Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Δελτίο Τύπου για την περιοδεία της Νησιωτικής Ανατροπής στη Μύκονο

Περιοδεία της Νησιωτικής Ανατροπής στη Μύκονο ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 2 8 /3/2014 Το νησί της Μυκόνου επισκέφτηκε  ο υποψήφιος Περιφερει...



Περιοδεία της Νησιωτικής Ανατροπής στη Μύκονο
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28/3/2014
Το νησί της Μυκόνου επισκέφτηκε  ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Μπενέτος Σπύρου μαζί με την Άννα Μαυρουδή, υποψήφια χωρική αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων. Ο Ηλίας Αθυμαρίτης, πρώην νομαρχιακός σύμβουλος Κυκλάδων συνόδευε τους δύο υποψηφίους κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στο νησί.
Επισκέφτηκαν το χώρο του ΧΥΤΑ Μυκόνου, ένα έργο που κόστισε εκατομμύρια ευρώ και βρίσκεται σε κατάρρευση, αλλά και τις εγκαταστάσεις μιας πρωτοποριακής πρωτοβουλίας κατοίκων, τον Αστικό Συνεταιρισμό για την Ανακύκλωση στη Μύκονο «ΜΟΙΚΟΝΟΣ», όπου εφαρμόζεται η ανακύκλωση με υποδειγματικό τρόπο, δημιουργώντας παράλληλα και θέσεις εργασίας. Συναντήθηκαν με πολίτες και συζήτησαν για ζητήματα αλιείας, προστασίας των αρχαιολογικών χώρων, απασχόλησης και άλλα. Στο κέντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν οι προγραμματικές θέσεις της «Νησιωτικής Ανατροπής» και η συμβολή των κατοίκων, των συλλογικοτήτων και των παραγωγικών και κοινωνικών φορέων στην τοπική εξειδίκευση του Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδιασμού της Περιφέρειας.
Την Πέμπτη 26 Μαρτίου ο Μπενέτος Σπύρου και η Άννα Μαυρουδή επισκέφθηκαν αρχικά τα γραφεία του Δήμου Μυκόνου και συνομίλησαν με την ασκούσα χρέη Δήμαρχου, κα Ειρήνη Γρυπάρη. Ενημερώθηκε για κρίσιμα θέματα, όπως το ναυάγιο του τουρκικού πλοίου, η απάντληση του πετρελαίου του οποίου αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για περιβαλλοντικούς λόγους. Ζητήματα, όπως η υποστελέχωση των Δημοτικών υπηρεσιών, η λειψυδρία που διαπιστώνεται λόγω του συνδυασμού της υπερεκμετάλλευσης των υδάτινων πόρων και  των λίγων βροχοπτώσεων, η κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τα προβλήματα που δημιουργεί αυτό το δεδομένο σε ένα από τα σημαντικότερα τουριστικά θέρετρα της Ευρώπης, η υποστελέχωση του Αστυνομικού Τμήματος αποτέλεσαν ανάμεσα σε άλλα τις αιχμές των συνομιλιών. Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν το Κέντρο Υγείας Μυκόνου και ενημερώθηκαν σχετικά με τις συνθήκες που επικρατούν, όπου επισημάνθηκε η ανάγκη για επικαιροποίηση των προδιαγραφών λειτουργίας των Κέντρων Υγείας με βάση τις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών.
Η Μύκονος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα μονόπλευρης τουριστικής ανάπτυξης και υπερεκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Είναι αδήριτη ανάγκη να σχεδιαστεί ο ποιοτικός επαναπροσανατολισμός των τουριστικών υπηρεσιών με αξιοποίηση της παρακαταθήκης των φυσικών πόρων, της πολιτισμικής κληρονομιάς και της δυναμικής που αναπτύσσουν συλλογικότητες και κάτοικοι. Η στήριξη στην πρωτογενή παραγωγή, που θα συνδυαστεί με τον  τριτογενή τομέα θα εξασφαλίσει στη Μύκονο τη βιώσιμη ανάπτυξη που της αξίζει στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Η Αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ακόμα και μέσα σε αυτό το ασφυκτικό μνημονιακό-καλλικρατικό πλαίσιο, οφείλει να επανεξετάσει τις προτεραιότητες του αναπτυξιακού της μοντέλου, να διαχειριστεί τους πόρους με διαφάνεια και κοινωνική αποτελεσματικότητα και να διασφαλίσει την ισόρροπη ανάπτυξη με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κάθε νησιού. Η Νησιωτική Ανατροπή θα εργαστεί σε αυτή την κατεύθυνση.
Την Παρασκευή 28/03 οι δύο υποψήφιοι θα βρίσκονται στην Πάρο σε συνέχεια της περιοδείας τους στις Κυκλάδες.