Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΧΟΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ κ. ΔΩΡΟΘΕΟΥ Β' ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΑΚΙΑΣ ΣΚΑΛΑΣ , ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε  στον Εσπερινό, που τελέσθηκε χθες στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στην περιοχή "Κακιά ...



Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' χοροστάτησε  στον Εσπερινό, που τελέσθηκε χθες στον Ιερό Ναό της Παναγίας, στην περιοχή "Κακιά Σκάλα" της Τήνου, παρουσία πλήθους πιστών, Τηνίων και παρεπιδημούντων προσκυνητών.
     Στην ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' αναφέρθηκε στο ιστορικό της καθιέρωσης της 1ης Σεπτεμβρίου ως αρχής του Εκκλησιαστικού έτους και εξήγησε τον όρο "αρχή της Ινδίκτου", ενημερώνοντας το πολυπληθές Εκκλησίασμα ότι " η λέξη Ίνδικτος είναι λατινική ελληνοποιημένη και σημαίνει ορισμός, διάγγελμα, πού εκδιδόταν από τους Ρωμαίους αυτοκράτορες, με σκοπό να καθορίζουν το ύψος των φόρων επί της παραγωγής της γης, που θα έπρεπε να πληρώσουν οι υπήκοοι της Ρώμης για τη συντήρηση του στρατού. Το διάγγελμα αυτό ίσχυε για δεκαπέντε χρόνια και τούτο, γιατί κάθε δεκαπέντε χρόνια απολύονταν οι παλαιοί στρατιώτες και κατατάσσονταν οι νέοι.Με την πάροδο του χρόνου η λέξη Ίνδικτος έπαψε να σημαίνει μόνο διάγγελμα, αλλά σήμαινε και το διάστημα των δεκαπέντε ετών. Έτσι άρχισαν να μετρούν το χρόνο σε Iνδίκτους (πρώτη Ίνδικτος, δεύτερη Ίνδικτος κ.ο.κ.).Πρώτος ο Μ. Κωνσταντίνος όρισε ως επίσημη μέτρηση του χρόνου (το 312 ή 313 μ.Χ.) την Ίνδικτο, πού άρχιζε την 1η Σεπτεμβρίου.Η Εκκλησία αμέσως υιοθέτησε αυτό το σύστημα μέτρησης του χρόνου, ενώ ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός ο Α΄ το 537 εισήγαγε τη μέτρηση κατά Ινδικτιώνες στα κρατικά έγγραφα και στις δικαστικές αποφάσεις" .





   Σήμερα το πρωί, συνευχήθηκε κατα την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στο Καθολικό της Ιεράς Μονής "Παναγίας Καταπολιανής" στην περιοχή των Υστερνίων.
 Στο κήρυγμά του, με αφορμή τη σημερινή Ευαγγελική Περικοπή, η οποία αναφέρεται στην έναρξη της δημόσιας δράσης του Κυρίου, με το κήρυγμά Του στη Συναγωγή της Ναζαρέτ, όπου διάβασε τα δύο πρώτα εδάφια από το κεφάλαιο 61 του Προφήτη Ησαΐα, μεταξύ των οποίων και το στίχο "ευαγγελίσασθαι πτωχούς απέσταλκέ με", όπου και αποκάλυψε ότι ήρθε «κηρύξαι ενιαυτόν Κυρίου δεκτόν», να κηρύξει δηλαδή την έναρξη μίας καινούργιας εποχής, δεκτής και ευάρεστης στον Θεό, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' υπογράμμισε ότι ο Κύριος, με την ενανθρώπισή Του ανέτρεψε το ρου της ιστορίας και εγκαινίασε μια νέα περίοδο ειρήνης και ομόνοιας στη ζωή της ανθρωπότητας, ανυψώνοντας τη θέση των καταπιεσμένων, των παιδιών, της γυναίκας, των φτωχών και των σκλάβων.


   

    Το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β' θα πλεύσει στη Μύκονο.