Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Μηνυτήρια Αναφορά του Δημάρχου Τήνου Κατά Υπουργού Υγείας κ.Άδωνι Γεωργιάδη και κάθε «αρμοδίου».

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, κατά την συνεδρίαση της 12-11-2013 ήρθε αντιμέτωπο με μια οδυνηρή χειροτέρευση της ήδη τραγικής κ...

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τήνου, κατά την συνεδρίαση της 12-11-2013 ήρθε αντιμέτωπο με μια οδυνηρή χειροτέρευση της ήδη τραγικής κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Τήνου λόγω της ελλείψεως των γιατρών, των αγροτικών γιατρών (φεύγει ένας ακόμη, 5 κενά επί συνόλου 6 θέσεων!), της παθολόγου που ουσιαστικά δεν εκτελεί εφημερίες και της επικείμενης παύσης συνταγογράφησης από 6-12-2013.
Ο Δήμαρχος, αφού εξέθεσε το ιστορικό των ατέρμονων προσπαθειών του για τη βελτίωση της κατάστασης, στάθηκε ιδιαίτερα στο πρόσφατο στοιχείο της παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας και της αναπληρώτριάς της στο Κέντρο Υγείας Τήνου αλλά και στο γεγονός ότι για πρώτη φορά τόσο ξεκάθαρα τίθεται σε έγγραφο που φέρει την σφραγίδα της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Γενικού Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου ότι υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού!

Μετά από αυτά το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα ενέκρινε το κείμενο της μηνυτήριας αναφοράς, που στρέφεται κατά παντός υπευθύνου, αρχής γενομένης από τον Υπουργό Υγείας, σε σχέση με την απερίγραπτη κατάσταση των συνθηκών παροχής υπηρεσιών υγείας στο νησί.
Παραθέτουμε λέξη προς λέξη το κείμενο της άνω μηνυτήριας αναφοράς του Δημάρχου Τήνου. Ελπίδα του Δήμου και της Τήνου είναι η ελληνική δικαιοσύνη να σταματήσει τον κατήφορο της κατάργησης του κράτους πρόνοιας, ειδικά σε ένα νησί, που μάλιστα στερείται και αεροδρομίου. Διαφορετικά είναι σαν να διώχνουν τους νησιώτες από τα νησιά, οι δε εκκλήσεις για επενδύσεις, υπό τις συνθήκες που μέρα τη μέρα διαμορφώνονται, ακούγονται σαν ανέκδοτο:

"ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ κ. ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΩΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΩΝ ΣΥΡΟΥ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: Αξιότιμο κον ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ

ΜΗΝΥΤΗΡΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ   (κατεπείγουσα)
Παναγιώτη Κροντηρά του Βασιλείου, Δημάρχου Τήνου και κατοίκου Τήνου, σε εκτέλεση της υπ αριθμόν 217/12-11-2013 ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Τήνου, της 12-11-2013
-----------------------------------------------------------------------------
Κε Εισαγγελεύ,
καίτοι εκτός των αρμοδιοτήτων του Δήμου του οποίου προΐσταμαι από 1-1-2011, από την πρώτη στιγμή περιβάλλαμε ως δημοτική αρχή το Κέντρο Υγείας Τήνου με την μέγιστη δυνατή φροντίδα και παρείχαμε σε αυτό την μέγιστη δυνατή στήριξη. Στον αγώνα μας αυτόν, που συνεπικουρούν και ιδιώτες με τις αγνές προσφορές τους σε φαρμακευτικά ήδη και εθελοντισμό, το Ιερό Ίδρυμα Ευαγγελιστρίας Τήνου, οι δύο Εκκλησίες του τόπου μας και πρωτίστως ο Σύλλογος Φίλων Κέντρου Υγείας «ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΓΚΟΣ», δυστυχώς, το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου, η 2η ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και το Υπουργείο Υγείας επέδειξαν και επιδεικνύουν προκλητική και επικίνδυνη αδιαφορία. Το ζήτημα ασφαλώς τίθεται ενώπιόν Σας από νομικής – ποινικής απόψεως. Και τούτο διότι μετά άπειρες διαμαρτυρίες, συναντήσεις, έγγραφα, δελτία τύπου, αποφάσεις του ΔΣ, κλήση μου στην Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών και Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, κλπ, κλπ, βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν και η εξακολούθηση αξιοπρεπούς λειτουργίας (αν όχι και της λειτουργίας ακόμη) του Κέντρου Υγείας Τήνου τίθεται εν αμφιβόλω.
