Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το σεμινάριο Aegean Cuisine στην Τήνο

        Ερμούπολη, 13 Νοεμβρίου 2013          Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το σεμινάριο Aegean Cuisine στην Τήνο    Τη Δευτέρα ...

    
  
Ερμούπολη, 13 Νοεμβρίου 2013
        
Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το σεμινάριο Aegean Cuisine στην Τήνο
  
Τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013, πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το σεμινάριο που διοργάνωσε το Επιμελητήριο Κυκλάδων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το ΚΕΚ «Γεννηματάς», στο τοπικό του γραφείο στην Τήνο, με θέμα τη σχέση Γαστρονομίας και Τουρισμού, μια σχέση πολλαπλών οφελών για τις επιχειρήσεις, την τοπική οικονομία και τουριστική ανάπτυξη νησιωτικών προορισμών.

Με αφορμή την επιτυχή περίπτωση της μπύρας ΝΗΣΟΥ, ως ένα παράδειγμα καλής πρακτικής και γενικότερα την ανερχόμενη τάση τοπικής μικροζυθοποιίας που παρατηρείται στην Ελλάδα, τέθηκαν μια σειρά σημαντικών θεμάτων όπως η διαφοροποίηση ενός προορισμού μέσα από εξέχοντα τοπικά προϊόντα,  ο ειδικός ρόλος του οίνου και της μπύρας στην ανάδειξη της τοπικής γαστρονομίας και οι απαραίτητες συνέργειες που απαιτούνται μεταξύ συμπληρωματικών προϊόντων και υπηρεσιών για την επίτευξη μιας συντονισμένης προσπάθειας προβιβασμού ενός γαστρονομικού τουρισμού.
Κατά την έναρξη του σεμιναρίου, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιάννης Ρούσσος, απεύθυνε χαιρετισμό από την έδρα του Επιμελητηρίου στη Σύρο μέσω τηλεδιάσκεψης, και αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις και ενέργειες που έχει αναλάβει και υλοποιεί το Επιμελητήριο σε σχέση με την ενίσχυση και προβολή του γαστρονομικού τουρισμού και των τοπικά παραγόμενων προϊόντων. Ακολούθησαν παρουσιάσεις των κ.κ. Μάγια Τσόκλη, Δημοσιογράφου και συνιδιοκτήτριας της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων που παράγει τη μπύρα ΝΗΣΟΣ , του διακεκριμένου Sommelier και ιδρυτή της Genius in Gastronomy, κ. Γιώργου Λούκα και του συνεργάτη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, κ. Γιώργου Καλώστου.
Η κ. Τσόκλη στην παρουσίαση της με θέμα «Πώς η ανάδειξη των τοπικά παραγόμενων προϊόντων και η προσφορά στης τοπικής κουζίνας μετουσιώνονται σε πρεσβευτές του τουριστικού προορισμού» παρουσίασε τον γαστρονομικό τουρισμό ως μια τάση που δεν αφορά μόνο σε ακριβά εστιατόρια αλλά κυρίως σε αυθεντικές, ανεπιτήδευτες γευστικές εμπειρίες που δεν έχουν δημιουργηθεί μόνο για λίγους. Ξεδιπλώνοντας την ιστορία της μπύρας ΝΗΣΟΣ, η κ. Τσόκλη τόνισε τη σημασία της επικοινωνίας (και ιδιαίτερα της αυξανόμενης επιρροής των μέσων κοινωνικής δικτύωσης) ως «όχημα» παραγωγής αξίας και πολιτισμού που επιτρέπει σε έναν τόπο να προσδιορίσει τον εαυτό μέσα από την εικόνα του προς ένα κοινό που αναζητά ολοένα και πιο μοναδικές, ολοκληρωμένες ταξιδιωτικές εμπειρίες.
Με τίτλο «Πως η ελληνική μπύρα και το Ελληνικό κρασί ενσωματώνονται στο Εστιατόριο και ενισχύουν την ανάδειξη του προορισμού: Γευσιγνωσία των βασικότερων ειδών Ελληνικής μπύρας», ο κ. Λούκας ανέπτυξε τη σημασία μιας  διαφορετικής προσέγγισης στο θέμα οίνος και μπύρα, παρουσιάζοντας τα βασικά βήματα παραγωγής της μπύρας, τις βασικές κατηγοριοποιήσεις καθώς και τα οφέλη ενός μενού που λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους ειδικούς συνδυασμούς μπύρας και εδέσματος και τη σχέση αλληλοσυμπλήρωσης.
Ο κ. Καλώστος παρουσίασε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη και επιτυχία του γαστρονομικού τουρισμού συμπεριλαμβανομένου και της άμεσης εμπλοκής του πρωτογενή τομέα στην εισήγηση του με τίτλο «Πώς θα ωφεληθούν οι επιχειρήσεις του νησιού από την ανάπτυξη της σχέσης Γαστρονομίας-Τουρισμού και της προβολής τους μέσω του δικτύου Aegean Cuisine για το οποίο εξασφαλίσθηκε η χρηματοδότηση της ενεργοποίησης του». Ο κ. Καλώστος έδωσε έμφαση στη σειρά στοχευμένων ενεργειών που ετοιμάζει το Επιμελητήριο, όπως ενδεικτικά, στην αναβάθμιση και τον ανασχεδιασμό της Διαδικτυακής πύλης www.aegeancuisine.gr (στα ελληνικά και αγγλικά), τη νέα πρότυπη διαδικασία επιθεώρησης και πιστοποίησης των υφιστάμενων και δυνητικών μελών, τη συνολική και επί μέρους προώθηση και προβολή του Δικτύου και των μελών, μέσα από σειράς ενεργειών, εκδηλώσεων, συνεδρίων και πρωτοβουλιών που θα φέρουν τους επισκέπτες και καταναλωτές πιο κοντά στα μέλη και προϊόντα του Δικτύου.     
Με την ευκαιρία της νέας αυτής αρχής για το Δίκτυο, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου, κ. Ρούσσος, κάλεσε όλα τα μέλη να συνδράμουν στην οικοδόμηση του Δικτύου Aegean Cuisine ως δικό τους όχημα ανάπτυξης και προβολής, αγκαλιάζοντας την πρωτοβουλία αυτή μέσα από συνεχή ανατροφοδότηση και δέσμευση στην υλοποίηση ενός κοινού οράματος γαστρο-τουριστικής ανάδειξης των Κυκλάδων.
Το σεμινάριο έκλεισε με επίσκεψη στη Μικροζυθοποιία Κυκλάδων και επίδειξη της διαδικασίας παρασκευής της μπύρας ΝΗΣΟΣ.