θα ανακαλύψει την εποποιία των ιστορικών εστιών της Ιταλίας μετά την άλωση της Πόλης, θα αντιληφθεί ότι η διασπορά ήταν πρωτίστως σπορά και μπόλιασμα του Ελληνισμού και ότι ο υπόδουλος και ο απόδημος Ελληνισμός ήταν συγκοινωνούντα δοχεία την περίοδο της τουρκοκρατίας και ότι η ιστορία των πόλεων και χωρών υποδοχής δεν μπορεί να γίνει κατανοητή αν κανείς δεν λάβει υπόψη του τη συμβολή του ελληνικού στοιχείου στην ανάπτυξη και εξέλιξή τους.

Για τον συγγραφέα η διασπορά των Ελλήνων είναι ένα κλειδί για να κατανοήσουμε όχι μόνο την ιστορία του νεώτερου Ελληνισμού στην Ευρώπη και στη Μεσόγειο αλλά και την ίδια την ιστορία της Ευρώπης, δεδομένου ότι οι διάφορες ιστορικές κοινότητες της διασποράς όχι μόνο διέδωσαν την ελληνική παιδεία στην Ευρώπη, αλλά και ευνόησαν παράλληλα τις πολιτιστικές και οικονομικές ανταλλαγές ανάμεσα στην Ευρώπη και την ανατολική Μεσόγειο και τις καθόλου πολιτικές εξελίξεις που συνέβαλαν στην παλιγγενεσία της Ελλάδος.

Η παρουσίαση του εν λόγω βιβλίου του Γιάννη Κορίνθιου στη γενέτειρα του την Τήνο, θα γίνει στις 11 Σεπτεμβρίου 2013 και ώρα 20:30 στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, στη Χώρα της Τήνου.