Το νησί μας διαθέτει ένα Κέντρο Υγείας, εξαθέσιο. Κατοικούν σε αυτό 10.000 άνθρωποι και ετησίως έχει να παρουσιάσει, με επίσημα στοιχεία, αριθμό άνω του 1.000.000 αφιξοαναχωρήσεων. Δεν διαθέτει αεροδρόμιοκαι τα επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με μεταφορά τους με πλωτό μέσο στην Σύρο (έδρα του Νομαρχιακού Νοσοκομείου) και σε πιο σοβαρές περιπτώσεις με αεροδιακομιδές στην Αθήνα.
Λόγω της απροθυμίας του ΕΚΑΒ να ανταποκριθεί στα αιτήματα αεροδιακομιδών, συνεπεία προφανώς της οικονομικής κρίσης σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό των νησιών που δεν διαθέτουν νοσοκομείο, ξεπερνώντας άπειρα εμπόδια (γραφειοκρατικά, κλπ) παρείχαμεπρωτοπόρα Υπηρεσία Παροχής Άμεσης Ιατρικής Βοήθειας, σε έκτακτα και σοβαρά περιστατικά για όλους τους μονίμους κατοίκους του νησιού, που περιλαμβάνει και την μεταφορά τους με ελικόπτερο στην Αθήνα. Λειτουργεί από την 1-1-2013 και σώζει ζωές, μας έχουν δε ακολουθήσει, με χαρά μας, και άλλα νησιά.  
Η σημερινή κατάσταση
Από τις έξι (6) θέσεις αγροτικών ιατρών του νησιού είναι καλυμμένες μόνο οι δύο (2), εκ των οποίων η μία (1) θα είναι εντός ολίγου (αρχές Δεκέμβρη) κενή λόγω αποχωρήσεως της ιατρού.
Στο Κέντρο Υγείας Τήνου υπηρετούν επτά (7) γιατροί, εκ των οποίων δύο (2) Γενικοί Ιατροί και μία (1) Παθολόγος, για την οποία θα αναφερθώ στην συνέχεια. Μέχρι τώρα οι Γενικοί Ιατροί υποχρεώνονταν σε κάλυψη 15 εφημεριών τον μήνα ο καθένας, ακόμη και τον μήνα Αύγουστο 2013, που υπήρξε μαρτυρικός. Επίσης υπηρετεί, όπως προείπα, μία (1) Παθολόγος, που διορίστηκε στο ΕΣΥ σε ασυνήθιστα μεγάλη ηλικία, αδυνατεί (με διαρκή επίκληση λόγων υγείας) να προσφέρει στα πλαίσια των καθηκόντων της και να εκτελέσει εφημερίες, παρόλα αυτά εξακολουθεί, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες μας, να καταλαμβάνει την συγκεκριμένη οργανική θέση, γεγονός που προκαλεί προβλήματα… Είναι χαρακτηριστικό ότι αρχικά έλαβε αναρρωτικές άδειες μεγάλης διάρκειας (άνω των 50 ημερών για το έτος 2013), στην συνέχεια εξασφάλισε εξαίρεση από τις εφημερίες με απόφαση της Α΄βάθμιας Επιτροπής και, μετά την ένσταση του Νοσοκομείου, η Β΄βάθμια Επιτροπή την θέτει στην διάθεση της διοίκησης του Κ.Υ. Τήνου για εφημερίες. Αμέσως μόλις συνέβη αυτό η ανωτέρω έλαβε την κανονική της άδεια (μέρος), την οποία βεβαίως δικαιούται. Αποτέλεσμα και η γραπτή ένταξή της στις εφημερίες, να διατηρήσει το ίδιο αδιέξοδο που υπήρχε και πριν!
