Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο περικαλλής, πετρόκτιστος φάρος, Δύσβατο δεσπόζει και πάλι ανακαινισμένος

Ο περικαλλής, πετρόκτιστος φάρος, «Δύσβατο» μετά το πέρας των εργασιών υποστύλωσης και συντήρησης  δεσπόζει και πάλι « ανακαινισμένος» σ...

     Ένα πανέμορφο αρχιτεκτονικό μνημείο περισώθηκε από την εγκατάλειψη  και τη σίγουρη  κατάρρευση.  Το όνομα  του είναι συνυφασμένο με τη δυσκολία πρόσβασης στην ομώνυμη νησίδα  αλλά και τη δυσκολία για τους ναυτιλλόμενους να διαπλεύσουν το θαλάσσιο δίαυλο Άνδρου – Τήνου λόγω των ισχυρών ανέμων και θαλάσσιων ρευμάτων που επικρατούν στη περιοχή.

O Σύλλογος μας, ο Προοδευτικός Σύλλογος Μαρλά-Μαμάδου Τήνου, μαζί με μια ομάδα ανθρώπων με ανησυχίες και ευαισθησίες στο πολιτισμό και την αρχιτεκτονική μας κληρονομιά, ανιδιοτελώς και αθόρυβα  από τις  10.10.2012  ξεκινήσαμε τις υποστυλωτικές εργασίες στο φάρο Δύσβατο Τήνου που βρίσκεται στην ομώνυμη νησίδα. Ο φάρος αυτός όπως και οι περισσότεροι φάροι της πατρίδας είναι μνημεία  της νεώτερης  πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής μας ιστορίας. Έχουν εγκαταλειφτεί  στη τύχη τους από τη στιγμή που η Φαρική Υπηρεσία του Π.Ν  αποστελέχωσε το έμψυχο δυναμικό τους και αντικατέστησε τη λειτουργία τους με σύγχρονα μέσα.
     
     Οι εργασίες αυτές ήταν μία πρωτοβουλία κυρίως του Συλλόγου μας αλλά ιδιωτών  που χρηματοδοτήθηκε για αυτό το σκοπό από ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις των εφοπλιστών  κ.κ Διαμαντίδη Διαμαντή, Ρήγου Ι. Ιακώβου, αλλά και φορέων του νησιού μας όπως το Πανελλήνιο Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελίστριας Τήνου, ο Δήμος Τήνου, η Αδελφότητα των Τηνίων εν Αθήναις.  Ακόμα η Φαρική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού μας παρείχε έμψυχο δυναμικό και πλωτά μέσα για τη μεταφορά των υλικών αλλά και σημαντική τεχνογνωσία.
    Η δύναμη της θέλησης σε συνδυασμό με τη ευγενή γενναιοδωρία  των ατόμων και των φορέων φέρνει απτά αποτελέσματα καταδεικνύοντας ότι μπορούμε να καταφέρουμε πράγματα που σε άλλες εποχές φαίνονταν αδιανόητα.  Εδώ πρέπει να εξάρουμε τη βοήθεια που μας παρείχαν με την εθελοντική επιστασία και επίβλεψη των εργασιών ο φίλος  πολιτικός  μηχανικός  Κώστας Εισαγγελέας αλλά και ο ακούραστος Αντιδήμαρχος του Δήμου Τήνου, κ. Αντώνης Ξενόπουλος που μας παρέσχε  υλικά και εφόδια για την εκτέλεση  των έργων.
   
Επιγραμματικά οι εργασίες συντήρησης και υποστύλωσης είναι:
Α) Υποστύλωση - συντήρηση των κύριων κτηριακών εγκαταστάσεων.
      Β) Καθαρισμός εσωτερικού χώρου  από σαθρά επιχρίσματα.
      Γ)Αποκατάσταση εξωτερικής τοιχοποιίας που είχε καταρρεύσει τμήμα  τοίχου 3m  x 2,50m στη Β.Α. πλευρά  του κτηρίου, επικάλυψη με πορώδη τμήματα πέτρας (τεμάχια από πουρί) και επίχριση διάκενων  με λάσπη ώστε να διατηρηθεί συμπαγές το ΒΑ περίγραμμα του κτηρίου.
     Δ) Καθαρισμός εξωτερικής στέγης (ταράτσα) και εργασίες νέας τσιμεντοκονίας  με ειδικά ρητινούχα υλικά. Μόνωση εξωτερικής στέγης με κατάλληλα μονωτικά υλικά .
     Ε) Προμήθεια και  τοποθέτηση κόντρα πλακέ θαλάσσης 20mm στα παράθυρα και στις πόρτες ώστε με αυτό τον τρόπο να προστατευτεί το εσωτερικό του Φάρου από την βροχή, υγρασία και ριπές θαλασσινού νερού.
ΣΤ) Καθαρισμός και συντήρηση με ειδικό υλικό (Ferro seal ) του σιδηρού οπλισμού  της οροφής  που είχε διαβρωθεί εσωτερικά, επίχριση της οροφής με ειδική τσιμεντοκονία ώστε να αποτραπεί  η περαιτέρω διάβρωση της στέγης ώστε να τη καταστήσουμε  και πάλι ασφαλή.
Ζ) Ανακατασκευή εξωτερικής τοιχοποιίας φάρου σε όλα τα σημεία που έχρηζε παρέμβασης ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω   κατάρρευση των υφιστάμενων δομικών υλικών.
Ο Σύλλογος μας εκτός από τις δημόσιες αναφορές του αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει  ξεχωριστά   τους:  Τη Δ.Ε τουΠ.Ι.Ι.Ε. Τήνου, τον Δήμο Τήνου, την Αδελφότητα των Τηνίων, τους κ.κ. Διαμαντίδη Διαμαντή, Ρήγο Ιάκωβο, για την υπέρμετρη ευαισθησία  που επέδειξαν για το συγκεκριμένο θέμα και να τονίσει  το πασιφανές,  ότι χωρίς την οικονομική τους βοήθεια θα ήταν ανέφικτη και ατελέσφορη  αυτή η προσπάθεια μας. Ακόμη τον Κώστα και Οδυσσέα Εισαγγελέα που ανιδιοτελώς φρόντισαν για το συντονισμό, επιστασία και επίβλεψη του όλου εγχειρήματος. Στη Φαρική Υπηρεσία του Π.Ν., στο πλοίαρχο  του Ε.Ν κ. Αρτέμη  Βαλάκα, στο Μηχανικό της Φ.Υ κ. Παναγιώτη Χιώτη, στο μέλος του Συλλόγου μας κ. Χρήστο Αλεξόπουλο, τις πιο θερμές μας ευχαριστίες για τις υπηρεσίες που προσέφεραν εθελοντικά. Τέλος θα ήταν παράλειψη εάν δεν ευχαριστήσουμε τα μέλη του Συλλόγου μας που παρά τις επικρατούσες  δυσμενείς καιρικές συνθήκες και τη δυσκολία πρόσβασης, κατόρθωσαν να φέρουν σε πέρας  τις εργασίες συντήρησης.  

Το Διοικητικό Συμβούλιο  του Συλλόγου μας και εμείς  προσωπικά  είμαστε σε όλους σας ευγνώμονες.



                                  Για το Διοικητικό  Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                    Η Αντιπρόεδρος                  Η Γενική Γραμματέας

Μανώλης  Σκαρής          Γεωργία Καγιώργη              Μαρίνα Ξυπολιτίδη