Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

ΝΑΪΑΣ...δύο ονόματα , μία ιστορία !

Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Γιώργος Κοινούσης τραγουδούσε «…να ξαναγινόμασταν πάλι πιτσιρίκοι…» Σε μια εποχή αθωότητας και ...



Στα μέσα της δεκαετίας του ’70 ο Γιώργος Κοινούσης τραγουδούσε «…να ξαναγινόμασταν πάλι πιτσιρίκοι…»
Σε μια εποχή αθωότητας και ρομαντισμού…
 
 
 
Σε μια εποχή όπου οι ανθρώπινες ευαισθησίες χαρακτήριζαν τους καλούς ανθρώπους…
 
 
 
Τώρα , τι κι αν πέρασαν σχεδόν σαράντα χρόνια…πόσοι από εμάς δεν έχουν σφυρίξει την ίδια μελωδία…πόσοι από εμάς δεν έχουν ονειρευτεί να γυρνούσαν το χρόνο πίσω…στα χρόνια της ζουμερής ζωής !
 
Σκεφτήκαμε να κάνουμε ένα ταξίδι στην ιστορία της ακτοπλοΐας…στα χρόνια που τα πλοία της ακτοπλοΐας  χάραζαν ανεξίτηλες πορείες στη θάλασσα του Αιγαίου και στην καρδιά μας…
 
 
 
Τι λέτε ?
 
 
 
Πάμε να ξαναγίνουμε πιτσιρίκοι σε μια βόλτα από Πειραιά για Σύρο – Τήνο –
 
 
 
Μύκονο ?
 
 
 
Όχι με το BLUE STAR ITHAKI αυτή τη φορά…
 
 
 
Πάμε να ταξιδέψουμε ξανά το ΝΑΪΑΣ…το «ΝΑΓΙΑΣ» όπως πολλοί νησιώτες αποκαλούσαν !
 
 
 
Ασφαλώς και δεν λησμονούμε το ΝΑΪΑΣ ΕΞΠΡΕΣ και το ΣΟΥΠΕΡ ΝΑΪΑΣ…η αυθεντικότητα του ονόματος όμως ανήκει αλλού !
 
 
 
ΝΑΪΑΣ και ΝΑΪΑΣ ΙΙ…δύο ονόματα…μια ιστορία !
 
Η ιστορία της ακτοπλοΐας έχει καταχωρήσει στις σελίδες της πολλά και αξιόλογα πλοία. Κάποια από αυτά είχαν σύντομο χρόνο παρουσίας…για πολλούς και διαφόρους λόγους. Κάποια άλλα κατάφεραν να γεμίσουν πολλές από τις σελίδες αυτής της ιστορίας , επίσης , για πολλούς και για διαφόρους λόγους…και για έναν λόγο επιπλέον…ήταν ευλογημένα !!!
Στο ταξίδι μας αυτό θα αφήσουμε το «τιμόνι» των επόμενων γραμμών στην ίδια την ιστορία…στη ζωντανή ιστορία !
 
 
 
Σε κάποιους από τους ανθρώπους εκείνους που αφιερώθηκαν στο πλοίο για να έχουν ζωή τα νησιά μας και για να μεγαλώνουν οι πιτσιρίκοι…
 
Δυστυχώς , όσο και να θέλαμε , δεν καταφέραμε να βρούμε όλους αυτούς που ο ιδρώτας τους και η αγάπη τους , αποτέλεσαν το «καύσιμο» που χρησιμοποιούσε για να κυκλοφορεί στους δρόμους του Αιγαίου για 18 χρόνια το Γαλλικό καλλίγραμμο σκαρί…
 
 
 
