Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β , προσκληθείς από την Ιερά Μητρόπολη και το Δήμο Σύρου - Ερμούπολης, θα επισκεφθεί τη Σύρο, από 5 - 7 Δεκεμβρίου 2013, προκειμένου να λαμπρύνει, δια της συμμετοχής Του τις Λειτουργικές και Πνευματικές Εκδηλώσεις επί τη εορτή του Πολιούχου της Αγίου Νικολάου και τη 180η επετείω από της ιδρύσεως του ιστορικού Γυμνασίου Σύρου, του πρώτου της νεώτερης Ελλάδος και θα ευλογήσει το λαό της Σύρου, κατά το ακόλουθο Πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ, 5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

08.30: ʼφιξη του Μακαριωτάτου και των συνοδευόντων Αυτόν Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Κορίνθου κ. Διονυσίου και Θηβών κ. Γεωργίου και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Διαυλείας κ. Γαβριήλ, Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου, στο Αεροδρόμιο Σύρου και υποδοχή Του από τον Σεβασμιώτατο κ. Δωρόθεο Β και τους τα πρώτα φέροντες της νήσου και μετάβαση, δι’ αυτοκινητοπομπής, στο κατάλυμά Του.

12.00: Επίσημη υποδοχή του Μακαριωτάτου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος από τον Ιερό Κλήρο, τους εκπροσώπους των Αρχών, τους μαθητές των Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και το Λαό της Σύρου, όπου θα τελεσθεί Δοξολογική Δέηση και θα Τον προσφωνήσουν ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης κ. Ιω. Δεκαβάλλας και ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β. Ακολούθως, ο Μακαριώτατος θα μεταβεί στο παρακείμενο Επισκοπείο, όπου θα έχει συνάντηση με μαθητές του 1ου Λυκείου Σύρου, υπό τη Λυκειάρχη κα Ειρήνη Δράκου, οι οποίοι εκπονούν ερευνητική εργασία, με θέμα τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, υπό τις οποίες ιδρύθηκε το πρώτο Γυμνάσιο της νεωτέρας Ελλάδος.

18.30: Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου κ. Ιερωνυμου Β .

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 6 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

07.30: Έναρξη του Όρθρου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, τους ύμνους του οποίου θα αποδώσει ο χορός των Ιεροψαλτών του Ναού.

08.00: Αρχιερατική Χοροστασία

08.45:Έναρξη της Πολυαρχιερατικής Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β, τους ύμνους της οποίας θα αποδώσει η Χορωδία του Ναού, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου.
Μετά το πέρας της Ακολουθίας, θα πραγματοποιηθεί, με κάθε εκκλησιαστική τάξη και κατά το έθος, η πάνδημη λιτανεία της αγίας Εικόνας και του τιμίου αποτμήματος εκ των ιερών λειψάνων του Αγίου Νικολάου, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αναπεμφθούν Δεήσεις, στην Πλατεία Μιαούλη υπέρ των Ναυτιλλομένων και των στις ναυπηγικές εγκαταστάσεις και στη θάλασσα εργαζομένων και στην Πλατεία Κανάρη υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πνιγέντων στη θάλασσα και θα ριφθούν στέφανα στη μνήμη τους από τον Μακαριώτατο, τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου, κ. Θανάση Μπούσιο, και τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Απομάχων Ναυτικών Σύρου, ενώ τιμές θα αποδίδουν τα προσορμισμένα στο λιμάνι της Ερμούπολης πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος και τα σκάφη των αλιέων και του Ναυτικού Ομίλου Σύρου.
Μετά την επάνοδο της Λιτανείας και την Απόλυση, ο Μακαριώτατος θα επισκεφθεί τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως και θα ευλογήσει την έναρξη λειτουργίας της νεοσύστατης Βιβλιοθήκης της Ιεράς Μητροπόλεως, στο ισόγειο του Διοικητικού της Κέντρου.

18.30: Πνευματική Εκδήλωση, επί τη 180η επετείω από της ιδρύσεως του Γυμνασίου Σύρου, στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου, κατά την οποία η Χορωδία του Ναού και του Μουσικού Ομίλου Σύρου θα αποδώσουν άσματα, συνοδεία εκκλησιαστικού οργάνου, ο Δήμαρχος Σύρου - Ερμούπολης θα ανακηρύξει τον Μακαριώτατο κ. Ιερώνυμο Β επίτιμο Δημότη και θα Του απονείμει το μετάλιο του Δήμου, θα Τον προσφωνήσει ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος Β θα ομιλήσει με θέμα «Ο ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΒΑΜΒΑΣ».

ΣΑΒΒΑΤΟ, 7 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2013

09.30: Συνάντηση του Μακαριωτάτου στο Ξενοδοχείο «ΕΡΜΗΣ» με τα παιδιά και τις εκπαιδευτικούς του Παιδικού Σταθμού & Νηπιαγωγείου της Ιεράς Μητροπόλεως «ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΜΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ».

10.00: Επίσκεψη του Μακαριωτάτου στις εγκαταστάσεις του Ναυπηγείου «ΝΕΩΡΙΟΝ ΣΥΡΟΥ»

11.30: Αναχώρηση του Μακαριωτάτου με το πλοίο «BLUESTAR ΙΘΑΚΗ» προς ιερά νήσο Τήνο, όπου θα πραγματοποιήσει προσκυνηματική επίσκεψη στον Πανίερο Ναό της Ευαγγελιστρίας, και, εκείθεν, με το πλοίο «SUPER FERRYII» θα πλεύσει προς Ραφήνα.

Πηγή: Tiniaki.gr