Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

...Για τα Κελλιά

Δημοσιεύτηκε πρώτη φόρα στις 24 Αυγούστου 2013 Μετά από μια σχετική συζήτηση που είχα με τον Ξάδελφο μου πριν μερικές μέρες στο χωρ...


Δημοσιεύτηκε πρώτη φόρα στις 24 Αυγούστου 2013

Μετά από μια σχετική συζήτηση που είχα με τον Ξάδελφο μου πριν μερικές μέρες στο χωριό και μετά από βόλτες και περιπάτους σε άλλα χώρια, σχημάτισα μια μέτρια εικόνα της κατάστασης των Κελλιών . Δυστυχώς για εκπαιδευτικούς (& επαγγελματικούς ) λογούς δεν μένω στην Τήνο ώστε να μπορώ να παρακολουθώ τα γεγονότα, τις εξελίξεις, τις δραστηριότητες του συλλόγου και να συμμετέχω κι εγώ από κοντά, με αποτέλεσμα το KALLONI-TINOS Blog spot να μην έχει προκοίλια θεμάτων και αναρτήσεων ,σε σημείο που σκεπτόμουν να το κλείσω  Οπότε μετά από αρκετό καιρό συζητήσεων με συγγενείς και φίλους θα ήθελα να μοιραστώ τις ιδέες μου με το υπόλοιπο χωριό (πιο χωριό δηλαδή, αφού έτσι όπως είναι η σελίδα άντε να την επισκέπτονται 7-8 άτομα και από τα τέσσερα χώρια), και ελπίζω κάποιος από τον σύλλογο να διαβάσει το παρακάτω κείμενο και να συζητηθούν αυτές οι ιδέες έστω και αν για κάποιους φαίνονται ουτοπία(και ο σοσιαλισμός πριν το 1917 φαινόταν ουτοπία στην Ρωσία του τσάρου άλλα ο Λένιν οργάνωσε την σοσιαλιστική επανάσταση και πέτυχε, απλά καλή θέληση και όρεξη να υπάρχει).


Θέμα 1ο οδικό δίκτυο

Μια παρά πολύ καλή δουλειά είναι το οδοιπορικό του π. Αντώνη, εγώ έμαθα παρά πολλά πράγματα από το βιβλίο αυτό για τα χωριό μας από μονοπάτια, αρχαιολογικούς χώρους, τοπία με φυσική Τηνιακή ομορφιά, παραλίες, σπηλιές κ.τ.λ. Πρόσφατα λοιπόν επισκέφτηκα την Αετοφωλιά για πρώτη φορά στη ζωή μου και είδα και έμαθα για κάποιους συγχωριανούς μας από εκεί πράγματα και έργα δικά τους που έχουν μετατρέψει το χωριό σε ένα μουσείο και που δεν φανταζόμουν ότι μπορεί να ήταν έτσι ένα μικρό χωριό, διπλά μας κι εμείς σαν κεφαλοχώρι στην περιοχή να είμαστε μισό αιώνα πίσω (ευτυχώς τα τελευταία χρόνια κάτι πάει να γίνει με πολύ αργά βήματα). Το πρώτο που μου έκανε εντύπωση είναι ότι τα μονοπάτια και οι μεσαιωνικοί δρόμοι που έρχονται και φεύγουν από την Αετοφωλιά είναι πεντακάθαροι (ούτε φρύγανα ούτε σκουπίδια ούτε γκρεμισμένες ξερολιθιές μέσα στα μονοπάτια) και με ένα φανταστικό λαγκάδι με δασικού χαρακτήρα βλάστηση και ένα πανέμορφο γραφικό πέτρινο γεφύρι(το λαγκάδι δεν είχε μέσα σακούλες με σκουπίδια και μπάζα όπως στα Κελλιά πίσω από το νεκροταφείο !!!ΕΛΕΟΣ!!!) Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να δω στην Αετοφωλιά τουρίστες (Έλληνες, Γάλλους και Άγγλους ) να γυρίζουν το χωριό και τα μονοπάτια για πεζοπορία-ορειβασία, στο γυρισμό τους είδα να κάθονται και στο ταβερνάκι (Στα φυσ’ αερα αν το λέω σωστά).

Και τι περιμένουμε εμείς στην Καλλονή στα ΚΕΛΛΙΑ!, από το Ξινάρι ξεκίνα ο δρόμος για την Άγια Πακλη πιο μετά βάζουμε σαν στόχο να φτάσουμε μέχρι και τον «ελλανιο Δια» στα Γράμματα και τα Αμμώνια. Να καθαρίσουμε τον δρόμο από το νεκροταφείο στην Κουναρια και την Αετοφωλιά, τον δρόμο για τον ερειπωμένο ναό του Αι Γιώργη πάνω από το χωριό και μετά με ταμπελίτσες για Καστέλα, Τρικοκαστρο, Κάμπο Πολέμου. Όποιοι ξέρουν το χωριό και τα μέρη γύρο από αυτό, μπορούν να σκεφτούν και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Και δεν μένω μόνο στα Κελλιά άλλα το ίδιο μπορούν να κάνουν και ο Καρκαδος και το Κάτω Κλεισμα. Γιατί; Δεν θα μπορούσε ο επισκέπτης να ξεκινήσει από το Κάτω Κλεισμα να πηγαίνει από πίσω στο Πλωμάρι από εκεί στην αγία Ειρήνη και να επιστρέφει μέσο Αετοφωλιάς. Σίγουρα δεν μπορούμε να καθαρίσουμε όλο το μεσαιωνικό οδικό δίκτυο αλλά συγκεκριμένες διαδρομές με ενδιαφέροντα σημεία και τοπία. Μια άλλη ωραία διαδρομή είναι Κάτω Κλεισμα- Κολυμπήθρα. Επίσης θα μπορούσαν να αναδεχθούν οι νερόμυλοι «στου Καναβά το λαγκάδι» και οι πύργοι τα ελληνικαριά στη Σαμαντλα στα Πυρ(γ)ια (καλά ξέφυγα λίγο).