Με ιδιαίτερη χαρά , τιμή και συγκίνηση ξεκινάμε αυτό το ταξίδι της ζωής μέσα από τα μάτια του Κπτ Γιάννη Δοκιανάκη , του Κπτ Ανδρέα Νάζου και του Βασίλη Φωστέρη…κι εκείνος «Καπετάνιος»…άσχετα που κανένας τίτλος και κανένα δίπλωμα δεν υπήρξε έως τώρα ικανό να πιστοποιήσει τον βαθμό της ποιότητάς του ως ΑΝΘΡΩΠΟ και ως ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ.
Ο επαγγελματισμός και το ήθος του Βασίλη Φωστέρη , βρίσκει σήμερα άξιο συνεχιστή στο πρόσωπο του Κπτ Μανώλη Φωστέρη…τον μονάκριβο γιό του Κυρίου Βασίλη και της Κυρίας Στέλλας.
Ο Κπτ Ανδρέας Νάζος , φρόντιζε πάντα να αφήνει άφωνους στεριανούς και θαλασσινούς πότε ως Πλοίαρχος και άλλοτε ως Πλοηγός στη Μύκονο…Καπετάνιος σε όλα του…με τα όλα του !
Ο Κπτ Γιάννης Δοκιανάκης , με τη χαμογελαστή και ευγενική του φυσιογνωμία , φρόντιζε πάντα – σε όποιο πλοίο υπηρέτησε – να εμπνέει και να εμπνέεται ένα κλίμα ζεστό , φιλόξενο , αξιοζήλευτο !
 
 
 
Πλοίαρχος – Άρχοντας !
Από την παρέα των «ανήσυχων νέων» λείπει , μεταξύ άλλων , ο Κπτ Ανάργυρος Σαρρής , ο οποίος αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας. Οι ευχές όλων μας τον συνοδεύουν !
Αναζητήσαμε και τους αφανείς ήρωες…τους Α’ Μηχανικούς Γιάννη Κυριαζή και Βαγγέλη Ρενιέρη.
 
 
 
Η παρέα μας θα θέλαμε – και έπρεπε – να είναι μεγαλύτερη…δεν στάθηκε εφικτό για όλους να ανταμώσουμε.
 
 
 
 
 
 
 
Με τα «παιδιά» του ΝΑΪΑΣ , λοιπόν , συζητάμε ακόμα…συζητάμε για ώρες…συζητάμε τα πάντα…και μας διηγούνται τα πάντα !
 
 
 
Ακόμα και σήμερα…μετά από τόσα χρόνια…οι άνθρωποι αυτοί , μιλούν για τα αφεντικά τους με αγάπη , μιλούν για το πλήρωμα με καλαμπούρια , μιλούν για το επάγγελμά τους με μεράκι…μιλούν για το αγαπημένο μας πλοίο με μάτια βουρκωμένα…μιλούν για το όνομα ΝΑΪΑΣ…μιλούν για το πώς είναι να γράφεις ιστορία στην ακτοπλοΐα χωρίς να το ξέρεις…μιλούν με την καρδιά τους !
 
Το τι συζητήσαμε , δεν περιγράφεται…
 
 
 
Το πόσο γελάσαμε , δεν περιγράφεται…
 
 
 
Το ποιές προφητείες τους βγήκαν αληθινές για την ακτοπλοΐα του σήμερα , δεν περιγράφεται…
 
Σκεφτήκαμε λοιπόν να μην σπαταλήσουμε πολλές , ηλεκτρονικές , σελίδες σε κείμενα. Δεν χρειάζονται παρουσιάσεις και ιδιαίτερες συστάσεις όσοι μας μίλησαν για το ΝΑΪΑΣ…η ιστορία η ίδια τους έχει αναγνωρίσει και τους νοσταλγεί…κι όσοι δεν ξέρουν , μπορούν να μάθουν όταν ρωτήσουν ακόμα και τις μπίντες των λιμανιών.
 
 
 
Σας μεταφέρουμε λοιπόν την ιστορία σε εικόνες…έτσι όπως μας τις εμπιστεύτηκαν εκείνοι που εξακολουθούν να έχουν συναισθήματα και αγάπη για τα πλοία που μας ταξίδευαν στην αυθόρμητη και αληθινή ναυτική εποχή !
 
Άνθρωποι σοφότεροι των σοφών , ο Γιάννης , ο Βασίλης , ο Αντρέας…μια παρέα , μια αγκαλιά , μια ομορφιά…επιτέλους !
 
