Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ο αριθμός των εισακτέων στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα

Σε αλλαγές στον τρόπο κατανομής των θέσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα ο γενικός αριθμό...



Σε αλλαγές στον τρόπο κατανομής των θέσεων στις πανελλαδικές εξετάσεις προχώρησε το υπουργείο Παιδείας, με αποτέλεσμα ο γενικός αριθμός εισακτέων να ανέρχεται για φέτος σε 70.305 θέσεις, αντί 57.895 που ήταν πέρυσι.
Συγκεκριμένα:
46.735 θέσεις θα διατεθούν στα Πανεπιστήμια και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες
23.570 θέσεις θα διατεθούν στα ΤΕΙ, Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. και Α.Σ.Τ.Ε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η αύξηση αυτή προκύπτει από την κατάργηση των επιπλέον θέσεων που δίνονταν ως πέρυσι στις ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) και την ενσωμάτωσή τους στο γενικό αριθμό εισακτέων, που θα διεκδικούν πλέον όλοι οι υποψήφιοι. Άρα, σε πραγματικούς αριθμούς ο φετινός αριθμός εισακτέων είναι σχεδόν ίσος με τον περσινό.
Στον φετινό αριθμό εισακτέων δεν συμπεριλαμβάνονται και άρα προστίθενται οι θέσεις εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές, στις Σχολές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, στις Σχολές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού καθώς και οι θέσεις που ορίζονται για τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων, όπως αθλητές με διακρίσεις, Έλληνες του εξωτερικού, αλλοδαπούς-αλλογενείς, πάσχοντες από σοβαρές παθήσεις κλπ.
Ελεύθερες οι μετεγγραφές
Σύμφωνα με νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούνται για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, προβλέπονται τα παρακάτω:
1. Οι ειδικές περιπτώσεις υποψηφίων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια) που ως τώρα εισάγονταν καθ’ υπέρβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σε δικό τους ποσοστό θέσεων καταργούνται. Όλοι οι υποψήφιοι πλέον θα διεκδικούν των εισαγωγή τους επί ίσοις όροις και μετά την εισαγωγή τους θα δίνονται ελεύθερες μετεγγραφές στους πολύτεκνους, τρίτεκνους και όσους πληρούν κοινωνικά κριτήρια.
2. Ειδικά και μόνο στους υποψηφίους της Κεφαλλονιάς, που θα συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) ή των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), προβλέπονται θέσεις σε ποσοστό 0,5% επιπλέον του αριθμού εισακτέων για την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015.
3. Όσοι υποψήφιοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ΓΕΛ και ΕΠΑΛ το 2012 θα έχουν κι αυτοί το δικαίωμα να διεκδικήσουν την εισαγωγή τους το 2014 σε ποσοστό 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς δηλαδή νέα εξέταση, καταθέτοντας μόνο μηχανογραφικό δελτίο.

Πηγή : http://www.koutipandoras.gr/