Αυτά που θα έπρεπε να συμβούν για την αξιοπρεπή λειτουργία του Κ. Υ. Τήνου είναι, κατ ελάχιστον, σήμερα τα εξής:
Α. Κάλυψη των κενών θέσεων των Ιατρών στο Κ.Υ. Τήνου, που αυτή την στιγμή είναι μία (1) θέση Γενικής Ιατρικής. Στην πραγματικότητα απαιτούνται δύο (2) θέσεις διότι μία καταλαμβάνεται από την Δέσποινα Λουλουδάκη, η οποία έχει αποχωρήσει από την Τήνο εδώ και 3 χρόνια, από το ΕΣΥ εδώ και 2 χρόνια, δεν έχει αναπληρωθεί και συνεχίζει να κατέχει την οργανική θέση!!
Β. Κάλυψη των κενών θέσεων σε αγροτικούς ιατρούς. Αυτή την στιγμήτα κενά είναι 4 (!) και από αρχές Δεκεμβρίου θα είναι 5 (!!).
Γ. Κάλυψη του κενού του ιατρού ακτινολόγου.
Παράλληλα με όλα αυτά, ήδη έχει εξαγγελθεί από την διοίκηση, ότι από 6-12-2013 (μέχρι τότε είναι κλεισμένα τα ραντεβού), σταματάει η συνταγογράφηση στο Κέντρο Υγείας Τήνου, ελλείψει επαρκούς ιατρικού προσωπικού. Στα περιφερειακά ιατρεία του νησιού επί μήνες δεν πραγματοποιείται συνταγογράφηση. Άρα, όλα αυτά πρακτικά σημαίνουν ότι από 6-12-2013 η συνταγογράφηση θα κοστίζει στους συμπατριώτες μου 10 ευρώ, αλλιώς, για να γίνει δωρεάν, θα τους κοστίζει την μετάβαση στην Σύρο, που ως ποσόν υπερβαίνει κατά πολύ τα 10 ευρώ!
Αποκορύφωμα όλων των ανωτέρω είναι έγγραφο του Κέντρου Υγείας από 7-11-2013 (αρ. πρωτ. 1119), που πρωτοκολλήθηκε στον Δήμο με αριθμό 15.885/8-11-2013 (τοπική αργία των Ταξιαρχών), με το οποίο ενημερωνόμαστε ότι ήδη από 5-11-2013 η Επιστημονική Διευθύντρια του Κέντρου Υγείας Τήνου κα Ελισαμπέτα Μπαλταρέτσου και η αναπληρώτριά της κα Μαρία Γκουιντάλια – Δημουλά, παραιτήθηκαν των άνω καθηκόντων τους εξαιτίας της έλλειψης αγροτικών ιατρών και της αδυναμίας προσαρμογής της Παθολόγου του Κέντρου Υγείας, με αποτέλεσμα την αδυναμία κατάρτισης προγραμμάτων εφημεριών ενώ προκύπτουν εντάσεις, δυσλειτουργία της υπηρεσίας και σοβαροί κίνδυνοι στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.
Μετά ταύτα και όντας ο πρώτος που έχω θέσει κατ επανάληψιν ζήτημα έκθεσης του πληθυσμού σε δυνητικό κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας, οφείλω να αντιδράσω αφού πλέον προκύπτει και με την σφραγίδα της ίδιας της Ελληνικής Δημοκρατίας, ότι στην Τήνο ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για την διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.
Επειδή «Οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου» (άρθρο 4 παρ. 1 Συντ.), «Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις» (άρθρο 4 παρ. 2 Συντ) και «καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας…» (άρθρο 5 παρ. 5 Συντ).
Επειδή  κατ άρθρον 21 παρ. 3 του Συντάγματος «Το κράτος μεριμνά για την υγεία των πολιτών…».
Επειδή ο κοινός νομοθέτης και η διοίκηση όταν δρα κανονιστικά έχουν υποχρέωση να λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες των νησιωτικών περιοχών (άρθρο 101 παρ. 3 Συντάγματος), ρήτρα που ειδικά στα ζητήματα της υγείας οφείλει να τυγχάνει καθημερινής εφαρμογής.
Επειδή παραβιάζεται η ευρωπαϊκή χάρτα δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως και η ευρωπαϊκή χάρτα για τα δικαιώματα των ασθενών.
