Page Nav

HIDE

Grid

GRID_STYLE

Pages

Classic Header

{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Νέα ενότητα για την διαβούλευση του προγράμματός . ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πολιτισμός  Μαζί με τον άνθρωπο και το περιβάλλον ο πολιτισμός είναι ο τρίτος άξονας της πολιτικής της δημοτικής μας κίνησης. Και φυσ...


Πολιτισμός 
Μαζί με τον άνθρωπο και το περιβάλλον ο πολιτισμός είναι ο τρίτος άξονας της πολιτικής της δημοτικής μας κίνησης. Και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για πολιτισμό οπουδήποτε αλλού εκτός από τον Πύργο, το χωρίο ορισμό της πολιτιστικής μας παράδοσης.


Ο πολιτισμός είναι μια πολύπλευρη έννοια. Είναι η αξιοποίηση της ιστορίας και των παραδόσεων, είναι η επικοινωνία των ανθρώπων, είναι η ανάγκη έκφρασης των δημιουργικών ικανοτήτων του κάθε ανθρώπου, είναι η καλλιέργεια των αξιών, είναι η συμβίωση με ανθρώπους διαφορετικής φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, είναι η αναγνώριση στην πράξη των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Ο πολιτισμός, δεν χρειάζεται μια πολιτική, αλλά πολυμορφία πρωτοβουλιών και ενεργειών για να στηριχθούν και να διαδοθούν οι τοπικές πολιτιστικές αξίες, για να ευνοηθεί η συλλογική προσπάθεια και επικοινωνία, να στηριχθεί και ενισχυθεί η διάθεση των ανθρώπων και η έκφραση.
Ο δήμος οφείλει να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες για την στήριξη του πολιτισμού. Ως όχημα γι αυτήν την προσπάθεια δεν μπορεί να είναι άλλο από «Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Γιανούλης Χαλεπάς».
Το υποβαθμισμένο σήμερα  Αυτοτελές νομικό πρόσωπο του δήμου Πνευματικό Εκπολιτιστικό Κέντρο Πανόρμου Γιανούλης Χαλεπάς να αναβαθμιστεί σε Πνευματικό Κέντρο Πανόρμου ΓΧ –Δήμου Τήνου και να καταστεί το κέντρο πολιτισμού για όλο το δήμο.  Με έδρα την ιστορική κοινότητα του Πανορμου –Πύργου να γίνει το κέντρο του πολιτισμού για τον δήμο, για την Τήνο και γιατί όχι να αποκτήσει πανελλήνια λάμψη.
Για να το πετύχουμε αυτό,  θα πρέπει πρόεδρός του να οριστεί  αντιδήμαρχος με αρμοδιότητα τον Πολιτισμό και να πλαισιωθεί από ανθρώπους της τέχνης. Γλύπτες, ζωγράφους, ανθρώπους της τέχνης και του πολιτισμού, από τους πολλούς που διαθέτει η Έξω μεριά και η Τήνος ολόκληρη.
Μαζί με το μέχρι τώρα έργο του που είναι η λειτουργία των μουσείων του Πύργου και η δραστηριότητα του στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Έξω μεριάς, να αναλάβει εξ ολοκλήρου την πολιτιστική και πνευματική δραστηριότητα όλης της Τήνου.
Να συνεργάζεται με τους άλλους πολιτιστικούς φορείς (ΙΤΗΠ, Πίστη και Πολιτισμός, Μουσείο Τσόκλη, ΠΙΟΠ, πολιτιστικούς συλλόγους κλπ) να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, να προγραμματίζει συντονίζει και υλοποιεί δράσεις όλο τον χρόνο.
Να διοργανώνει το Πολιτιστικό Φεστιβάλ του Δήμου Τήνου,
Να διοργανώνει εκθέσεις γλυπτικής, ζωγραφικής, βιβλίου, φωτογραφίας, λαογραφικές κλπ.
Να στηρίζει και να ενισχύει υλικά διάφορους πολιτιστικούς φορείς για την καταγραφή, διάδοση και αξιοποίηση της υλικής και πνευματικής κληρονομιάς και φυσιογνωμίας  του νησιού, 
Να στηρίζει και ενισχύει την θεατρική ομάδα, την κινηματογραφική λέσχη
Να ιδρύσει και λειτουργήσει δημοτικό σινεμά. ( Ο χώρος του σινε Αιολις που συνεχώς ακούμε να ετοιμάζεται  προσφέρεται για το λόγο αυτό) Να γίνονται προβολές ανά τακτά χρονικά διαστήματα σε όλες τις αίθουσες των χωριών. 
.Να συνεργάζεται με άλλους φορείς του δήμου για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και  των μνημείων της πολιτιστικής και αρχιτεκτονικής κληρονομιάς
Την ψηφιακή  καταγραφή και αξιοποίηση των πολιτισμικών διαδρομών και των μονοπατιών
Την ίδρυση και λειτουργία μουσείων  την αξιοποίηση των κλειστών δημοτικών σχολίων των τοπικών διαμερισμάτων
Την ίδρυση και λειτουργία δημοτικού ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σταθμού για την σωστή και αντικειμενική  ενημέρωση των πολιτών, δημιουργώντας ένα βήμα διαλόγου για όλους τους πολίτες της Τήνου.
Να διοργανώνει ημερίδες ή θεματικά συνέδρια.
Να πραγματοποιεί πολιτιστικές ανταλλαγές με άλλους δήμους.
Να ιδρύει και να λειτουργεί δομές ένταξης (πχ σχολεία) για ανθρώπους διαφορετικής φυλής, θρησκείας, εθνικότητας
Συνεργασίασια με τα σχολεία όλων βαθμίδων για την από κοινού διοργάνωση εορτών ή άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Θα πρέπει να καταστεί σαφές η ανοικτή πρόσβαση όλων των δημοτών στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στις ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, παιδιά, γέροντες, άνεργους, κλπ)