Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Tοποθέτηση του βουλευτή Κυκλάδων του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Συρμαλένιου στο Περιφερειακό Συμβουλιο

Συρμαλένιος Νίκος Βουλευτής Κυκλάδων www . syrmalenios . gr ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν μπορεί να υ...


Συρμαλένιος Νίκος
Βουλευτής Κυκλάδων


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό της χώρας και της Περιφέρειας

Ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος στην τοποθέτησή του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου στη Σύρο στις 24/2, αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδιασμού της Περιφέρειας, παρουσία και του μελετητή κ. Γ. Τσεκούρα και των συνεργατών του, μεταξύ άλλων, είπε:
"... Ο περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός αποτελεί βασικό εργαλείο της αναπτυξιακής πολιτικής της Περιφέρειας, αλλά δεν μπορεί από την πρώτη θεσμοθέτησή του το 2003 μέχρι σήμερα, να προχωράμε στην αναθεώρησή του, χωρίς απολογισμό και αξιολόγηση του πώς και γιατί έχει ή δεν έχει εφαρμοστεί. Καταρχήν δεν μπορεί στο Ν.Αιγαίο να υπάρξει σχεδιασμός, εάν δεν υπάρξει χωροταξικό ανά νησί που με βάση τις χρήσεις γης θα χωροθετεί τις επιμέρους δραστηριότητες. Δυστυχώς ο σχεδιασμός αυτός, ενώ ξεκίνησε από το 1988, δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, γιατί πολλά αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα δεν άφησαν ποτέ να ολοκληρωθεί και γιατί δεν υπήρξε πολιτική βούληση για να προχωρήσει.
Επίσης, δεν μπορεί να υπάρξει περιφερειακός χωροταξικός σχεδιασμός, όταν στο μεταξύ θεσμοθετούνται ειδικά χωροταξικά, όπως του Τουρισμού και των ΑΠΕ, που έρχονται σε πολλά ζητήματα σε σύγκρουση τόσο μεταξύ τους, όσο και με τον ίδιο τον σχεδιασμό, τον οποίο δεν έχουν καν λάβει υπόψη. Στο μεταξύ, τα τελευταία χρόνια, όπως ανέφεραν και οι μελετητές, η κατάσταση σε πολλούς τομείς όπως π.χ. στην Ακτοπλοϊα, στην Υγεία, στις Υποδομές, στην Ενέργεια, στο Περιβάλλον, στη Διοίκηση κλπ, έχει λόγω των μνημονιακών πολιτικών χειροτερέψει δραματικά, με αποτέλεσμα να μην μπορεί κανένας σχεδιασμός να υλοποιηθεί, γιατί τα οριζόντια μέτρα, έχουν αγνοήσει κάθε είδους προσέγγιση στη νησιωτικότητα.
Ένα άλλο στοιχείο που πρέπει να ληφθεί οπωσδήποτε υπόψη, είναι ο καθορισμός των αντικειμενικών αξιών των διαφόρων περιοχών, που δεν μπορεί να είναι ανεξάρτητος από τη χωροθέτηση των επιμέρους παραγωγικών δραστηριοτήτων και από τις χρήσεις γης. Αυτό που εφαρμόζεται σήμερα σε σχέση με τις αντικειμενικές αξίες, υπηρετεί αποκλειστικά ισοπεδωτικά εισπρακτικά κριτήρια.
Συμπερασματικά, σ´ αυτή τη χώρα δεν έχει καμιά τύχη κανένας χωροταξικός σχεδιασμός, αν δεν υπάρξει συνολική στρατηγική ανάπτυξης, την οποία να υπηρετούν τόσο ο περιφερειακός σχεδιασμός, όσο και τα επιμέρους χωροταξικά....".

    25/2/2014