 
 
Εραστές της θάλασσας…συνωστισμένοι στις λίστες εκείνων που η ναυτοσύνη τους , το ήθος τους , η σεμνότητά τους  και η ταπεινότητά τους , τους χαρακτηρίζει με ανάγλυφη σφραγίδα !
 
 
 
Άνθρωποι που γεννήθηκαν και έζησαν για να αφήσουν εποχή…ΔΕΝ είναι οι μόνοι , είναι όμως από τους ελάχιστους που απέμειναν !
 
Στο φωτογραφικό ταξίδι μας αυτό , πολύτιμη βοήθεια προσέφεραν η Χριστίνα Δρακάκη , ο μοντελιστής Κώστας Σαρλής , ο Άρης Κεραμάρης , ο Αντώνης Λειβαδάρας , ο Κυριάκος Μπούκας , ο Μανώλης Κωνσταντίνου , ο Selim San και τα «παιδιά» του ΝΑΪΑΣ με την τόσων χρόνων συλλογή τους.
 
 
 
Τους ευχαριστούμε θερμά ΟΛΟΥΣ !
 
Κουβέντα στην κουβέντα...ακούσαμε κι αυτά..
  • - Το ΝΑΪΑΣ ΙΙ παρελήφθη την άνοιξη 1983 σε ηλικία 17 ετών και ξεκίνησε δρομολόγια το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς .
  •  
  • - Στο πρώτο δρομολόγιο δεν πιάσαμε στην Τήνο λόγω καιρού…δεν γνωρίζαμε τις δυνατότητες του βαποριού…!
  •  
  • - Η εταιρεία Κατσουλάκου αρχικά ενδιαφέρονταν για το NAPOLEON το οποίο ήταν δεμένο δίπλα στο COMTE DE NICE και περνούσε το πλήρωμα μέσα από το NAPOLEONγια να μπαινοβγαίνουν στο ΝΑΪΑΣ ΙΙ.
  • - Η πρώτη γλάστρα που ήρθε δώρο στο βαπόρι ήταν από τη Λούλη Κατσουλάκου και ήταν ένας κάκτος.
  •  
  • - Ο Κπτ Ανδρέας Νάζος παρέλαβε Πλοιαρχία στο ΝΑΪΑΣ ΙΙ στις 16/10/1994
  • - Το ΝΑΪΑΣ ΙΙ παρασύρθηκε στα διαλυτήρια από το ναυάγιο του αδελφού τουEXPRESS SAMINA (CORSE , GOLDEN VERGINA).
  •  
  • - Ο Παντελής Σφηνιάς ήταν άνθρωπος πανέξυπνος , αν είχε σωστότερους συνεργάτες θα ήταν τώρα το γενικό κουμάντο του Πειραιά.
  •  
  • - Οι παραδοσιακοί εφοπλιστές ήταν όλοι τους άρχοντες και καραβοκύρηδες. Ήταν και ρομαντικοί. Έβλεπαν όμως το τυράκι αλλά δεν έβλεπαν τη φάκα…
  •  
  • - Από την εποχή που εφαρμόστηκε ο ISM , χάθηκε η ναυτοσύνη.
  •  
  • - Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 , ενδιαφέρθηκε η Συριανής καταγωγής οικογένεια του Γιάννη Βάτη να αγοράσει το ΝΑΪΑΣ ΙΙ.
  •  
  • - Οι μπίντες της Ακτής Τζελέπη , ψιθύριζαν για αρκετό καιρό πως και ο Απόστολος Βεντούρης (AKVentouris) είχε δώσει προσφορά για την αγορά του ΝΑΪΑΣ ΙΙ !
  •  
  • - Υπήρξε κάποτε σκέψη να αγοραστεί το NAPOLEON για τη Ραφήνα υπό τη ναυτική εταιρεία ΝΑΪΑΣ ΙΙΙ (3) !
  •  
  • - Ο Σπύρος Ξένος (σήμερα Προϊστ. Οικ/κός στο SUPERFERRY II) χαστούκισε τον Βασίλη Αγαπητό προκειμένου να τον συνεφέρει έπειτα από κρίση που του προξένησε ο αντιδραστικός Πλοίαρχος της εταιρείας  του.
  •  
  • - Ο Κπτ Γιάννης Δοκιανάκης ξεκίνησε το 1989 το ΛΙΣΣΟΣ στη γραμμή Πάτρας – Ιταλίας.
  •  
  • - Το ΝΑΪΑΣ ΙΙ ακόμη το συζητάνε στα νησιά…
  •  
  • - Το αρχικό του όνομα ήταν PROVENCE. Το ίδιο όνομα δόθηκε 8 χρόνια αργότερα στο ΠΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΠΡΕΣ.
  •  
  • Δεν αλλάζαμε πλήρωμα τότε , είμασταν αγαπημένοι και πάνω απ’όλα εργατικοί !
  •  
  • - Είχε Δ.Δ.Σ. S(sierra) X(x– ray) J(juliett) V(victor) και IMO No 6622616.
Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι πρώτος Πλοίαρχος του ΝΑΪΑΣ ΙΙ ήταν ο Κπτ Άλκης Στύλος ο οποίος έμεινε για το διάστημα που το πλοίο εκτέλεσε τα δοκιμαστικά. Ο Κπτ Κώστας Πάνου παρέλαβε και έφερε στην Ελλάδα το COMTE DE NICE της SNCM για λογαριασμό της εταιρείας Κατσουλάκου με Ύπαρχο τον Κπτ Γιάννη Δοκιανάκη (προερχόμενος από το ΝΑΪΑΣ) , Ασυρματιστή τον Βασίλη Φωστέρη , Μηχανικό τον Βαγγέλη Ρενιέρη , Ναύκληρο τον Νίκο Σουράνη , Ηλεκτρολόγο τον Μάκη Καταγά , τον Μανώλη Λειβαδάρο , τον Γιώργο Γουλιώτη , κ.ά.
 
