Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Αυξήσεων… συνέχεια στα τιμολόγια της ΔΕΗ έως και 25%!

Το… φως φωτάκι θα πούνε περίπου 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές, καθώς έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τις οποίες ζητάει η Τρόι...

Το… φως φωτάκι θα πούνε περίπου 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές, καθώς έρχονται νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, τις οποίες ζητάει η Τρόικα με την κατάργηση των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων....

Συγκεκριμένα, η Τρόικα ζητάει την αποφυγή των σταυροειδών επιδοτήσεων για νοικοκυριά με κατανάλωση έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο που τιμολογούνται με τιμή κάτω του κόστους, αλλά και για την αγροτική κατανάλωση που λαμβάνει επιδότηση.

Επωφελημένες σε ποσοστό 4-5% θα είναι μέσω της εφαρμογής του εν λόγω μέτρου μόνο οι εμπορικές καταναλώσεις μέσης ή χαμηλής τάσης που επιβαρύνονται με το κόστος των επιδοτούμενων τιμολογίων.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει ζητήσει να παραταθεί έως το τέλος του 2015 η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων, προκειμένου σε συνεργασία με τη ΔΕΗ να δημιουργηθεί η λίστα με τις χαμηλές οικιακές αλλά και τις αγροτικές καταναλώσεις.

Πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος κάνουν λόγο για διόρθωση μιας «στρέβλωσης» του παρελθόντος, ενώ υποστηρίζουν ότι στην κατηγορία της χαμηλής κατανάλωσης συμπεριλαμβάνονται περί τους 2,5 εκατ. καταναλωτές, ενώ τονίζεται ότι οι πραγματικοί δικαιούχοι των επιδοτήσεων είναι πολύ λιγότεροι από όσους τις λαμβάνουν σήμερα.

Αξίζει να σημειωθεί πως όταν γίνεται λόγος για χαμηλή κατανάλωση δεν εννοούνται τα φτωχά νοικοκυριά, αλλά εξοχικά, δεύτερες ή και τρίτες κατοικίες, αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου.

Ήδη από την 1η Απριλίου θα δουν οι καταναλωτές την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος να είναι ελαφρώς αυξημένη, ενώ επιβαρύνσεις θα υπάρξουν με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται με την αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕ-ΑΠ (πρώην τέλος ΑΠΕ) για τη μείωση του ελλείμματος του Λειτουργού Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, που στηρίζεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας μας.

Αυτό για τους καταναλωτές σημαίνει επί της ουσίας ότι το κόστος της «πράσινης» ενέργειας θα ανέλθει στα 22,5 ευρώ η μεγαβατώρα κατανάλωσης από τα 20 ευρώ που πληρώνουν έως σήμερα.

Πηγή : http://www.plektani.gr/