Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ πλήγμα στην ενέργεια και στην οικονομία της χώρας

  Συρμαλένιος Νίκος   Βουλευτής Κυκλάδων   www . syrmalenios . gr ΔΕ...




 Συρμαλένιος Νίκος
 Βουλευτής Κυκλάδων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«Το ξεπούλημα του ΑΔΜΗΕ πλήγμα στην ενέργεια και στην οικονομία της χώρας»

O ΑΔΜΗΕ, μια δημόσια επιχείρηση που θεωρείται «κλειδί» για την ανάπτυξη της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας,  δεν  μπορεί και δεν πρέπει να πουληθεί, δήλωσε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή, στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.
Ο Ν. Συρμαλένιος επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Η συγκυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διακατέχεται από έναν άκρατο νεοφιλελεύθερο δογματισμό και έχει σαφώς στόχο την πώληση του ΑΔΜΗΕ, με ή χωρίς Μνημόνιο. Προχωρεί λοιπόν ταχύτατα και χωρίς δεύτερη σκέψη στην εκποίηση ενός δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας μήκους 11.000  χιλιομέτρων,  με 211 υποσταθμούς και τρία ενεργειακά κέντρα, παραδίδοντας όλα τα παραπάνω βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα και μάλιστα σε εξευτελιστική τιμή, αφού στο άρθρο 4 διατυπώνεται ρητά ότι το τίμημα θα καθοριστεί από τον αγοραστή. Πρόκειται για ένα τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και εθνικό σκάνδαλο που προστίθεται στη μακρά σειρά σκανδάλων που έχουν διαπράξει  οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.
Η θεωρητική δικαιολόγηση  του ξεπουλήματος υποτίθεται ότι στηρίζεται στην Ευρωπαϊκή Οδηγία 272/2009, η οποία όμως δεν  επιβάλλει την ιδιωτικοποίηση των δικτύων. Για το λόγο αυτό η πλειοψηφία των χωρών της Ε.Ε. διατηρεί τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, είτε με τη μορφή της ενιαίας δημόσιας επιχείρησης είτε με τη μορφή αυτόνομων δημοσίων επιχειρήσεων. Για αυτό και ήταν εντυπωσιακή η θέση των φορέων, ακόμα και των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη διαβούλευση επί του νομοσχεδίου. Όλοι αυτοί οι φορείς τάχθηκαν υπέρ της διατήρησης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας υπό δημόσιο έλεγχο.
Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά ψεύδεται, καθώς ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε διακηρύξει ότι τα δίκτυα δεν πωλούνται. Αδιαφορώντας για τις συνέπειες, ξεπουλά επιχειρήσεις εθνικής σημασίας, υπονομεύοντας το ίδιο το μέλλον της χώρας.
Με την εκποίηση του ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση ξεπουλά μια κερδοφόρα επιχείρηση, με 325 εκατ. ευρώ κύκλο εργασιών το 2012 και κέρδη προ φόρων 114,1 εκατ. ευρώ. Μια επιχείρηση που την ίδια χρονιά απέδωσε στην ελληνική οικονομία 103,7 εκατ. ευρώ και επένδυσε στο σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 253 εκατ. ευρώ.
Υποστηρίζει ψευδώς ότι η πώληση του ΑΔΜΗΕ θα χρηματοδοτήσει την επέκταση των δικτύων, όπως των  Κυκλάδων και της Κρήτης, με υποθαλάσσια διασύνδεση. Όμως όπως είναι γνωστό, η υποθαλάσσια διασύνδεση αφορά τμήμα των Κυκλάδων και συγκεκριμένα τα νησιά Άνδρος, Τήνος, Σύρος και Μύκονος και στη συνέχεια την Παροναξία,  ενώ στην πρώτη φάση δεν περιλαμβάνει ούτε τη Σαντορίνη, ούτε τη Μήλο ούτε τις άλλες δυτικές Κυκλάδες. Αυτό το αναφέρω διότι στο μπλακάουτ του Δεκαπενταύγουστου του 2013 στη Σαντορίνη, όσοι υπουργοί παρέλασαν από το νησί, υποσχέθηκαν ότι το ζήτημα θα λυθεί οριστικά με τη διασύνδεση της Σαντορίνης με την ηπειρωτική χώρα. Δηλαδή τουλάχιστον μετά από 10 χρόνια ή και παραπάνω, που θα διαρκέσουν τα εν λόγω έργα;
Το έργο διασύνδεσης των Κυκλάδων έχει προϋπολογισμό 240 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ σε ποσοστό 30% και κατά 50% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Η κυβέρνηση θέλει να μας πείσει ότι για το εναπομείναν 20%, δηλαδή για 48 εκατ. ευρώ, πρέπει να εκποιηθεί όλος ο ΑΔΜΗΕ, δηλαδή ένα δίκτυο μείζονος σημασίας για τη χώρα. Άραγε το ποσό αυτό δεν μπορεί να εξοικονομηθεί από την κερδοφόρα λειτουργία του δημόσιου ΑΔΜΗΕ ή σε τελευταία ανάλυση από το υπερβάλλον κόστος ηλεκτροδότησης των μη διασυνδεδεμένων νησιών, που ανέρχεται σε ετήσια βάση σε 600 εκατ. ευρώ;
Υπάρχει όμως και ένα άλλο θέμα, για το οποίο έχω καταθέσει επίκαιρη ερώτηση: Ως γνωστόν, εγκρίθηκε, παρά τις αντίθετες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου Νοτίου Αιγαίου αλλά και των δημοτικών συμβουλίων τεσσάρων νησιών (Άνδρος, Τήνος, Πάρος, Νάξος), η εγκατάσταση αιολικών σταθμών, συνολική ισχύος 287 μW. Όμως, η ΡΑΕ που ενέκρινε το έργο έθετε ως όρο η εν λόγω υποθαλάσσια σύνδεση να γίνει με χρηματοδότηση από τις ιδιωτικές εταιρείες που θα αναλάμβαναν το έργο των αιολικών πάρκων, πλειοψηφικής συμμετοχής του ομίλου Κοπελούζου. Μήπως τώρα με τη χρηματοδότηση της υποθαλάσσιας σύνδεσης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το ΕΣΠΑ και με την ιδιωτικοποίηση της ΑΔΜΗΕ, η κυβέρνηση απαλλάσσει τους επιχειρηματίες από τη συμβατική τους υποχρέωση;
Η κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να ξεπουλά τη χώρα κομμάτι-κομμάτι, προχωρώντας σε τόσο σοβαρές αποφάσεις με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και με την προ πολλού απολεσθείσα αποδοχή της στο λαό».

  29/01/2014        

Μπορείτε να δείτε το βίντεο της ομιλίας στο Linkhttp://youtu.be/44UMH5EXTpU