 
 
Στα χρόνια παρουσίας του , το πλοιάρχησαν οι Κπτ Ανάργυρος Σαρρής , Κπτ Γιάννης Δοκιανάκης , Κπτ Ισίδωρος Μαμίδης , Κπτ Ανδρέας Νάζος και Κπτ Νίκος Τραμουντάνης.
Περί Ναϊάδες ο λόγος…
(Wikipedia)
Οι Ναϊάδες , συλλογική ονομασία μυθολογικών προσώπων , ήταν Νύμφες των λιμνών και των ποταμών και έδιναν το όνομά τους στις πηγές με τις οποίες συνδέονταν. Κρηνίδες , Ποταμίδες , Λιμνάδες ή Λιμνακίδες , Ελειονόμοι κτλ.
 
 
 
Πατέρας τους , κατά τον Όμηρο , ήταν ο Δίας.
 
 
 
Οι αρχαίοι απέδιδαν στις Ναϊάδες ιαματικές ικανότητες και πίστευαν ότι όσοι έπιναν ή λούζονταν το νερό των πηγών που ήταν αφιερωμένες σε αυτές θεραπεύονταν από τις αρρώστιές τους.
 
 
 
Άλλοτε πάλι το λουτρό αυτό θεωρείτο ιεροσυλία , επειδή μπορούσε να προκαλέσει μυστηριώδεις ασθένειες και παραφροσύνη. Η γνωστότερη ήταν η Αρέθουσα , μία από τις Ναϊάδες της ομώνυμης πηγής η οποία ανάβλυζε στο νησί Ορτυγία.
 
 
 
Από τις Ναϊάδες κατάγονται οι νεράιδες των νεότερων χρόνων.
ΝΑΪΑΔΑ της καρδιάς μας…σ’ευχαριστούμε για ΟΛΑ !!!
Μας λείπεις...
Τι λέει η ιστορία για το ΝΑΪΑΣ ΙΙ…
 
 
 
http://grosstonnage.com
 
 
 
http://ferries.online.fr/cgtm/comte_de_nice.htm
 
 
 
http://www.simplonpc.co.uk/CGT_PCs_02.html#anchor45412
 
 
 
http://www.dimaras.gr/ferries/page06.htm
 
 
 
Πηγή :  http://ellinikiaktoploia.net - http://cyclades24.gr/