Θέμα 2ο περί σοσιαλισμού: ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ «ΤΑ ΚΕΛΛΙΑ»

Στην Αετοφωλιά ετοιμάζουν δεύτερη καφετερία-εστιατόριο Στην Κώμη λειτουργούν 3 καταστήματα εστίασης . Στον Κρόκο χρονιά πολλά βλέπουμε ταβέρνες (γιατί είναι πέρασμα οπός και η Κώμη χωρίς όμως να μας δεσμεύσει αυτό). Στο Σκαλαδο (Παραδοσιακό Καφενείο «ο Σκαλαδος») έχουν ανοίξει ένα μαγαζί με αρκετά φρέσκες, για τα χωριά της Τήνου, ιδέες που κατάφεραν να μαζέψουν την ΝΕΟΛΕΑ όχι μόνο του Σκαλαδου αλλά και των γύρο χωριών, αλλά πέρα από αυτό κατάφερε να παραμείνει ανοιχτό όλο το χειμώνα μαζεύοντας πάλι κόσμο και να επιβιώσει μέσα σε τέτοια κρίση. Νομίζω ότι τα παραδείγματα είναι αρκετά αν κάποιος έχει ενδοιασμούς ακόμα ας πάει μια βόλτα από την Καρδιανη, τα Ιστερνια, τον Πύργο, την Στενή κ.τ.λ.

Και το δικό μου σκεπτικό (άσχετα αν ίσως αντικρούει τα συμφέροντα κάποιου μέλους του Δ.Σ. του συλλόγου) είναι το εξής:

Στην νέα πλατεία του χωρίου (μεταξύ Κουλπαριας Καλοζαδου) υπάρχει ένα ακίνητο με πωλητήριο (συγκεκριμένα αυτό που έχει τον πλάτανο στην αυλή του και από ότι άκουσα ήταν παλιά καφενείο ), όπου ο Σύλλογος θα μπορούσε να το αγοράσει με τα έσοδα που βγάζει από τους χορούς, τις συμμετοχές των μελών, από κάποιο παζάρι ή κάποια εκδήλωση, να ζητήσει κάποια χρηματοδότηση (οικονομική στήριξη αυτής της προσπάθειας) από τον δήμο και με δωρεές αν υπάρξουν από ιδιώτες, να το ανοίξει καφενείο με εργαζόμενους που θα είναι από το χωριό και που έχουν οικονομικά προβλήματα και τα καθαρά έσοδα θα μπαίνουν στο ταμείο του συλλόγου(πολύ κομμουνιστικό εεε? όμως πολύ λογικό και πολύ σωστό! Έτσι μου είπαν οι περισσότεροι όσοι τους το είπα).

Μια καφετέρια οπός στον Πύργο με τις πρωτοτυπίες του Σκαλάδου, με τοπικά Τηνιακά προϊόντα η και από αλλά γειτονικά νησιά, με φαγητό παραδοσιακό τοπικό ακόμα και μη… αλλά αυτές είναι λεπτομέρειες που λύνονται και πιο μετά. Η Καλλονή δεν είναι πέρασμα μεγάλο οπότε πρέπει να τραβήξεις το ενδιαφέρον των ξένων (Ελλήνων και μη) γιατί δεν θα την βγάλεις μόνο με την νεολαία και τους ντόπιους οπότε περά από τα μονοπάτια, θες και κάτι πιο τρανταχτό οπότε πάμε στο επόμενο θέμα….

Θεμα 3ο ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Στην Αετοφωλιά υπάρχει μουσείο αγγειοπλαστικής επίσης είδα κάτι που ζήλεψα και θα το ήθελα και στα Κελλία, αυτό είναι οι φωτογραφίες από τα παλιά σε μέγεθος αφίσας και βρίσκονται διάσπαρτες σε όλο το χωριό.

Ένα μουσείο σχετικό με την ταπητουργία που είχε κάποτε εργαστήριο το χωριό, σχετικό με την παλιά ζωή τον ανθρώπων της πρώην κοινότητας Κελλιων όπως επίσης και με την ιστορία τις περιοχής(οδοιπορικό π. Αντώνη) και ο τρόπος λειτουργίας θα είναι ο ίδιος με του καφενείου.

Αυτές ήταν κάποιες από τις σκέψεις μου και ελπίζω να τουλάχιστον να συζητηθούν μεταξύ μας. Επίσης καλό θα ήταν αν οι σύλλογοι Καλλονής-Καρκαδου, Κάτω Κλεισματος και Αετοφωλιάς αν δεν το έκαναν μέχρι τώρα να συνεργάζονται πιο πολύ και να κάνουν μαζί κινήσεις. Ελπίζω κάποια στιγμή οι σκέψεις αυτές (ενός νέου 21 χρονών) να γίνουν πραγματικότητα όσο το δυνατόν πιο σύντομα, να δούμε επιτέλους τα Κελλια στην πρωτοπορία.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