Επειδή κατ άρθρον 306 ΠΚ καθιερώνεται το έγκλημα της έκθεσης, κατά το οποίο όποιος εκθέτει άλλον και έτσι τον καθιστά αβοήθητο, καθώς και όποιος με πρόθεση αφήνει αβοήθητο ένα πρόσωπο που έχει υποχρέωση να το περιθάλπει, τιμωρείται με ……
Επειδή η πρόθεση προκύπτει από το γεγονός ότι οι άνθρωποι στους οποίους εμπιστεύθηκε η συντεταγμένη Πολιτεία το καθήκον να φροντίζουν για την καλή λειτουργία των υποδομών υγείας στο νησί της Τήνου, δηλαδή η διοίκηση του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Σύρου και ο Υπουργός Υγείας όχι μία και δύο αλλά συστηματικά κωφεύουν στα αιτήματα με αποτέλεσμα το Κέντρο Υγείας να είναι πλέον ακέφαλο, να μην συνταγογραφεί από 6-12-2013 και να ομολογεί πανηγυρικά αυτό που επισημαίνω εγγράφως και προς πάσαν κατεύθυνση δύο (2) χρόνια τώρα, δηλαδή τους σοβαρούς κινδύνους για την υγεία του πληθυσμού μας αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων επισκεπτών μας κατά την θερινή περίοδο.
Επιτέλους η κατάσταση αυτή οφείλει να αξιολογηθεί και ποινικά και μάλιστα πριν συμβεί το μοιραίο ή τα μοιραία. Δεν ανέχομαι εν έτει 2013 οι συμπολίτες μου να είναι σε διαρκή δυνητικό κίνδυνο ζωής ή σωματικής ακεραιότητας λόγω της προκλητικής και διαρκώς επιδεινούμενης κατάστασης των υποδομών υγείας στο νησί. Δεν ανέχομαι την λογική πρώτα να χαθεί ένας άνθρωπος και μετά να αρχίσει η γνωστή και απαράδεκτη, πλην συνήθης πλέον πρακτική των τηλεδικαστηρίων και της ετεροχρονισμένης απόδοσης ευθυνών. Τα έχω θέσει σε όλους, πλην της Δικαιοσύνης, χωρίς αποτέλεσμα. Θεωρώ ότι πρέπει να ακολουθήσω και αυτόν τον δρόμο προκειμένου ο πυλώνας της έννομης τάξης που λέγεται Ελληνική Δικαιοσύνη να έχει την ευκαιρία να προασπίσει, προληπτικά, την υγεία 10.000 νησιωτών.
Αν στις σκέψεις των υπεύθυνων είναι ότι θα καταλήξουμε, αμυνόμενοι στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί χωρίς ευθύνη μας και στην ανυποληψία του εθνικού συστήματος υγείας στο νησί μας, να αναλάβουμε ως Δήμος την λειτουργία του (περίπτωση ενός Κ.Υ, της Αντιόχειας της Κω), κάνουν λάθος διότι η υγεία είναι και πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους  και όχι φυσικά των Δήμων. Το κράτος οφείλει να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Τήνου, με άμεση κάλυψη των κενών σε ιατρό Γενικής Ιατρικής και σε αγροτικούς ιατρούς (5, τον αριθμό!).
Για οτιδήποτε ήθελε προκύψει στην υγεία των συμπολιτών και των επισκεπτών μας, κατονομάζω ως αποκλειστικά υπεύθυνο το Υπουργείο Υγείας και τον Υπουργό Υγείας και ζητώ να διερευνήσετε τις ποινικές ευθύνες του ιδίου του κ. Υπουργού, των άλλων Διευθυντών και λοιπών αξιωματούχων του Υπουργείου του οποίου αυτός προΐσταται, κατά το μέτρο της αρμοδιότητος και της ευθύνης ενός εκάστου, της 2ης ΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου και της Διοίκησης του Γ.Ν. Νοσοκομείου Σύρου.
Όποιος, διά πράξεων και παραλείψεων έχει οδηγήσει ένα ζωντανό και δημιουργικό νησί σαν την Τήνο σε ανάλογη ανασφάλεια και ομηρία για τα θέματα της υγείας (σε μια πολιτεία που απευθύνει κάλεσμα συγχρόνως σε … επενδύσεις, ανά την υφήλιο) θα πρέπει να λογοδοτήσει και σύντομα.
