Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Εισαγγελική παρέμβαση για το πλοίο «Πηνελόπη Α»

Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με την παραμονή στο λιμάνι της Ραφήνας το...

PENELOPE A
Την παρέμβαση της Εισαγγελίας προκάλεσαν δημοσιεύματα στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο σχετικά με την παραμονή στο λιμάνι της Ραφήνας του πλοίου «Πηνελόπη Α», του οποίου την απομάκρυνση έχει ζητήσει το Λιμεναρχείο Ραφήνας για λόγους ασφάλειας του πληρώματος αλλά και μόλυνσης του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών κυρία Παναγιώτα Φάκου, ανέθεσε σε εισαγγελέα Πρωτοδικών τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθεί η βασιμότητα των καταγγελλομένων, ώστε, αν προκύπτει διάπραξη αδικημάτων, να εντοπιστούν οι υπαίτιοι.

Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), στην οποία αναφέρεται ότι από τις 11 Νοεμβρίου ο Οργανισμός Λιμένος Ραφήνας έχει ζητήσει με εξώδικο προς την πλοιοκτήτρια εταιρία, το οποίο κοινοποίησε και στο υπουργείο Ναυτιλίας, τη μεταφορά του πλοίου σε αγκυροβόλιο, ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος που προκύπτει από την παραμονή του «Πηνελόπη Α» στο λιμάνι, τόσο για την ασφάλεια του πληρώματος όσο και για ενδεχόμενο πρόκλησης ναυαγίου ή ναυτικού ατυχήματος αλλά και περιβαλλοντικής μόλυνσης.
Στην ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ επισημαίνεται ότι την περασμένη Κυριακή, αλλά και την Δευτέρα, λόγω των ανέμων έσπασαν κάβοι του εγκαταλελειμμένου πλοίου, ενώ καταλογίζονται ευθύνες τόσο στην πλοιοκτήτρια εταιρία, όσο και στο αρμόδιο υπουργείο. Τονίζεται επίσης ότι η εταιρεία δεν έχει καταβάλει στο Λιμεναρχείο τα οφειλόμενα χρήματα, από λιμενικά τέλη, τέλη περισυλλογής απορριμμάτων κ.α. που φθάνουν περίπου τις 122.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι 56 ναυτικοί του «Πηνελόπη Α» παραμένουν απλήρωτοι από έξι έως δέκα μήνες και μένουν σε αυτό χωρίς νερό και ρεύμα.
Υπενθυμίζεται πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποδοθούν οι αποδοχές τριών μηνών από το ΝΑΤ στους 56 ναυτικούς του πλοίου «Πηνελόπη Α», οι οποίοι έχουν μπει σε καθεστώς προστασίας από τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, λόγω μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας προς το πλήρωμα για την καταβολή μισθών και τροφοδοσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το θέμα των ναυτικών του Πηνελόπη Α που παραμένουν απλήρωτοι έχει ασχοληθεί με εκτενές ρεπορτάζ και το βρετανικό BBC.
tovima.gr