Επισυνάπτω ενέργειες (ενδεικτικά) από πλευράς μου, για την επισήμανση των κινδύνων και της χειρίστης αντιμετώπισής μας, ως και του από 7-11-2013 (αρ. πρωτ. 1119), εγγράφου του Κέντρου Υγείας Τήνου, περί παραίτησης της Επιστημονικής Διευθύντριας αυτού και της αναπληρώτριάς της, που κάνουν λόγο για σοβαρούς κινδύνους στην διασφάλιση της υγείας του πληθυσμού.
Γ ι α   τ ο υ ς   λ ό γ ο υ ς   α υ τ ο ύ ς
και με την ρητή επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος του από εμέ εκπροσωπουμένου νομικού προσώπου του Δήμου Τήνου,
α ι τ ο υ μ α ι
Την έρευνα της εν λόγω καταστάσεως που εγκυμονεί κινδύνους ζωής και σωματικής ακεραιότητος για τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού της Τήνου και τον καταλογισμό των ευθυνών στους αρμοδίους, κατά το μέτρο της ευθύνης και της αρμοδιότητος ενός εκάστου.
Προσαγόμενα έγγραφα:
Επειδή σταχυολογώ ορισμένες ενέργειες του Δήμου Τήνου, που καταδεικνύουν το μέγα πρόβλημα:
Α. Το με αριθμό πρωτ. 1119/7-11-2013 έγγραφο του Γ. Νοσοκομείου Σύρου προς εμέ, περί του ότι την 5-11-2013 η Επιστημονική Διευθύντρια του Κ.Υ. Τήνου και η αναπληρώτριά της, υπέβαλαν παραίτηση (σχετ. 1) και κυρίως τους λόγους αυτής.
Β. Το από 18-10-2013 δελτίο τύπου (σχετ. 2), μετά την συμμετοχή μου σε σημαντικές συσκέψεις για τα θέματα υγείας (και) στην Τήνο.
Γ. Το από 26-9-2013 δελτίο τύπου (σχετ. 3), με επιστολή προς τον Υπουργό Υγείας, που του θέτω την σωρεία των προβλημάτων με οξύ και αγωνιώδη τρόπο.
Δ. Το από 22-8-2013 έγγραφο του Δήμου (σχετ. 4), προς τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, Ιατρικό Σύλλογο Κυκλάδων, Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής Υγείας, Γ. Νοσοκομείο Σύρου, Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου - Τοπικό Παράρτημα Κυκλάδων.  
Ε. Το από 31-7-2013 δελτίο τύπου (σχετ. 5), με τίτλο χαρακτηριστικό«Σήμα Κινδύνου για το Κέντρο Υγείας Τήνου».
ΣΤ. Το από 18-7-2013 δελτίο τύπου (σχετ. 6), με τίτλο «Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε» (για την απάντηση του κ. Δημητρίου Κρεμαστινού, προς εμέ)
Ζ. Το από 8-5-2013 δελτίο τύπου (σχετ. 7), με τίτλο: «Κέντρο Υγείας: Η υπομονή της Τήνου εξαντλήθηκε!».
Η. Το με αριθμό πρωτ. 5070/23-4-2013 έγγραφό μας προς το Νοσοκομείο Σύρου (σχετ. 8).
Θ. Το υπ αριθμόν πρωτ. 423/17-4-2013 έγγραφο του Κ.Υ. Τήνου (σχετ. 9) προς το Νοσοκομείο Σύρου, με κοινοποίηση στον Δήμο, για την Ιατρό Παθολόγο του Κ.Υ. Τήνου κα Αθηνά Πατσιλίβα.
Ι. Το υπ αριθμόν πρωτ. 350/2-4-2012 έγγραφο του Κέντρου Υγείας (σχετ. 10), για την ανάγκη κάλυψης χειριστού ακτινολογικού.
ΙΑ. Το από 10-1-2013 δελτίο τύπου (σχετ. 11), περί του ότι την 7-1-2013 πραγματοποιήθηκε η πρώτη επείγουσα αερομεταφορά, με βάση την νέα υπηρεσία του Δήμου μας.
Τήνος 13-11-2013
Μετά Τιμής
Ο Αναφέρων"